Analyse - Tarjei sin del i "Bli hvis du kan, reis hvis du må"

Teksten er en analyse av Tarjei sin del i "Bli hvis du kan, reis hvis du må" av Helga Flatland. Oppgaven fikk jeg 6 på, i 10. klasse.
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2021.03.14
Tema

Delen til Tarjei i bli hvis du kan, reis hvis du må, handler om oppveksten og livet til en ung gutt. Vi følger Tarjei gjennom hele hans liv, og helt til han tragisk dør som en soldat i Afghanistan. Hvorfor reiste han til Afghanistan? Ville han egentlig dit? Eller ville han bare komme seg bort?

Allerede på andre side i boken får vi høre at Tarjei ikke føler seg hjemme der han bor. Når han omtaler hvor han bor, eller gården som familien hans eier sier han; «Gården vår, gården til pappa» (Flatland, 2010, s 10.) Grunnen til at han omtaler gården deres som pappas gård, kan være at han ikke føler en særlig tilknytting til den. Han føler nok ikke at det er her han hører til, og vil understreke at det er pappa som har gård og hører til der, ikke han.

Tarjei føler ikke en spesiell tilknytning til gården, og heller ikke til bygden. Han og søsteren hans er de eneste i bygden som ikke snakker dialekt. «… jeg har prøvd, og jeg kan, men ordene høres rare og unaturlige ut …» (Flatland, 2010, s 12.) Tarjei føler ikke at han passer inn i bygden, derfor blir dialekt ordene i munnen hans rare og unaturlige. 

Uten at noen har sagt det ordrett, har hele familien til Tarjei en forventning om at det er han som skal ta over gården. Et eksempel på det er på Julie sin konfirmasjon når bestefaren sier i talen «… viktig å følge drømmene sine. Du har tross alt en fin en som kommer etter deg» (Flatland, 2010, s 19) Gårdsarbeid interesserer ikke Tarjei særlig mye og om han blir hjemme, vet han at det er han som må overta hele gården til faren sin. Som fører til at han bare vil komme seg unna.

Når guttene i bygden har mulighet til å komme inn i militære, er det noe Tarjei ser på som en anledning til å «måtte» reise vekk. Det tar oss tilbake til tittelen, at Tarjei må bli hvis han kan, og ta over gården, men om det kommer en mulighet til at han må reise, ønsker han det. Noe han tydelig viser at han vil i det han nærmer seg postkassen og svaret på om han har kommet inn, «… kjære gud, vær så snill å la brevet ligge i postkassa.» (Flatland, 2010, s 35.)

Tarjei reiser ikke til Afghanistan fordi han har kjempe lyst eller synes det høres spennende ut, men nettopp fordi han ikke vil være hjemme. Han vil ikke bo på et sted hvor han ikke føler seg hjemme, hvor de snakker annerledes eller hvor han er nødt til å ta ansvar for hele gården. Han vil bare bort i fra alt dette, derfor ville han ha reist hvor som helst om han fikk muligheten. Afghanistan er bare det han ser på som den eneste utveien, siden det er noe han «må».

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst