Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Parfymen

Parfymen

Om boken 'Parfyme' av den franske forfatteren Patrick Suskind.

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
26.07.2000
Tema
Parfymen


Debutromanen Parfymen fra 1985 skrevet av den omstridte franske forfatteren Patrick Suskind er en bok som kan tolkes på flere forskjellige måter: som en spenningsfylt kriminalhistorie, personskildring eller som en besettelseshistorie.

 

Jean-Baptiste Grenouille blir født under lugubre omstendigheter i en fattigslig og kummerlig bydel til den franske byen Paris i 1738. Uheldigvis dør moren under fødselen som fører til at den lille gutten Grenouille blir som en kasteball mellom forskjellige foster- og barnehjem i Paris. Vertene til den lille gutten finner fort ut at det er noe merkelig og rart med Grenouille, som også selv finner ut at han er en spesiell gutt. Grenouille har nemlig en utsøkt luktesans og alle formidlinger skjer gjennom nesen. Isteden for å kombinere sansene som folk flest, bruker Grenouille sin nese til å utforske verden på. Han lever for dufter. Uten den spesielle evnen er han ingenting. Han oppfatter lukter overalt. Lukter som han hater og lukter som han elsker. Noen dufter blir som ren beruselse. Tross dårlige forutsetninger klarer Grenouille å komme i kontakt med en parfymemaker ved navn Baldini gjennom hans forhenværende arbeidsgiver. Baldini legger fort merke til Grenouilles begavelse og de to blir et utrolig radarpar innenfor kosmetikk. Baldini tar imot all suksess og popularitet, mens den stille og rolige gutten som egentlig står for all suksessen ikke blir lagt merke til engang. Det eneste Grenouille lever for er duftene sine som han eksperimenterer med. Parfymemarkedet går av hengslene og Grenouilles parfymer blir solgt som varmt hvetebrød. All denne suksessen fører til enorme inntekter som Baldini sørger for å ta hånd om.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil