"Den grøne kommoden" av Selma Lønning Aarø

Tolkning av novellen ”Den grøne kommoden”, som er skrevet av Selma Lønning Aarø.
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2009.02.08

Novellen ”Den grøne kommoden” er skrevet av Selma Lønning Aarø. Den er hentet fra antologien ”Signaler ’95”, som ble utgitt i 1995. Temaet i teksten er kjærlighet og hvordan menn og kvinner reagerer ulikt på samlivsbrudd. Motivet i novellen er en konkret situasjon rundt en grønn kommode.

 

Novellen handler om en jente og en gutt som har vært sammen i ett år. Da novellen starter har jenta nettopp proklamert at det er slutt. Hun har ikke lenger kjærlige følelser for gutten, og sier at hun kun ser på ham som en god venn. Guttens største bekymring er om han får den grønne kommoden, som de to eier sammen. Han tenker litt over hvordan han skal angripe situasjonen, før han høyt og tydelig sier ifra om at han vil ha kommoden. Jenta begynner å gråte, og sier at han bare kan ta kommoden. Novellen slutter med at en tårevåt jente sitter igjen, uten gutt og uten kommode.

 

Synsvinkelen i novellen er i tredje person, utenom de tre første linjene som er skrevet i jeg-forteller. Dette er en personlig synsvinkel, leseren opplever det som skjer i teksten gjennom fortelleren. Vi får bare vite tankene og følelsene til gutten, som er fortelleren. Alt vi får vite om jenta, ser vi gjennom hans øyne. Vi får vite mye om hva gutten tenker og føler om situasjonen, men svært lite om hva jenta tenker om de samme tingene. Handlingen i novellen foregår på samme tid som den ble skrevet, altså på 1990-tallet. Måten novellen er fortalt på får leseren til å ha sympati med gutten, og forstå hans følelser. Leseren blir kanskje også litt nysgjerrig på hva jenta egentlig tenker og føler.

 

Det er bare to personer i novellen, en jente og en gutt. Vi får ikke vite hva de heter, eller hvor gamle de er. Jeg vil anta at de er ganske unge, siden gutten var på interrail i 89, og novellen ble skrevet på 90 tallet. Jenta virker som ei sta og egen person, som ikke er redd for å si det hun mener. Gutten er mer rolig av seg, han verken skriker eller kommer med stygge ord. Handlingen foregår i deres felles hjem, og dette miljøet er viktig for novellen fordi det er der den grønne kommoden står, det store konfliktemnet. Kommoden skildres detaljert, og dette får leseren til å forstå hvor viktig dette objektet er for teksten. Hele teksten bygges opp rundt denne grønne kommoden.

 

Kommoden er et viktig element i novellen. Det er tydelig at gutten har et sterkt forhold til den. Han og jenta har kjøpt den sammen på Fretex, men det er han som har malt den grønn. Før var den syrinlilla. Han har malt kommoden fra en feminin farge til en maskulin, og dette er et symbol på tilknytningen han har til kommoden. Det er et helt spesielt forhold mellom de to, og dette kan vi tydelig se på oppførselen til gutten. Kommoden er et gjennomgående symbol som representerer flere sider ved livet til gutten og personligheten hans. Han har brukt kommoden til å oppevare tingene sine i, og føler nå at den er ”hans”. Når alt kommer til alt er kommoden viktigere for ham enn jenta.

 

I denne novellen er det fokus på følelser, og det er få replikker og korte setninger. Språket er mer billedlig. Det er brukt ulike typer virkemidler i novellen, for eksempel metafor og besjeling. Eksempel på metafor er ”hav av tårer”. Denne metaforen får oss til å forstå at jenta er virkelig lei seg. Selvfølgelig gråter hun ikke bokstavelig talt et hav av tårer, men metaforen er med på å understreke og forsterke følelsen av tristhet. Eksempel på besjeling er ”de skuffede stemmebåndene”. Her kan vi igjen se at virkemidlene spiller på følelser, og at de sier noe indirekte om temaet og forholdet mellom personene.

 

Handlingen sirkulerer rundt en konflikt, nemlig hvem som skal ha kommoden. Vendepunktet i novellen er da gutten tar mot til seg og sier ”jeg vil ha kommoden”. Dette er den aller første replikken i novellen. Vi kan legge merke til at vendepunktet faller sammen med den første replikken. Spenningen har bygget seg opp og nådd et klimaks, helt uten at personene i novellen har sagt noe. Det eneste vi har fått vite er tankene til gutten. Før vendepunktet kommer er det jenta som har hatt overtaket. Nå snur det, og gutten havner i en maktposisjon. Plutselig forstår jenta hvor dette kommer til å ende, og begynner å angre seg.

 

”Den grøne kommoden” er en novelle som er sterkt basert på følelser. Den forteller hvor forskjellig jenter og gutter takler et brudd, og hvordan måten de takler det på påvirker oppførselen deres. Jeg liker novellen fordi den er godt skrevet og fordi den tar opp et tema som jeg finner svært interessant. Det er en novelle som gir deg noe å tenke på, selv om den ikke omhandler de store krisene og konfliktene i verden. Av og til kan hverdagslige hendelser si oss noe og få oss til å tenke litt over hvordan vi reagerer i ulike situasjoner.

 

Kilder:

  • Norskboken ”Grip teksten”

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst