Brokeback Mountain

Analyse og anmeldelse av filmen Brokeback Mountain.

Karakter: 5

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2007.02.26
Tema
Filmer

Tittel: Brokeback Mountain (2006)
Regissør: Ang Lee

Brokeback mountain er en dramafilm som handler om Jack Twist og Ennis del Mar, begge da 19 år, som møtes sommeren 1963 i Wyoming for å gjete sauer. Under oppholdet på fjellet innleder de ett forhold, men de identifisere seg ikke som homoseksuelle og returnerer hjem til familie og venner. Hjemme hos Ennis venter også Alma, hans kommende kone. Begge stifter etter hvert familier, men både Jack og Ennis tenker ofte tilbake på sommeren de delte tilbake i 1963. Det ender med at de drar tilbake til Brokeback Mountain, der de pleier det homoseksuelle forholdet. Dette skjuler de for konene og barna ved å si at de er på fisketur, men tilslutt finner Alma ut at det aldri har vært noen fisketur, men at Ennis og Jack har hatt et forhold. Dette dobbelt livet pågår i ett par tiår, før Jack plutselig omkommer i en ’ulykke’, til Ennis store sorg. I tillegg skiller kona seg fra han og han får ikke se barna så ofte som før.

 

Filmen starter med at det ruller en bil inn på en parkeringsplass, og ut av den kommer Jack. Ennis sitter allerede på dørtrappen ved huset. De er begge helt ukjente for hverandre, og aner ingenting om hvilken enorm betydning dette møtet vil ha for livet deres fremover. Begge på jakt etter en jobb og har derfor møtt opp hos Aguirre, en stor sauebonde, i håp om å få en sommerjobb. Det ender med at de begge blir satt til å gjete sauer på Brokeback Mountain.

 

Det er noen scener i filmen som jeg mener sterkt påvirker resten av filmens løp, som da Ennis for første gang går inn i teltet til Jack og det homoseksuelle forholdet starter. Eller da Alma, Ennis kone, ser Jack og Ennis råkline imot husveggen. Og selvfølgelig scenen der Ennis får beskjeden om Jacks bortgang. Disse scenene er noen av filmens spenningstopper. Jeg mener disse scenene har stor betydning, fordi de påvirker filmen så kraftig, og fordi filmens hovedpoeng blir frammhevet av disse.

 

Jeg syntes slutten av filmen kanskje ble litt brå. Ennis ringer hjem til Jack og får vite at Jack er død. Jack’s kone oppfordrer Ennis til å dra til Jack’s foreldre, noe han gjør. I ett skap på Jack’s rom finner Ennis en skjorte han trodde han hadde glemt oppe på Brokeback Mountain, 20 år tidligere. Han merker nå hvor mye han egentlig elsker Jack, og bryter sammen. Ennis flytter i en campingvogn for seg selv og har jevnlig kontakt med dattra Alma Jr. En dag kommer hun på besøk til den lille campingvogna og forteller at hun skal gifte seg. Først er faren skeptisk, men plutselig ser det ut som noe går opp for han ; livet er kort, og må leves i nu’et. Det er akkurat det han har erfart...

 

Hovedkonflikten og hovedrollenes motpart vil jeg si er samfunnet. I 1963 var homofili straffbart og kunne ende med døden til følge. Homofile levde ofte ett dobbeltliv som skjulte deres virkelige følelser, meninger og tanker om andre menn. Da Ennis var liten gutt viste faren hannes han et offer for drap mot homofile, og det var ikke noe pent syn. Derfor tror jeg Ennis hadde en konflikt inne i seg selv også, ettersom hans far hatet homofile.

 

Filmen er bygd opp i kronologisk rekkefølge.

 

I denne filmen heter hovedrollene Jack Twist og Ennis del Mar. I begynnelsen syntes jeg Jack fremstår som en tøff kar, virker litt frempå, men det viser seg at han egentlig er en mann med både mange følelser og tanker.

 

Ennis syntes jeg fremsto litt mer reservert. Han virket ikke noe spesielt intressert i å bli kjent med Jack, men da Ennis åpnet seg finner man ut at han har vært en del ensom under oppveksten. Man finner ut at mesteparten av oppveksten har han ingen hatt noen foreldre, men kun søsken som har tatt vare på han. Begge rollene virker til tider litt usikre på seg selv og omstendighetene rundt seg.

 

Hovedtemaet i Brokeback Mountain er forbudt kjærlighet, mellom det samme kjønn. For å kunne praktisere sin kjærlighet må de møtes i det skjulte og leve ett liv som hetrofile, for at ingen skal vekke misstanke. Filmen handler om hvordan det er å være homofil, og hvilke konflikter man møter. Hvilke oppgjør man må ta, både med seg selv, og verden. Noen andre temaer vi besøker er blandt annet utroskap, men det temaet står ikke så sentralt i denne filmen som i de fleste andre filmene som inneholder utroskap.

 

Jeg tror filmskaperen vil fortelle oss hvor vanskelig livet kan være til tider. At det kan oppstå konflikter overalt. Ikke bare i det fysiske, men likeså i det psykiske. Jeg tror han vil forandre synet på homofili. At folk ikke skal se på homofile med mysende øyne lengre. Og at homofili ikke skal være ett så tabu tema. De menneskene som er homofile er også mennesker, de har også følelser og forelsker seg de også. Dessverre er det kanskje noen som glemmer det til tider, men ikke i så stor grad som på 60-tallet.

 

Jeg la spesielt merke til de scenene med mye natur. De scenene hvor man fikk se store bilder av både himmel, mark, og trær. Som oftest fant disse scenene plass på fjellet når Jack og Ennis gjetet sauene. Jeg vil si at naturscenene var sentrale i første del av filmen, for da fikk vi se hvordan Jack og Ennis levde da de holdt til på fjellet.

 

Jeg syntes Brokeback Mountain var en helt grei film inntil Ennis får beskjeden om Jacks bortgang. Da syntes jeg filmen ble mye bedre! I samme øyeblikk som Ennis skjønte at livet er kostbart, og at man ikke må være redd få å leve i nu’et, skjønte jeg det også. Når jeg satt meg litt inn i filmen var det akkurat som om filmen sa til meg at man må stå på sitt, og aldri gi opp, selv om ting kan virke umulig. Dette er en film jeg vil sette under kategorien ’tenke-film’. For å kunne forstå hele filmen, må man tenke seg litt om. Da finner man ut at det er mye budskap mellom linjene. Hadde jeg ikke reflektert over innholdet i filmen ville jeg nok gitt den terningkast 4, men siden jeg har gjort det vil jeg gi den en 5’er. På grunn av dens budskap om blandt annet ; homofili, kjærlighet og at man aldri, aldri må sette den virkelige ’seg’ til side.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst