Bokanalyse av Hobbiten

Dette er en bokanalyse av Hobbiten med bilder. Du kan kopiere tekst om du vil :)
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.05.09

Om boken

Jeg har lest Hobbiten eller Der og Tilbake Igjen Forfatter J. R. R. Tolkien. Hobbiten ble for første gang gitt ut i England 1937. Boken jeg har lest har 288 sider, men det varierer med størrelsen på boken og skriften. Hobbiten er en novelle og går under kategorien fantasy. Den ble skrevet originalt på engelsk, men er oversatt til veldig mange andre språk.

 

Forlaget for den norske utgaven av boka er Tiden Norsk Forlag. Forlaget for den engelske utgaven av boka er Harper Collins.

 

Boken handler om

<bilde>
Historien er fra The Third Age of Middle-Earth, 2941–2942. Bilbo er en liten hobbit som lever fredelig i det lille hobbithullet sitt. En dag får han besøk av den vise trollmannen Gandalv, og tretten dverger (tvillingene Balin og Dvalin, Óin og Glóin og Fili og Kili, trillingene Dori, Nori og Ori og Bifur, Bofur og Bombur,  og den vise Thorin Eikenskjold). De vil ha Bilbo med på en lang reise østover i Midgard, blant annet over tåkefjellene og inn i Myrkskog, helt til et fjell som de kaller Ensomfjellet. I dette fjellet bodde dvergene, og Thorin var konge, helt til den onde dragen Smaug kom, og drev dvergene vekk fra fjellet.

 

Dragen tok også en stor skatt som dvergene oppbevarte inne i fjellet. Planen deres er altså å drepe dragen og ta tilbake skatten. Bilbo blir til slutt, noe motvillig, med på eventyret. På den lange veien til Ensomfjellet, kommer følget borti mange farer, blant annet i Myrkskog. Det er i denne historien at Bilbo finner den magiske ringen til Gollum, som han får bruk for flere ganger.

 

Budskapet i denne boken er at de gode krefter er alltid sterkest og at en liten fyr kan gjøre store ting.

 

J. R. R. Tolkien

J. (John) R. (Ronald) R. (Reuel) Tolkien (som er forfatteren av Hobbiten) ble født 3. januar 1892 i Oranjefristaten i det nåværende Bloemfontein, Sør-Afrika.

 

Etter farens tidlige død flyttet Tolkien sammen med familien (mor og yngre bror) til Birmingham-området i England.

 

Tolkien var katolikk. I 1916 giftet Tolkien seg med Edith Bratt og de fikk fire barn sammen.

 

Han døde i 1973, og ligger begravet på kirkegården Wolvercote i Oxford ved siden av konen sin.  Tolkien var veldig fasinert av hobbiter og sa selv en gang:

“I am in fact a hobbit in all but size. I like gardens, trees, unmechanized farm lands, I smoke a pipe and like good, plain food-unrefrigerated-but I detest French cooking. I like-and even dare to wear in these dull days-ornamental waistcoats. I'm fond of mushrooms out of a field, have a very simple sense of humor (which even my most appreciate critics find tiresome). I go to bed late, and get up late, when possible."

- J.R.R. Tolkien

 

Andre bøker av Tolkien: (engelsknavn i parentes)

<bilde>
- Ringenes herre (The Lord of the Rings)

- Silmarillion (Silmarillon)

- Tolkien’s rike -bilder fra Midgard (Tolkiens World -pictures from Midgard)

- Ufullendte forteklinger (Unfinished Fairy Tales)

- Trær og blader (Trees and Blades)

- Volund med frå Store Skauby (?)

- Rundtomrask (?)

- Brev frå julenissen (Letter from Santa)

 

Synsvinkler

Det er brukt 3. person i boken , men det er lett og la seg lure til at det er jeg person. Fortellingen er skrevet i omniscient, som betyr at fortelleren ikke bare forteller Bilbos tanker og følelser men setter også kommentarer på dem.

 

Skildringer

Den anonymme fortelleren er leken og humoristisk. Han er liker og snakke på en morsom måte med humoristiske beskrivelser av personene. Bilbo, for eksempel, kalles ofte Herr. Baggins eller “den fattige lille fyren.”

<bilde>

 

Personskildringer

I personskildring nr. 1, blir hobbiten som person beskrevet

 

I personskildring nr.2 blir hvordan Bilbo strever med å holde seg fast i tønner på elven beskrevet.

 

Miljøskildringer

I miljøskildring nr.1 blir hobbithullet til Bilbo beskrevet

 

I miljøskildring nr. 2 blir litt møtet med de onde ulvene beskrevet

 

 

<bilde>
Vendepunkt og høydepunkt

I vendepunkt nr. 1 besøker Gandalf en god venn og trollmann Bilbo og beordrer ham til å være med på en ekspedisjon som går ut på og gjenvinne Thorins skatt fra Smaug. Bilbo drar motvillig, og med hver stadig vanskeligere eventyr, aksepterer han mere ansvar for velferden av gruppen.  

 

I vendepunkt nr. 2 finner Bilbo en magisk ring som han tar med seg. Den magiske ringen gjør den peronen som har den på fingeren usynelig. Konsekvensen for det er at kan snike seg opp og vekk fra folk og lignende usett, og mer han vanligvis ikke ville klart.

 

I høydepunkt 1 møter Bilbo en skapning som engang var en gang et menneske som heter Gollum. Gollum vil helst spise Bilbo, men blir med på å ha en gåte konkurranse så Bilbo kan få en sjanse til å komme helskinnet vekk herfra.

 

 

Konklusjon

Jeg likte Hobbiten veldig godt, fordi jeg liker fart spenning og action og det var akurat det boka hadde. Hobbiten er ganske lang og det er bra, da får boken en mer inviklet/spennende handling istedet for kort, enkel og ikke alltid så morsom handling. Boka anbefales for personer fra 11-12 års alderen og oppover, på grunn av språk og litt vanskelig handling. Jeg gir den helt klart en sekser i terningkast.

 

<bilde>

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst