Drøfting av Kongens nyttårstale 2002

De viktigste synspunktene i utdraget fra H.M. Kongens nyttårstale 2002.

 

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2007.10.25

«Flere opplever frykt hver dag. Det skjer allerede i barnehagen og i skolegården»
Det er så sant som det er sagt. Men jeg tviler på at H.M. Kongen innerst inne tror at det har vært mobbefritt noe sted. Vi mennesker er,og vil i all sannsynlighet,være sånn i fremtiden også.

 

Selv om begrepet « mobbing» har fått større fokus nå,enn for 10 år siden, betyr ikke det at det ikke fantes. Selv i min barnehage, en liten en i Tønsberg,var det noen som var sjefete og noen som ble sjefet med. Det er kanskje ikke mobbing,men uansett hvor du går, enten det er en barnehage, en skoleplass, en vennegjeng ja også et foreldremøte, vil du finne personer som lett tar styringen og de som lett blir styrt.

 

Det er vel en fin linje mellom å styre noen og det å faktisk mobbe noen,ville mange sagt i motargument, og jeg er så enig! Poenget mitt er at media har en enorm kontroll over hva som blir fremstilt og på hvilken måte! Ta f.eks for et par år siden. Mediene gjorde en stor sak over at «Chips framkaller kreft!» Vel, vi er det 20. århundre. Vi har spist potetgull i flere tiår. Likevel blir vi skremt nok til å slutte å kjøpe chips, ihvertfall i en måneds tid. Vi må få fokusert på de som mobber,forebygge og dermed forhindre at det går videre. Vi må bryte sirkelen! Vil vi at en «uskyldig» erting på skolen,skal ende opp med psykiske lidelser og problemer,selv 30 år etter hendelsen? Vi må få vist alvoret i mobbing. Jeg tror personlig at ingen er helt og holdent onde, og dermed ikke ville mobbet om de viste konsekvensen, et 30 års ,ja rett og slett helvete, for lille Per som brukte briller i barnehagen.

 

«Norge har alltid vært et godt land å bo i . Vi lever i et privilegert og fredelig hjørne av verden»

Det første som slår meg er; hvem er «vi»? Vi har et så stort mangfold av kulturer og religioner at H.M Kongen burde være litt mer presis i talen sin. Men nok om det. Sant nok, vi er et rikt land,langt nord og tilsynelatende uten store problemer,foruten barnehagepriser og gjerrige politikere som ikke betaler tv-lisens. Til å «leve i et privilegert hjørne av verden» er det relativt mye uro etter min mening. Vi hører stadig om hurtigvoksende gjengmiljøer, ungdommer som drikker seg fra sans og samling og likestilling har vi heller ikke helt fått til.

 

På en annen side så er det godt over 95% av Norges befolkning som har det godt. Vi har fine hus,høy inntekt og kronen står knallsterkt for tiden. Vi har skjønt at vi ikke lenger kan straffe kriminelle, vi forebygger og følger opp kriminelle handlinger. Vi har institusjoner, noe Modum er kjent for , og gratis helsetilbud. En annen ting som vitner om at vi har det bra er sakene på stortinget. I noen land er det saker som er revolusjonerende! Likestilling, mindre klasseskille, stemmerett til alle og holdninger til dødsstraff som avgjør. Men hva har vi i lille Norge? Våre største saker er gratis barnehageplasser, 10,- tillegg på snusboksen og skoler slaktes hvis de ikke har bærbar pc til alle!

Så når alt kommer til alt så har vi det vel ikke så ille i Norge, har vi vel?

 

«Markedet flommer over av dataspill og andre tilbud som spiller på rå vold.»

Ingen kan si noe imot det! Vold,blod,drap,voldtekt og banning. Det er underholdning nå for tiden. For noen er kvalitets tid en tur på byen med kamerater, for andre er det kanskje å lese en god bok og kose seg med en kopp kaffe og for noen andre er det å sette seg ned foran computeren og slakte folk. Hvordan kan vi si at det er feil? Klart det høres grotesk ut,men de færreste av oss har egentlig prøvd disse spillene. De fleste glemmer at det er aldersgrense på spillene, noe foreldrene må sjekke hos barna sine. For det andre,så er det rett og slett bare å unngå disse spillene. De som ikke liker pornografi,trenger ikke se på det. Sånn er det med grove spill også. Ingen tvinger deg til å spille det.

 

For det tredje, vil jeg påstå at hvis en person blir psykisk ustabil og går ut med våpen for å drepe alle han ser, da er det ikke spillet sitt skyld. Hvis en ikke klarer å skille spill fra virkelighet er det bare et tidsspørsmål før glasset renner over. Sist,men ikke minst. Hvor er logikken i alt dette? Om man ser en film kan man fint se en person bli voldtatt,drept,delt opp og så delt ut som mat til dyr. Men om noen sier «fuck» da blir det sensurert. Kanskje prioriteringslisten burde gjøres om?

 

På en annen side så savner jeg «pacman» og «Super Mario», spill med en handling,en historie som ikke går ut på å drepe flest personer på kortest mulig måte med en motorsag! Alt var mye bedre før. Jeg vil ikke måtte drepe noe for å underholdes!

 

«Motivene virker ofte uforståelige for andre»

Det H.M. Kongen sier her,er altså at i noen saker er motivene forståelige? Det tror jeg krenket mange. f.eks et voldsoffer som ble utsatt for vold av en person på en fest,som var relativt beruset. Han måtte på sykehuset,sy 10 sting i hodet etter en ølflaske ble knust mot han. Grunnen til dette var at gjerningsmannen var beruset. Så DET motivet «forstår» vi?

 

Hva er det som gjør at vi forstår noen handlinger,mens vi ikke forstår andre? Det er forkastelig at vi i samfunnet har dannet oss regler og linjer innenfor kriminalitet og vold, vi kan «forstå». Og ved å «forstå» motivet, rettferdiggjør vi litt av handlingen og dermed ser vi ikke på gjerningsmann nr.1, som vi «forstår motivet til»,som vi gjør på gjerningsmann nr.2 som har et uforståelig motiv. Er det bare jeg som reagerer på dette ? Nei det er jeg definitivt ikke!

 

På en annen side, vi er jo mennesker, vi kan alle gjøre feil. Vi fortjener alle en kjangse til!

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst