Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Hydrogen

Hydrogen

Rapport fra øvelse "1.6 Hydrogen".

Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
18.02.2008

Under dette forsøket samarbeide jeg med Gunn, fredag 28/09-07. Hensikten med forsøket var å fremstille hydrogengass og se hvordan den reagerte med ild.

 

Utstyr:

- Fire reagensrør

- Kork m/hull

- Glassrør og gummislange

- Glasskål m/vann

- Stativ m/klemme

- 10% saltsyre (HCI)

- Sinkbiter (Zn)

- Fyrstikker

- Vernebriller

 

Figur:

<bilde>

<bilde>

 

Fremgangsmåte:

- Det første vi gjorde var å montere utstyret slik som figuren viser. Deretter fylte vi to reagensrør fulle med vann og glasskålen halvfull med vann. De fulle reagensrørene satte vi opp-ned i glasskålen.

- I det tomme reagensrørene helte vi 10% saltsyre (HCI), så glasset ble ca halvfullt. Deretter la vi noen sinkbiter (Zn) ned i røret og tettet åpningen igjen med med en gummikork. Saltsyren og sinkbitene reagerte med hverandre og vi så det begynte å boble. Glassrøret, som sitter i gummikorken, la vi forsiktig under det ene reagensrøret, som er fullt med vann.

- Da reagensrøret ble tomt for vann løftet vi det opp og stengte åpningen igjen med tommelen. Vi holdte reagensrøret opp-ned og satte en tent fyrstikk foran åpningen og det oppstod et lite smell.

- Deretter gjorde vi det samme med reagensrør nr. 2, men isteden for å tenne på fyrstikken under åpningen med en gang, satte vi et reagensrør inntil det hydrogenfylte røret. Vi snudde rørene slik at det røre som ikke opprinnelig inneholdt hydrogengass ble øverst. Deretter satte vi en tent fyrstikk foran åpningen og vi det samme smellet som med reagensrør nr. 1, men sterkere.

 

Drøfting:

 

A) Hvilken farge hadde gassen som ble utviklet?

Gassen som ble utviklet var fargeløs(blank).

 

B) Sett opp et forslag til reaksjonlikning for det som har skjedd under utviklingen av gassen.

 

Sink + saltsyre → hydrogengass + sinkklorid + energi

 

Balansert likning for fremstilling av hydrogen:

 

Zn (s) +2Hcl (aq) → H2 (g) + ZnCl2 (aq) + energi

 

C) Gi en forklaring til det du observert da innholdet i det første glasset ble tent på. Hvilken gass i lufta har deltatt i reaksjonen? Lag et forslag til reaksjonlikning.

Da vi tente på innholdet i det første reagensrøret reagerte hydrogen (H2) med oksygen (O2) og det ble dannet vann (H2O).

 

Hydrogen + oksygen → vann + energi

 

Balansert likning

 

H2 + O2 → H2O + energi

 

D) Hvorfor vendte vi glasset i det siste forsøke før påtenningen? Hva trur du er grunnen til at reaksjonen virket sterkere nå enn ved den første påtenningen?

Grunnen for at vi vendte glasset er for å bevise at hydrogengass er lettere enn luft. I teorien skal reaksjonen virke sterkere på det andre forsøke, fordi vi får en gunstigere blanding av oksygen (O2) og hydrogen(H2).

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil