Analyse - Herre Gud! Ditt dyre navn og ære

«Herre Gud! Ditt dyre navn og ære» av Petter Dass. Han var en prest og dikter som i dag blir ansett som barokkens største forfatter i Norge.
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2020.10.07
Tema

Salmen «Herre Gud! Ditt dyre navn og ære» ble skreven av forfatteren Petter Dass. Han var en prest og dikter som i dag blir ansett som barokkens største forfatter i Norge. Barokken var en epoke på 1600-tallet med gud i sentrum. Videre i denne teksten skal jeg gjøre rede for hovedtemaet og se på de typiske barokke kjennetegn i salmen. (Grip teksten, Herre Gud! Ditt dyre navn og ære)  

Hovedtemaet i salmen handler om at gud er allmektig, han ligger over alle menneskene, priser man ikke han får man konsekvenser, man havner i helvete. Gud er evig, han er der uansett, og møter han på utfordringer vil englene hjelpe han. 

Det er mange barokke kjennetegn i salmen, for det første handler den om gud, noe som er helt sentralt i denne epoken. Videre finner man sterke kontraster, som jord og himmel, levende og død, og himmel og helvete. Det er altså mye dualisme i salmen. 

Dessuten er dramatiske trusler sentral, følger man ikke verdiene og reglene, vil man evig lide. For eksempel blir man til stein, hvis man glemmer gud, og havner i helvete ved å bryte reglene. Truslene kommer i forbindelse med å glemme gud og bryte reglene. Disse fremstilles på en overdrevet dramatisk måte. 

Man finner også oppramsinger i salmen som stenbit, seien, torsk, skreien og nise, noe som også er vanlig i den barokke litteratur. 

For å konkludere vil jeg si salmen har et religiøst motiv med gud i sentrum. Andre virkemidler er dualisme, oppramsing og dramatiske trusler i forbindelse med tro.  

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst