"Beatles" (L.S. Christensen)

Bokannmeldelse av "Beatles", skrevet av Lars Saabye Christensen.
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2003.03.10
Tema
Beatles

Fakta

Forfatter: Lars Saabye Christensen

Utgivelsesår: 1984

 

Handlingsreferat

Beatles handler om fire gutter, Kim, Seb(Sebastian), Gunnar og Ola. De vokser opp i Oslo på 60-70 tallet. Vi følger guttene fra de er små sjuende-klassinger som stjeler bilmerker til de går ut av gymnaset og plutselig er blitt voksne. Vi får se hvordan opprøret i Europa påvirker de og deres småborgermiljø. De fire guttene er store fan av "Beatles" og i starten av boken kaller de hverandre for Paul, John, George og Ringo, som er navnet på medlemmene i Beatles.

 

Straks Beatles slepper ut en ny plate er de fire guttene helt i ekstase og kjøper den straks. Deretter går de hjem til en av de, sender platen rundt så alle får se den før de setter den på og bare ligger helt stille og lytter. De blir så oppslukt av rockemusikk at de planlegger å starte et eget band, The Snafus, som til slutt ikke blir noe av idet de ikke klarer å skaffe penger til instrumenter. Guttene har langt hår som de nekter å klippe vekk til foreldrenes store fortvilelse, og går i gamle, slitte klær. Etterhvert drikker de seg full og begynner å misbruke narkotika og det er ikke bra. Det kommer veldig klart frem i boka at hele vennegjengen er redde for å bli voksne og måtte ta ansvar for egne handlinger og tar livet som en lek.

 

Miljøskildring

De lever i et typisk storbymiljø på 60-70 tallet hvor det er mye bråk og spetakkel. I starten av boka har de ikke stort annet å gjøre på enn å trekke ute og røyke og prate med hverandre. Forfatteren skildrer veldig godt miljøet rundt ungdommene og det er veldig nært virkeligheten i de fleste situasjoner.

 

Personskildring

Kim som er hovedpersonen i boka og som er "jeg-personen" har vanskeligheter med å sette grenser og flere ganger i boka drikker han seg full og finner på sprell som å balansere på hustak eller danse med skjelett. Han har problemer med kjærligheten idet han havner mellom Nina, hans første kjærlighet, og Cecilie, den nye jenta i klassen. Han får til slutt store problemer med å ta vare på seg selv.

 

Seb, som egentlig heter Sebastian, var helt som de andre i gjengen helt til han flytter på hybel etter at foreldrene blir skilt. Der havner han i et svært dårlig miljø med narkotika og mye drit. Det Sebastian drømte om var å dra på sjøen, men når han endelig får sjansen så ødelegger han den.

Ola stammer hele tiden i begynnelsen av boka, men dette forandrer seg utrolig nok en sommer da han var å besøkte Kristin, som bor i Trondhjem.Han velger å ikke fullføre gymnaset og tar seg istedet jobb som pikkolo på et hotell for å tjene litt penger. 

 

Gunnar har det ikke helt greit. Faren driver en kolonial-butikk som blir utklasset av det nye supermarkedet. Gunnar har en storebror som heter Stig. Alle i gjengen ser opp til ham og han legger til stadighet ut om Vietnamkrigen og Napoleon. Gunnar går dermed rett i brorens fotspor og blir veldig politisk aktiv og deler ut flygeblader osv.

 

Budskap

Budskapet i denne boken er klart det med at det er viktig å ha mål i livet og ikke bare ta alt som det kommer slik denne gjengen gjør hele tiden. De følger liksom bare hverandre gjennom hele boken og de har ikke noen særlig innvirkning på hverandre. Et annet budskap i boken er dette med alkohol og narkotika. Boken viser klart at det fort kan gå gale hvis man havner på det kjøret.

 

Egne meninger

Jeg synes denne boken var kjempeunderholdende og spennende. Det synes jeg fordi forfatteren tar for seg et ungdomsmiljø som stemmer veldig mye med virkeligheten og da blir det liksom mye morsommere å lese. Jeg synes dette er en bok som passer ypperlig for ungdom og voksne. Jeg synes ikke at boken passer for barn under 12 år i det hele tatt, rett og slett for at de ikke hadde forstått og hadde lett latt seg påvirke.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst