Bonde Blues

Analyse av McDonalds-reklamefilmen Bonde Blues som legger vekt på samarbeidet mellom norsk bønder og McDonalds.
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2010.05.13
Tema
Reklame

Reklamefilmen Bonde Blues er bestilt av McDonalds Norge. Den ble først vist på TV i november 2009 henholdsvis på TVNorge og TV3. Filmen fokusere på det 25 år lange samarbeidet mellom McDonald`s og norske bønder, som produsere topp kvalitets råvarer.

 

Opptakene ble gjort på Hvidsten Gård i Vestby, og en av rollene ble spilt av bonden Jens Andreas Randem, som levere storfekjøtt til McDonald`s leverandør Nortura, som er Norges ledende aktør innen kjøtt og egg. Dette er en av de største satsningene McDonald`s Norge noensinne har gjort, med et totalbudsjett på 15 millioner. Reklamefilmen ble produsert av reklamebyrået DDB Oslo AS.

 

Målgruppen er den norske befolkningen, og da spesialet de som er negative til maten som blir servert på McDonald`s-restaurantene. Ettersom fokuset på sunn mat stadig blir viktigere, har McDonald`s valgt å slå ned på den negative oppfatningen de mener folk har om deres mat. De ønsker ved å gjøre dette å få flere kunder.

 

Reklamefilmen begynner med et totalbilde hvor vi ser en ensom bonde sittende på en bakketopp. Han ser trist ut, og sitter med en gitar på fanget og en hund ved siden av seg. I bakgrunnen kan vi se jorder og en grå himmel. Gjennom hele filmen synger han "I`ve got the blues this morning", mens en rekke andre bilder ruller fordi.

 

I neste klipp ser vi en bonde som sitter og koser med kuene og ser tomt ut i luften. Deretter ser vi en datter som forsøker å mate sin far som nekter å spise. Deretter kommer en bonde gående ut av fjøset, kaster lua på baken og setter seg deprimert ned ved foten av et tre. Gjennom hele reklamefilmen se i en rekke bønder som forsøker å gjøre arbeidet sitt, men som ikke klarer det fordi de er så deprimerte. Mot slutten ser vi noen som sitter og stirrer tomt ut i luften. Filmen avsluttes med et bilde av bonden som sitter å spiller og hunden som uler, mens kamaraet zoomer ut.

 

Fargene og lyssetningen i reklamefilmene hjelper til å få fram en litt dyster stemning. I bildene som er filmet utendørs er det overskyet, noe som gir en trykket stemning. Innendørs er det lite med belysning, og det brukes mørke farger på omgivelsene. Gjennom filmen ser vi dessuten kuer og poteter - begge ting som brukes i maten på McDonald`s. Omgivelsene rundt personene og dyrene er gjørt uskarpt for å ikke trekke oppmerksomheten vekk fra hovedpersonsene. I de fleste scenene ser vi enten bonden i et totalbilde, altså at vi ser han i fullstørrelse pluss litt omgivelser eller i halvtotalbilde hvor det så zoomes ut.

 

Musikken er viktig for å få fram budskapet i reklamefilmen. Gjennom hele filmen hører vi bonden som spiller og synger i bakgrunnen. Han gjentar "I`ve got the blues this morning, and I don`t know what to do" to ganger, for så å si "I`ve been working day and night, still it ain`t good enough for you". Altså de arbeider hardt for å fremstille de beste råvarene, men likevel blir vi ikke fornøyd. Dette understrekkes ytligere nå en bakgrunnstemme sier at gjennom 25 år har norske bønder arbeidet for å levere de beste råvarene til McDonalds og at når folk sier ting om maten som ikke stemmer tar bøndene det personlig. Bakgrunnsstemmen bruker vi-form når han snakker noe som forsterker følelsene av at det er bøndene som snakker, og skaper nærhet. Det benyttes her positive ord som beste og kvalitet, som er med på å styrke budskapet.

 

Reklamefilmen avsluttes med å sløre bildet av bonden som spiller og komme med teksten McDonald`s - Norsk kvalitet i 25 år. Deretter kommer McDonald`s logoen som i seg selv trekker oppmerksomhet med gult og rødt. Denne logoen er den eneste som visse klart gjennom hele filmen, for å unngå å skape forviring og får å rette fokuset bare mot McDonald`s.

 

Reklamefilmen begynner som sakt med bonden som sitter og spiller for seg selv, og uten at vi får noe hint om hva reklamen egentlig er for. Dette går igjen gjennom hele reklamen, og det er ikke før på slutten vi får vite hva det dreier seg om. Dette kan gjøre at ikke alle får med seg budskapet klart å tydelig dersom de ikke følger med gjennom heler reklamen. På den andre siden varer den ikke mer enn 54 sekunder, så flere logoer på en så kort film hadde kanskje ikke vært så bra likevel.

 

Gjennom reklamefilmen ønsker McDonald`s å forklarer at det ikke stemmer den oppfatningen de fleste av oss har om McDonald`s mat - at den er fett og usunn, og at det ikke er bra for noen å spise, i hvert fall ikke så ofte. Ved å skape medfølelse for bøndene som sliter for å produsere kvalitets råvarer ønsker de at vi skal føle at vi må gå på McDonald`s for å støtte opp under dem. Jeg tror nok det stemmer det at råvarene muligens er så bra som de som har produsert reklamen sier, men jeg tror heller at det som gjør maten usunn er det som skjer rundt omkring på restaurantene og hvordan den tilberedes.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst