Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Spor av kristen tro i norsk kultur

Spor av kristen tro i norsk kultur

Kristen tro og kultur står sterkt i norsk kultur.

Karakter: 6

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
13.12.2007


Introduksjon

Kristendommen har dominert i Norge for over 1000 år. Mange menneskers måte og tenke på har blitt forandret. Den har noen røtter som kommer fra jødedommen, og derfra har vi noen jødiske tradisjoner i kristendommen. I over 500 år har Norge vært katolsk.

 

Da reformasjonen i 1537 ble innført, ble Norge luthersk. Siden da mistet vi mange ”merkedager” knyttet til Maria. I 1845 ble dissenterloven til. Da kom flere religioner inn i bildet, og Norge ble et land med forskjellige religioner (Selv om kristendommen fortsatt var dominerende).

 

<bilde>

 

Helligdager

Noen av dagene våre er ”arvet” av jødedommen, sånn som søndag. Den skal være den første dagen i uka. NT sier at søndag skal være en fest dag siden det var dagen Jesus stod opp fra graven. Samtidig som søndag er ifølge NT en fest dag, er den også en helligdag og hviledag.


 

Om julaften feirer vi til minne om Jesu fødsel. Påske er også en arv fra jødedommen, den feires til minne om Jesu død og hans oppstandelse. Jødisk – ortodoks kristen påskefeiring derimot, er litt annerledes enn slik vi kjenner den. Det er en slags døds - fortelling om en dødsengel som drepte alle egypternes førstefødte før israelittene fikk dra fra landet sitt.

 

Pinse, noe vi også har her i Norge er arvet av kristendommen, som sier at den HÅ(Hellige Ånd) gav disiplene kraft og utrustning, og derfor feires dette i Pinsen. Vinterferien har ingen spesiell bakgrunn, men den er for ”rekreasjon” og hvile. Høstferien er en arv derimot fra dem gangen det var flere bønder og fiskere i landet. Skolene avtalte ofte med foreldrene om når denne ferien passet, og hvorfor den skulle holdes. Det ble til at barna kunne være med i arbeidet på jorda eller sjøen i en uke.

 

Nåtiden

I dag er Den norske kirke det største kirkesamfunnet i Norge. Grunnloven sier at evangelisk-lutherske religion er statens offisielle religion. Myndighetene fikser kirker om omkring i landet. Grunnloven sier også at kongen må bekjenne seg til den evangelisk-lutherske religionen. For eks når kongen åpner Stortinget, sier en forsamling i kor: ”Gud å bevare kongen og fedrelandet!” Kongen har et kors på toppen av kronen sin i tilegg, noe som beviser at kristendommen er satt høyt oppe i Norge, bokstavelig talt. Gjennom livet kan man møte ”Kirkens gang” hvis man velger å være kristen. Man kan for eks bli døpt, konfirmert ha bryllup i kirken og begravelse. Andre vanlige kristne folk, drar ofte til kirken, eller bare en eller noen sjeldne ganger i året.

 

Navn som stammer fra kristen tro

Mange barnenavn i Norge stammer også fra kristen tro.

 

Noen guttenavn er: Kristian, Krister og Karsten.

Noen jentenavn er: Kjersti, Kristin, Kristine og Kristina.

 

Maria er også et vanelig navn som kommer etter moren til Jesus. I Norge var navnet Maria forbudt helt til 1500-tallet, da kom reformasjonen. I dag er det et av de mest vanlige navnene i den vestlige verden.

 

Dyr og natur

<bilde>
Enkelte insekter og dyr, har fått navn etter kristne tradisjoner. Korsedderkoppen, har fått navnet sitt, pga den har et kors på ryggen. Den kan man finne gangske mange forskjellige steder i Norge. Marihøna har fått navnet sitt etter Maria. Det var meningen at den skulle fly til himmelen og be Maria om godt vær. Et sagn forteller at Jesus som barn lekte på stranda og lagde små fugler av leire, så klappet han, og fuglene kom til live. Fuglene ble kalt for ”Lerke” siden de var laget av leire. En gammel norsk tradisjon sier at hvis man spiser 3 lerkeegg til frokost før, får man en vakker sangstemme.

 

Musikk, kunst og kristendom

Musikken og Bibelen har inspirert mange kunstnere og kunstarter, en stor inspirasjons kilde med andre ord. Mange kjente og store musikere har laget musikkstykker inspirert av bibelske fortellinger. Blant annet Mozart og Bach har lagd musikalske ”mesterverk”. J. S. Bach mente han fikk talentet sitt av Gud. I juletider har kristen musikk blitt brukt gangske mye. Åge Aleksandersen skrev engang en sang som het ”Va det du Jesus?” som handlet om overgrep i en flyktningsleir.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil