Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Sykkel eller bil - verden eller deg?

Sykkel eller bil - verden eller deg?

Oppgave: du deltar i en aksjon for å få folk til å bruke sykkelen mer og bilen mindre.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
08.11.2007
Tema
Transport

Biler i trafikken er ikke noe nytt. De har vært med på å forurense verden i mange tiår, og i denne artikkelen vil jeg drøfte bilens og sykkelens fordeler og ulemper. Hvorfor ikke sykle?

 

De fleste mener at bilene har påvirket oss altfor mye – skitne gasser som CO2 forurenser verden og nedbryter ozonlaget. I tillegg koster bensinen flesk. Folk blir stadig mer sløve, vi blir gradvis mindre og mindre opplagte, og til slutt vil vi antageligvis kun bruke beina til å tråkke ned kløtsjen. Dessuten forekommer det utallige bilulykker hvert år. Så hvorfor ikke dra sykkelen ut fra den støvete kroken i boden?

 

Andre kan være mer avslappet om denne saken. De mener at bilen kan være mye greiere enn sykkelen på mange måter, noe som jo kan stemme. Bilen er bedre på lange avstander; den går fortere, og du holder deg tørr. Dessuten har den ofte aircondition som gjør vinteren varm og god, og sommeren kald og avkjølende.

 

Med andre ord; den er en luksuriøs bedrager. Bilen robber deg for penger, den ”truer” deg med å ruste hvis du ikke bygger en garasje til den, og du blir rett og slett slapp. Dager går uten at du kommer deg ut i frisk luft, og med dette serveres hodepine som tilbehør. Har du ikke lest på plakatene hos helsesøsteren: ”Frisk luft i lungene, er bra for meg og ungene!”

 

Du kan spare penger, masse penger. Penger som du nå kan benytte til hva du vil. En Sydentur blir kanskje mer aktuell enn før, eller kanskje du vil kjøpe deg noen nye par ski? Å sykle er ikke så fælt som du kanskje vil ha det til. Når du først har kommet deg ut på tur, vil du nok være glad for at du ikke gikk etter bilnøklene. Med dette avslutter jeg artikkelen, og de siste ordene er som så: KOM DEG UT OG SYKLE!

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil