Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Tenke det, ville det, men gjøre det...

Tenke det, ville det, men gjøre det...

En sakspreget tekst som handler om problemene/konsekvensene av at vi resier stadig mer. Den forteller også om hvordan vi kan løse disse problemene.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
11.12.2007


Reising er jo noe veldig fint. Vi kan ta et avbrekk fra hverdagen, oppleve nye plasser og treffe nye folk. Vi kan reise med buss, tog, bil, sykkel, båt eller til og med til fots. Så hvorfor er dette med reising blitt et så stort problem?

 

Jo, det har seg sånn at når man bruker biler og fly til å reise, slipper de ut en klimagass, kalt CO2 (karbondioksid). Dette er det største problemet med reising i dag. Økt utslipp av CO2 fører til økt drivhuseffekt, altså at temperaturen stiger. Luften blir også forurenset av karbondioksid. Et annet problem med reising kan være alle ”ungdomsturene” til sydlige strøk, hvor alkoholen flyter, noe som i verste fall fører til døden.

 

Nå vil jeg svare litt mer utfyllende på to spørsmål: Hvilke problemer/konsekvenser fører mye reising til? Hva kan vi gjøre for å løse problemene?

 

Det overrasker sikkert ikke mange at flere flyavganger og mer bilkjøring har sammenheng med økt drivhuseffekt, også kalt global oppvarming. Dette er noe som klimaforskere har påvist flere ganger de siste årene. Og det er faktisk et problem hvis temperaturen på jorden stiger med noen grader. Økt drivhuseffekt kan forklares enkelt med å sammenligne det med et drivhus. I et drivhus kommer solstråler inn og varmer. Glasset i drivhuset gjør at ikke all varmen slippes ut igjen. Det er dette som skjer på jorden også: Solstrålene varmer opp jorden, og klimagassene hindrer at all varmen slippes ut igjen. Når det kommer store mengder av klimagasser, slippes det altså ut mindre varme. Dermed øker temperaturen.


 

I noen områder i verden vil det at temperaturen øker med noen grader være positivt. For eksempel i Norge. Da ville vi kanskje kunne dyrket tropiske frukter i Hardanger, og vi ville få en varmere og mer behagelig sommer. Men de negative sidene ville nok være langt større enn de positive. På steder hvor det er tørt, og nesten ørken nå, ville jo garantert blitt til ørken. En temperaturøkning ville også ført til mange flere tilfeller av en rekke sykdommer, for eksempel malaria. Et annet mye omtalt problem en temperaturøkning kan føre til, er at havet vil stige. Noe av isen på Sørpolen vil smelte, og havet vil stige. Dette vil gå hardt utover land og områder som ikke ligger veldig høyt over havet. Nederland og Danmark vil nok ligge ganske tynt an. Vi vil nok også merke store forandringer i været dersom temperaturen på jorden øker. Været vil bli ”villere”, kanskje vi får orkaner i Norge? Og vi vil også få mer nedbør.

 

Store utslipp av CO2 kan ikke bare føre til økt drivhuseffekt. På steder med veldig mange mennesker, for eksempel de store byene i Kina, fører CO2-utslippene til farlig forurensing. Dette skyldes at mange i Kina har begynt å bruke bil som fremkomstmiddel. Forskere sa for noen dager siden at det med dagens luftkvalitet ville være farlig for idrettsutøvere å oppholde seg i Beijing, hvor det skal være OL om noen år. Beijing vil selvfølgelig prøve å gjøre noe for å forbedre luftkvaliteten.

 

Et annet problem, som indirekte har noe med reising å gjøre, er ungdomsturene til sydlige strøk. Dette blir hver sommer mye omtalt i avisene. En gjeng med ungdommer fra 17 til litt over 20 års alderen reiser sammen til sydlige strøk. Her fester de natten lang på barene og nattklubbene. Du får nesten så mye alkohol du vil for en altfor liten sum penger. Dermed er galskapen i gang. De norske ungdommene drikker seg sanseløse, noe som fører til store skader og problemer. I sommer ble det meldt om en gutt i 20-årene som hadde falt ned fra en balkong, noe som førte til døden. Han var etter all sannsynlighet beruset. Vi hadde unngått alt dette dersom vi ikke hadde reist så mye.

 

Så hvordan skal vi løse alle disse problemene? Skal vi rett og slett slutte å reise?

 

Det er jo en mulighet. Men det blir nok veldig vanskelig. Da ville ikke landslaget i fotball kunne spille bortekamper, flyktinger som ønsker å komme til Norge hadde ikke fått den muligheten og vi ville aldri kunne få oppleve andre deler av verden. Så det å slutte å reise hadde blitt en altfor dyr pris å betale for å minske utslippet av karbondioksid. Men det å redusere reisingen, spesielt med fly og bil, er nok den beste løsningen. Det er nok lettere sagt enn gjort. For hvem vil vel unngå å reise på badeferie til Syden, eller oppleve spennende ting i Paris eller Roma, for bare et par tusen kroner?

 

Det er kanskje noe av grunnen til at vi reiser mer og mer. Det koster jo nesten ingenting å fly. Er du heldig for du en uke i Syden for bare 4-5 tusen kroner. Så det å øke prisene kan være en løsning for å redusere reisingen. Dersom det blir noen tusen kroner dyrere å fly, ville nok mange holde seg hjemme. Og vi hadde kanskje også unngått ”fylleturene” til Syden.

 

Det å holde seg hjemme er jo en annen løsning for å redusere reisingen. For at flere skal holde seg hjemme, bør det også bli flere tilbud for dem som er hjemme. Det bør arrangeres daglige arrangementer for barn og ungdom. Også voksne bør ha et tilbud som kan være interessant. Dette hadde kanskje ført til at flere ville tatt ferien hjemme.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil