Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Er virkelig OD gått ut på dato?

Er virkelig OD gått ut på dato?

Under Operasjon Dagsverk (OD) gjør norske elever en innsats for et veldedig formål. Er det pengene eller innsatsen som er viktig?

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
27.12.2007


Yes! Endelig OD dag, sitte hjemme, spille spill, sove lenge og spise mye godteri. Mange ungdommer tenker sånn, kanskje litt for mange. Det er fordi vi har det for godt i Norge, en typisk ungdom fra Norge, får kanskje de 300 kr fra mor etter en hard dag framfor fjernsynet. Greit nok at kanskje flesteparten sitter fremfor fjernsynet dagen lang, men jeg mener ikke at OD er en bortkasta dag. Pengene kommer jo inn, og det går jo til et godt formål. Det vil ikke si at det er greit at ungdommer skal sitte foran fjernsynet å bli betalt for det. Men det er bedre att OD får inn pengene, enn at de ikke får det.

 

Selvfølgelig så er det best om alle ungdommer jobber, men da må vi tenke på at det er ikke alle bedrifter, og butikker som vil ha en ungdom som jobber der for en dag. Dagen før OD dagen var det mange om gjekk rundt på kjøpesenteret for å finne jobb. Det var så utrolig mange butikker som sa nei, det skal vi ikke være med på dette året. Hva skal vi unge gjøre da? Alternativet var å jobbe hjemme, vaske hus, lage mat osv. Men da hadde fjernsynet kommet på uansett i løpet av dagen. Alle bedriftene og butikkene i hele lander burde være positive til å ta i mot ungdommer. Kanskje OD burde bli sendt ut til alle bedrifter og butikker rundt om i landet, slik at de og fikk vite hva det egentlig går ut på.


 

De som mener OD går ut over den vanlige undervisninga tar feil, om vi er så heldige å får jobb, lærer vi kanskje litt på jobben samtidlig gjør vi en god gjerning for andre mennesker i andre land. Alle som gir penger viser ansvar, de som jobber for det viser kanskje litt mer enn de som ikke jobber for det, men uansett så vise alle ansvar.

 

Vi får også hefter der det står om OD dagen, hva det går ut på, hvor pengene havner og hvorfor. Det gjør at foreldre som betaler ungene sine er sikker på at det går til et godt formål, og blir kanskje mer positiv til det. Det er noen som ikke gidder å lese hefte fordi det er kjedlig, men sann er det bare. Slik er det å være mennesker, vi er alle ulike. Jeg synes hefte var interessant og lærerikt, men det er fordi jeg bryr meg om det.

 

Det at OD gir ungdommer kunnskap og utdanning for ei bedre framtiden er bra ! De lærer ungdommer til å leve et bedre liv, ved å gi de opplæring på hvordan de kan være mer miljøbevisst, og hvordan de kan bevare de truede vannkildene.

 

OD skal hjelpe 30 000 ungdommer til å begynne på skolen igjen. De skal også hjelpe 1000 barnesoldater, gi de traumebehandling i trygge omgivelser, og yrkesutdanning med fagbrev, det vil gi de et normalt liv tilbake, med jobb, familie og et hjem. For at ungdommene skal få bedre læringstilbud må også lærere utdannes og trenes opp får at skolen skal være mer kvalitetsikkert. Om det er bortkasta tid som går utover den ”vanlige skoledagen” så vet ikke jeg. Er det ikke bare positivt at noen ungdommer tar mer ansvar ?

 

I OD hefte står det mye om klimaendringene, hvem det er som har skyld i klimaendringene. Det er nemlig de rike landene som må ta på seg skylden. Det er en grunn til at Norge er eit veldig rikt land, nemlig fordi vi har olje og gass som gjør oss rik. Men det slepp ut store mengde CO2, som fører til at den naturlige drivhuseffekten blir sterkere som deretter gjør at temperaturen på jorda stig.

 

Dette fører med seg flere negative faktorer.

- Høgere temperatur som gjør at isen smelter, som igjen fører til at havvannet blir høgere

- Malaria og andre farlige sykdommer vil spre seg

- Matproduksjonen blir mer vanskelig på grunn av tørke, orkaner, storm, osv..

- Storm, tørke, flom og orkaner sender millioner av mennesker på flukt. Det er faktisk flere som rømmer fra naturkatastrofer enn krig.

 

Måter vi kan redusere klimautsleppene

- Satse på mer kollektiv transport, som tog

- Erstatte oljeproduksjon med miljøvennlig vindkraft

- Bygge tettere hus

- Mer bruk av bioenergi og varmepumper.

 

Når vi har alle løsningene hvorfor ikke gjøre noe? Det står i OD hefte at det trengs press fra vanlige folk, jeg vil gjerne være med på å presse politikerne til å gjøre noe, men jeg vet ikke hvordan. Jeg kan ikke bare ringe til Statsministeren å si at nå må noen gjøre noe før det er for sent. Dessuten vet jeg ikke som det hjelper med et par ungdommer, vi må ha eldre, voksne, barn og ungdommer som backer opp. Det som er problemet er at ikke så mange som tenker over konsekvensene til klimaendringene. Det er mange som lider av det vi i Norge har gjort. Men så lenge det ikke påvirker oss, så er det kanskje like greit.

 

Er vi med i et prosjekt som OD hjelper vi mange, kanskje ikke når det gjelder klimaet, men vi kan gjøre slik at ungdommer i fattige land får utdanning som kanskje fører til at de tar et ansvar å gjør noe med klimaet. Alt er mulig.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil