Adam i "Sola er en feit Gud"

En liten skildring av hovedpersonen Adam fra boka "Sola er en feit Gud".
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.01.21

”Hva jeg heter? Jeg husker det knapt selv. Men for letthetens skyld, kall meg Adam. Det er kanskje det riktige navnet mitt også. Adam er jo greit å huske. Adam og Eva har vel alle hørt om. Rent bortsett fra at jeg er helt alene her med slangen min. Eva har gått. Det vil si, det var jeg som gikk. Rettelse: Det var jeg som måtte gå. Brødre & Søstre, hvis dere hadde vært i mine sko.”

Jon Ewo skrev ungdomsromanen Sola er en feit Gud i 1999. Boka handler om 16 år gamle Adam. Han er midt oppi det. Puberteten. Han er barn, men vil bli( ta et steg inn i voksenalderen) voksen i løpet av denne sommeren.

 

Hovedpersonen i ungdomsromanen som ble skrevet av forfatteren Jon Ewo i 1999, er 16 år gamle Adam. I denne boken er hovedpersonen, altså Adam, selve handlingen som danner historien som danner sidene, kapitlene og boken. Adam er vår forteller, og han innvier oss, sine Brødre & Søstre, i sin historie med et tilbakeblikk på hva han med pinlighet innrømmer å ha vært, og, på enkelte områder, fortsatt er: En ganske en ganske kul fyr med interesser som fotball, damer, sex, dataspill, fine biler, den dødsrå sykkelen han kjøpte for kr. 6300, penger han har lånt av sin ikke alltid like kjære Søs. I tillegg kommer all triviaen, unyttige fakta til tusen. Adam er nemlig triviaekspert, og vet ting som for eksempel at en gaffel første gang ble brukt til å spise med 25. juni 1630, og at det i melkeveien er 5 milliarder stjerner som er større enn vår egen. Adam er mye han, men én ting er hva han er klar over. En annen ting er hva andre oppfatter…

 

”Du er så barnslig, Adam”, sa Caroline til meg. ”Du er så barnslig”, sa hun og sa opp abonnementet. Derfra var det Game Over.”

 

Med sprit tusj, oljemaling, tatoveringsnål eller kanskje spisse, sylskarpe, stikkende jævligheter fra to silkemyke, leppestiftdekorerte lepper, får Adam beskrivelsen ”barnslig” klint utover sitt innvendige jeg. Bedre blir det ikke av at det er kjæresten Caroline som smeller det faktiske i ansiktet på ham i det hun dumper ham til fordel for en langt eldre gutt. Adam møter, eller rettere sagt, slenger seg selv som en sekk råtne egg inn i veggen. Han blir fullstendig knust. Riktignok vet han at en typisk amerikaner får i seg 28 griser og 25 kg sjokolade i løpet av sitt liv, men at han, kjæresten til Caroline, som han forresten ikke er lenger, er barnslig?

 

”Det svei det der, Brødre & Søstre”

 

Utfor kanten på toppen av siloen på Grünerløkka i Oslo, kaster Adam pornoblader, dataspill, blondinevitsebøker, nintendo og samlekort. Nå har gutten bestemt seg for å bli voksen, og det i en feiende fart. Han sier opp jobben som sykkelbud, og innen sommerferien er over, skal han blant annet ha stekt den perfekte biff, blitt skikkelig full, tatt ansvar for eget liv og våget det han frykter mest. Listen over ting han må gjøre ”for å ta den nye og voksne kroppen i bruk”, er Adams oppfattning av den rette veien å gå. Allerede etter første dag føler han seg to centimeter høyere, og langt mer voksen…

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst