Analyse av "Kontakt" (Bringsværd)

Kort analyse av novellen "Kontakt" skrevet av Tor Åge Bringsværd.
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2003.11.29
Tema
Kontakt

Novellen ”Kontakt” er skrevet av Tor Åge Bringsværd. Det er en frittstående novelle fra romanen ”Syvoverskens dystre frokost” som er en fantastisk dokumentarskildring.

 

Novellen handler om hovedpersonen, Paul som besøker kameraten sin Leo. Leo har kjøpt seg et hus som han mener er et spøkelseshus. Leo vil ta med seg Paul på spøkelsesjakt. De møtes som planlagt og etter en prat begynner Leo å forklare om de mer interessante sakene. Han forklarer om parallelle eksistenser og noe han kaller den andre virkelighet. Til å begynne med var Paul litt kritisk, men han hadde alltid vært svak for Leo, så han fortsatte å høre på. Leo tok med Paul til et rom hvor han mente han kunne titte inn på de andres virkelighet. Paul ble uten tvil overbevist da en kvinne kom ut i rommet. Hun var helt anderledes. Han ble så nyskjerrig så han glemte å være forsiktig. Kvinnen så han og stivnet. Deretter forsvant hun ut døren. Leo var glad han hadde greit å få overbevist kameraten at det finnes en annen verden. Etter denne hendelsen har Paul forandret sin mening om ”overtro”.

 

Novellen er skrevet i kronologisk rekkefølge. Innledningen starter i en situasjon hvor Leo snakker om et hus han har kjøpt. Her et det brukt in medias res hvor vi blir sendt rett in til en samtale mellom de to vennene. Vi får en presentasjon av menneskene ved hjelp av dialog, hvor vi blir kjent med dem. Det er en god bruk av miljøskildring på hvor spøkelseshuset befinner seg og det som får huset til å bli et såkalt spøkelseshus. Novellen er skrevet fra Paul sin synsvinkel med han som jeg-person og gir et meget personlig preg. Mot høydepunktet er det personskildring på hans oppfatning av det å møte på noen fra en annen verden. Det er også brukt personskildring på det andre vesenets oppfatning av det å støte på noen helt ukjente. Det er en spenningskurve som stiger når Leo forteller om den andre verdenen og tar Paul med inn på rommet. Spenningen er på topp når Paul og kvinnen står ansikt til ansikt. Og avtar igjen mot slutten når guttene snakker om den andre verdenen. Jeg synes denne slutten er både åpen og lukket. Den er åpen i den sammenheng at man får aldri vite hva mer som skjer videre med Paul og Leo og deres sammenkomster med vesener fra den andre verdenen. Den slutter ganske overraskende og rett etter høydepunktet. Men derimot får man vite at Paul starter å tro på det unaturlige for oss mennesker og at det virkelig finnes en verden der ute som han aldri før mente eksisterte. Denne delen av novellen er sterkt nedtonet og kan derfor derfor tolkes som en lukket avslutning.

 

Jeg tror denne teksten ikke er ment til å bli tatt helt alvorlig, men for at leserne kan få et blikk av hvordan den andre verdenen der ute faktisk kan være. Hele handlingen foregår på en måte som er ganske lik vår egen hverdag. Måten guttene snakker med hverandre på og det at Paul er kritisk til det at det finnes vesener fra en annen verden sier noe om at det kunne vært oss selv som var på deres plass. I gamle dager hadde man muligens vært mer åpen for overnaturlige hendelser. Teksten fungerer på grunn av ungdom liker å høre om det som man vanligvis ikke hører mye om. Den er ikke vanskelig å forstå siden det handler i et miljø vi er vant med og de snakker et enkelt og dagligdags språk. Det er en novelle som lar leseren tenke over situasjonen i teksten og til og med kanskje sin egen.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst