"Doppler" av Erlend Loe

En romananalyse av boka "Doppler" som er skrevet av Erlend Loe
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.05.09
Tema
Doppler

Boka Doppler er skrevet av Erlend Loe. Doppler ble gitt ut i 2004 og forlaget som ga den ut var J. W Cappelens Forlag. Erlend Loe har ikke fått annet enn gode kritikker for denne boken, kritikerne sier det er Loe på sitt beste. Dette ble sagt av Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv: ”Med Doppler gjør Erlend Loe seg til landets mest skremmende forfatter”. Loe er en veldig kjent forfatter og har skrevet mange bøker både for barn og for ungdom. Mange av bøkene er blitt oversatt til andre språk, for eksempel tysk. Erlend gikk på Dansk filmskole og har laget en del filmer. Han har også fått fire priser for sitt forfatterskap.

 

Doppler er en tendensroman fordi han skriver omn tendenser i samfunnet i dag. Tendensene han skriver om er noe han kaller flinkhet, dvs. at alle i dag er opptatt av å være ansvarsfull og pliktoppfyllende. Og at penger styrer markedet økonomisk.

 

Boken Doppler handler om en ansvarsfull og dyktig familiemann som plutselig bestemmer seg for å flytte til skogen. Dette gjør han og forlater dermed familien sin på tre. Kona hans får vite at hun er gravid etter at Doppler har flyttet til skogen. Hun har termin i mai. Han tar vare på en elgkalv og kaler ham Bongo. Mens han bor i skogen møter han mange nye personer. Doppler tenker og funderer mye, en ting han får konkludert er at han ikke liker folk, han liker ikke det de gjør, det de er eller det de sier. I mai når kona hans skal ha barn nekter han å besøke sykehuset. Svogeren hans kommer opp til teltet og skyter Doppler med en bedøvelses pil for å få ham med ned til kona. Etter fødselen er han fortsatt bestemt på å bo i skogen. Han tar med seg Gregus, sønnen sin og Bongo og trasker ut i villmarka.

 

Miljøet i denne boken er skogen. Handlingen foregår i Nordmarka utenfor Oslo. Den foregår over 7 måneder, fra november til mai. Doppler er en mann som lever i middelklassen. Han er ikke egentlig spesielt rik eller spesielt fattig, men når han flytter ut til skogen etterlater han alle slags identitets papirer og med det bankkortet sitt.

 

Motivet i boken Doppler er at en mann ved navn Andreas Doppler forlater familie og jobb og flytter ut i skogen og bor der sammen med en elgkalv.

 

Opprør mot nåtidens samfunn er temaet i Erlend Loes bok Doppler. Han gjør også opprør mot det han kaller flinkhet ved å ta med seg sitt yngste barn Gregus opp til teltet og videre ut i skogen. Begrunnelsen hans for å ta Gregus og ikke hans eldste barn Nora er at Gregus kan reddes fra å bli flink og dette prøver Andreas på. Han prøver å skildre forskjellene mellom et menneske som bor i skogen, og et menneske som bor i by, og ikke minst en storby som Oslo. De virkelige verdier i livet er også noe han tar opp.

 

Vi får ikke vite hvor gammel Doppler er, men jeg vil anslå rundt 35-45 år gammel. Dette fordi han har en datter som jeg tror er rundt seksten år grunnet at hun skal skrive en særoppgave om Tolkien til skolen. Doppler blir bare nevnt i boken som Doppler, men hans fulle navn er Andreas Doppler. Andreas er en mann som legger frem sin mening om samfunnet veldig bra. Han inspirerer mange personer, og han snakker godt for seg. Grunnen til denne konklusjonen er at han uten hensikt klarer å overtale flere personer til å flytte opp til skogen ved å presentere hans tankegang for dem. Andreas Doppler er viljesterk fordi han bor i en skog og fordi han bryter totalt med sitt tidligere liv, familie, jobb og livsstil. Doppler er en mann som ikke kan tenke og snakke uten å få assosiasjoner. Han gjør slik hele tiden, for eksempel så klarer han ikke bare si brus han må si Cola, Fanta og Mack også.

 

Jeg kan ikke se at Doppler forandrer seg i løpet av boken. Forandringen skjedde før boken starter. Han refererer til hvordan han levde før, og da var han en helt annen person.

 

Boken består ikke av noen høydepunkter eller vendepunkter. Det skjer et vendepunkt før boken starter. Det er når Andreas detter på sykkelen og bestemmer seg for å flytte til skogen. Men dette er bare noe han forteller om og ikke noe som skjer i boken. Men jeg har pekt ut noen viktige episoder i boken; Da Bongo blir funnet, møtet med Düsseldorf og møtet med Høyremannen og da Gregus, faren hans og Bongo reiser.

 

Det er ikke noen frampek i boken og historien fortelles heller ikke kronologisk. Fordi forfatteren stadig refererer til hendelser som allerede har funnet sted. Men det er symboler i teksten, Bongo framstår som ungen til Doppler. Et tekstbevis på dette er: ”Det er uansvarlig av meg å drikke så mye med et barn som han i nærheten. Jeg er tross alt hans foresatte(…)”Da han finner han blir det på en måte som om han starter sin egen lille familie i skogen. Kanskje etter eget behov for familie, faren til Andreas døde nylig. Og jeg tror Doppler ser seg selv i Bongo når Bongo ikke lenger har noe familie. Derfor føler han et behov for å ta han til seg.

 

Teksten er bygd på tankereferat og handlingsreferat. Og forfatteren skriver retrospektivt, noe som har mye å si for selve historien. Historien er fortalt i ”jeg form”. Gjennom hele boken settes bymiljøet opp mot skogsmiljøet, likhetene og ulikhetene i miljøene. Dette med å leve av penger og å leve av å bytte varer og tjenester.


Loe skriver på en veldig særegen måte med tanke på hvordan han refererer tankene sine. Han bruker et veldig eget og satirisk språk. Erlend skriver med veldig mye punktum, sjeldent komma. Og du kan vel si at han skriver litt barnslig fra tid til annen. Hans skrivemåte er lett gjenkjennelig i alle hans verk.

 

Jeg synes dette var en veldig bra og tankevekkende bok. Den fikk godt fram sin mening om samfunnets problemer i dag. Og ikke minst på en veldig morsom og spesiell måte. Vend tilbake til naturen, naturalhusholdning, bytting. Vi har et bruk og kast samfunn der penger styrer det meste. Erlend Loe prøver å få oss til å tenke annerledes og mer på framtiden og vårt ressursbruk.

 

Kilder:

www.kjentfolk.no/forfattere/Loe

Selve boken

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst