Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > LimeWire synger på siste verset

LimeWire synger på siste verset

Nedlasting av musikk fra Internett har de siste årene vært en utfordring for plateselskapene og musikkartister.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
11.02.2008

Det høyst populære musikk- og nedlastningsprogrammet LimeWire er under stadig sterkere press for å drive lovlydig etter at det er blitt saksøkt av flere selskaper som sterkt motsetter seg selskapets ulovlige drift.

 

LimeWire er et veldig populært fildelingsprogram, særlig blant ungdommen. På Limewire kan du laste ned alle de nyeste sangene på markedet – helt gratis! Der er både billig i drift- for ikke å si kostnadsfritt – og en relativt enkel og tidsparende måte å skaffe seg musikk på. Det er et tilfredsstillende program som forhindrer at man må bruke masse tid og penger på å laste ned og betale låter du får gratis via Limewire, på tross av at det faktisk er konstatert som ulovlig. Men selve programmet er vel lovlig- det er jo bare det man gjør der som ikke er lov?

 

Selskapet har vært igjennom diverse rettssaker, men på tross av motgangen fra platebransjens organisasjon RIAA pluss en drabelig bot som innebærer en utbetaling av den nette sum på 150 000 dollar, vil ikke LimeWire uten videre la seg slakte ned. Er det virkelig nødvendig at selskapet begynner å ta betalt for sangene sine? Kommer LimeWire til å bli lovlig? Dette er det nok mange musikkglade ungdommer som lurer på.

 

 På diverse chattesteder på nettet finner man dessuten et mangfold av debattspørsmål, som for eksempel dette, hentet fra ”sol debatt” på sol.no;

”Hørte nettopp om en 13 år gammel gutt på radioen som hadde blitt tatt for nedlastning, 5000 dollar pr. sang ble prisen! Og ifølge denne "eksperten" på radioen, var man nå i full gang med å rulle opp halve USA for nedlastning. Og det samme vil komme til Norge før eller senere. Så er nedlastning fra f.eks. LimeWire ulovlig? Jeg laster ned derfra, men nå har jeg slettet hele programmet fra harddisken… Er alle spor etter programmet da slettet fra min pc, eller må jeg gjøre noe mer for å bli kvitt det?”

 

Om LimeWire er lovlig eller ulovlig påvirker nok debatten ved middagsbordet i mangt et tenåringshjem. Men hvis det nå er ulovlig, hvorfor er det ingen som forklarer det direkte til alle de som nettopp nå sitter og laster ned den nyeste Rihanna- sangen til iPod’en sin?

 

Man tenker kanskje at de burde skjønne det selv. Det er jo åpenbart at en slik ”gratisutvei” vil påvirke de selskapene som driver med musikkhandel. De vil selvfølgelig gå konkurs hvis alle kan laste ned gratis musikk via LimeWire. Men det er jo ikke absolutt alle som gjør det. Det gjør vel sikkert ikke noe om bare en til laster ned programmet? Det er antagelig slik de fleste tenker. Men hva vil skje hvis alle tenker slik? Antakelig ingen ”happy ending” for de mange platekompaniene og musikkselskapene.

 

Jeg synes ikke det er rettferdig at så mange kompanier og selskaper i musikkbransjen skal konkurs og at LimeWire dermed minsker inntektene til de som jobber i bransjen, om ikke så mye, så i hvert fall nok til at noen må ligge på en sovesofa i 2. etasje hos eksen. Hvis RIAA får det som de vil, er nok sangen kommet til det siste verset for LimeWire!

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil