"Ærens mark" av Arnulf Øverland

Kort litteraturskjema av teksten "Ærens mark", en novelle skrevet av Arnulf Øverland.
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2009.06.07
Tema

Tittel: Ærens Mark

Forfatter: Arnulf Øverland

Litterær periode: Krigslitteratur

Sjanger: Novelle

Sjangerkjennetegn: Kort handling og få personer.

 

Sentrale personer: Hovedpersonen er trolig en norsk soldat, som har meldt seg frivillig til å kjempe for Tyskland i 1. Verdenskrig. Han er kritisk til de overordnede i samfunnet, og er en delvis følsom person.

 

Miljøskildring: Det skjer Frankrike, mesteparten skyttergravene. Det er forferdelige vilkår, og soldatene var sultne, skitne, tørste og frustrerte, men de kunne ikke gå opp av skyttergravene uten å bli skutt.

 

Handlingsreferat: Den norske frivillige soldaten som venter i skyttergravene klarer å komme seg opp av graven og møtte på en fiende, en fransk, ung mann. De ble kjent. Egentlig skulle de drept hverandre, men de hatet ikke hverandre. De kunne ikke tvinge seg selv til å hate hverandre. De kunne ikke se ansiktet til hverandre, for det var så mørkt. Senere møttes de en mot en i et slagsmål. De visste ikke hva de skulle gjøre, men hovedpersonen drepte den franske mannen. Novellen begynner med hoverpersonen som lang tid etter drømmer om at hendene hans er fulle av blod, og han sto opp om natten og vasket seg.

 

Tema: Tar opp krigens meningløshet. Kritiserer de overordnede i samfunnet, og mener at de ikke tenker på følelser. Arnulf Øverland var anti-nazist, og det tror jeg var grunnen til at den tyske/norske soldaten drepte fransken til slutt.

 

Fakta om forfatteren: Arnulf Øverland (født 27. april 1889, død 25. mars 1968) var en norsk forfatter, lyriker og riksmålsmann. Han ble født i Kristiansund, men vokste opp i fattige kår i Bergen.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst