Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Antimaterie

Antimaterie

En kort faktaoppgave om antimaterie.

Karakter: 5-

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
15.01.2008
Tema
Naturfag

«Så antimaterie finnes altå i virkeligheten?»

 

«Et naturens fakum. Alt har sin motsats. Protoner har elektroner. Oppkvarker har nedkvarker. Det finnes en kosmatisk symmetri på det subatomære nivået. Antimaterien er yin i forhold til materiens yang. Det skaper balanse i den fysiske likningen.»

 

Engler og demoner, av Dan Brown

 

De fleste av oss kjenner vel ordet antimaterie fra science-fiction filmer. Men ikke alle vet at det faktisk er ''virkelighet''. Mange som er fan av Dan Brown, har kanskje lest boken: Engler og demoner. Den handler også om antimaterie, bortsett fra at det blir brukt til å utslette vatikanstaten! For å forstå hva antimaterie er, må vi først vite hva materie er. For og finne ut hva det er, må vi se på atomer.

 

Atomer
Atomer er veldig enkelt bygd opp.

Den er bygd opp av tre ting; elektroner, protoner og nøytroner.

Protonene og nøytronene er i kjernen, og elektronene er utenfor i skallet.

Protonene har en positiv spenning, altså pluss, og elektronene er negativt ladet, altså minus.

Nøytronene er som navnet sier, nøytrale.
Vi snakker altså om elektrisk ladning.
Alt på jorda er bygd opp av dette. Selv luft!
Alt består av atomer.

 

Antimaterie
Materie er nesten det samme som antimaterie, bare motsatt. Altså er den ladet motsatt. Kjernen er altså negativt ladd, mens ”det ytre”, altså i skallet, er positivt ladd. Da har man altså, nøytroner (som er nøytralt uansett) og antiprotoner, mens positroner snurrer rundt, istedenfor elektroner. Antimaterie har grunnstoffer på samme måte som materie her på jorda, bortsett fra at det blir f.eks antioksygen, og antihydrogen og kanskje antigull? :)

 

Hvor finner man antimaterie?
Det er mange som sier at antimaterie er umulig å lage. For i så fall måtte vi jo på en måte låne energi fra, ingensteder. For vi kan jo ikke bare lage atomer, ikkesant. Og vi kan heller ikke bare lage antimaterie. Dette er formelen som sier at man kan låne energi ingensteds fra:

 

Hvis vi for eksempel ser på skapelsesteorien. Om at gud skapte jorden. «Det skal bli lys. Og det ble lys!» står det i bibelen. Altså måtte Gud ha tatt materie rett ut fra ingenting. Noe som altså skal være umulig..!

 

Du kan være helt sikker på at du ikke finner antimaterie på jorden. For hvis de hadde kommet nær hverandre, hadde de blitt til ren energi! Siden de er motsatt ladet, går de på en måte i null når de kolliderer, siden pluss og minus på en måte kortslutter hverandre. Vi kan altså aldri ta på antimaterien, for da blir den utslettet med en gang (og det blir den som tar på den også)

 

Men forskere holder på å finne ut hvordan de kan lage dette merkelige stoffet. Og Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (CERN) har gjort mye innenfor dette. De holder blant annet på å lage verdens største partikkelakselerator! Denne brukes til og sende protoner i rask rekkefølge fra hver sin ende av et laaaaangt rør (27 km lang!), til de kolliderer. Da skapes antimaterie.

 

Også, etter at protonene har kollidert. Hvordan skal vi da få dem ut av røret? Jo, ved å benytte vakuum og magnetkrefter. For hvis du bruker vakuum til å suge ut partiklene, også magnetfeltet for å separere antimaterien og materien, da har du antimaterie! Fordi materien har positive poler, og antimaterien har negative, vil de gå i hver sin retning!

 

Men selvfølgelig. Hvis vi hadde hatt masse antimaterie. Hva skulle vi brukt det til da? Jo, saken er den at vi faktisk bruker antimaterie her på jorden allerede! I U.S.S Enterprise (et skip) bruker de antimaterie som drivstoff! Men så tenker du kanskje, at hvis antimaterie ikke kan komme i nærheten av engang luft, hvordan kan vi da frakte den rundt? Jo. Det er nemlig funnet opp beholdere til antimaterien. De kalles antimateriefeller. Og, siden antimaterien ikke kan komme i kontakt med beholderen, som er laget av materie, svever den..! Ved hjelp av magnetisme!

 

Man regner med at det er masse materie i rommet. Og at antimaterie i store mengder kun er en teori. Hvorfor vet man ikke, men det er kan kanskje være like greit. Sånn at vi kan forholde oss til vanlige atomer!

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil