Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Irak-krigen

Irak-krigen

Artikkelen handler om hvorfor, og hva som skjedde under Irak-krigen. Det er også, en ganske oversiktlig stil.

Karakter: 4/5

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
20.10.2007


Hvorfor gå til krig?

Irak-krigen er en forferdelig krig i våre dager, der det har gått tapt mange menneskeliv. Irak-krigen, eller den andre gulfkrig som den også blir kalt, startet i 2003. Krigen ble ledet av USA mot Irak, eller det irakiske regime. USA’s begrunnelse for å gå til krig var at de mente at Irak hadde skjulte lagre med masseødeleggelsesvåpen. USA mistenkte også Irak for å ha et hemmelig atomvåpen program og at landet støttet terrorgruppen Al Quida. Den siste grunnen til at USA gikk til krig, var for å avsette Iraks tideligere president og diktator, Saddam Hussein. USA ville fjerne det udemokratiske terrorregime og innføre et nytt demokratisk styre. Var denne krigen Amerikas ansvar? Og var den nødvendig?

 

FN og USA før invasjon.

Siden USA mente og ville gå til invasjon av Irak, på grunn av blant annet skjulte masseødeleggelsesvåpen som kunne true hele verdens sikkerhet, måtte FN ”dømme” om dette var nødvendig. FN stilte krav om nedrustning mot Irak. Dette innebærte også at FN fikk rettigheter til å sende våpen inspektører inn i landet for å undersøke om USA hadde rett angående masseødeleggelsesvåpen. Irak godtok disse kravene. FN sendte in våpeninspektørene, men man kunne ikke finne spor etter masseødeleggelses våpen. FN’s våpeninspektører fant likevel ut at Irak hadde destruert biologiske og kjemiske våpen, uten oppsyn av våpeninspektører, som kunne bekrefte at det hadde skjedd.


 

Fordi om FN ikke fant noe masseødeleggelsesvåpen, mente USA at det fortsatt var god grunn til å innvadere landet. USA hadde dessuten andre grunner til invasjon. USA mente at FN’s sikkerhetsråd måtte gjøre nødvendige tiltak for å sikre sikkerhet og verdensfred. Både Frankrike, Russland og Kina stemte imot en eventuell invasjon, altså ble det flertall i sikkerhetsrådet om å ikke gå til krig.

 

USA ga seg fortsatt ikke, og mente at invasjonen var høyest nødvendig. I et møte med USA, Spania og Storbritannia, ga landene en slags ”en dags” frist til Irak om å oppfylle FN’s våpenkrav. Dagen etterpå, erklærte president George W Bush og USA’s utenriksminister Jack Straw at diplomatiet var over og at FN ikke kunne stoppe dem med invasjon mot Irak. Dette var en ulovlig invasjon, uten FN’s samtykke. Landene i sikkerhetsrådet fordømte USA.

 

Invasjonstart

Den 17. mars 2003 stilte Amerikas president et krav til Irak om at deres diktator og hans familie skulle forlate landet. Dette kravet ble avslått, og George W Bush ga klarsignal for invasjon.

 

Den 20. mars 2003, startet invasjonen av Irak. Klokka halv 3 om natten startet fly – og rakketangrep mot flere irakiske mål. USA stod ikke alene i krigen. De hadde med seg Storbritannia, Australia, Kurdistan med flere som primært angrep fra Kuwait. I starten av krigen, møtte koalisjonen sterk motstand av Iraks regjering styrker. Irak stod heller ikke helt alene. Uroen i landet har ført til mye terrorisme og militære grupper som også kjempet separert mot USA og invasjonen.

 

Selv om kampene var harde og begge partene led store tap, tok også sivilbefolkningen i landet store skader. Grunnen til at sivilbefolkningen led, var fordi de amerikanske troppene ikke kunne se forskjell på dem og terrorister/irakiske tropper. Den første tiden i Irak ble hard for de amerikanske, britiske og australienske troppene, men etter hvert ble invasjonsstyrkene for overlegne for de irakiske opprørerne. Invasjonsstyrkene greide å ta flere store byer, og i april stod Amerikanske tropper ved Baghdads porter.

 

Da de amerikanske troppene nærmet seg hovedstaden flyktet regimet og regjeringsstyrkene vekk og den 9. april ble den store statuen av Saddam Hussein revet ned. Dette var et tegn på frihet, men det var også et tegn på at folk kunne gjøre som de ville fordi det ikke var noe regjering som styrte, et tegn på kaos. 

 

Kaos ble det også, fordi det ikke var nok amerikanske tropper til å styre de forksjellige byene i landet. Landet var beseiret. Invasjonen var ”ferdig” og 1. mai 2003 erklærte George W Bush at hoveddelen av de militære operasjonene var avsluttet, men selve okkupasjonen og krigen var ikke ferdig. Saddam Hussein var fortsatt på frifot og invasjonstroppene fikk fortsatt litt motstand av opprørstyrker. Under okkupasjonen ble mange viktige bygninger ødelagt og plyndret. Den 13. desember 2003, ble Saddam Hussein fanget av amerikanske styrker. Den fæle diktatoren var endelig tatt. Saddam Hussein fikk sin dødsstraff, via henging.

 

Okkupasjon  og gjenoppbygging

Etter hvert som tiden gikk, måtte USA gjenoppbygge en ny administrasjon og regjering i det ny okkuperte landet. USA samlet sammen noen eksil irakere og noen andre. Den nye administrasjonen kom til Baghdad sammen med deres nye leder Jay Garner, en tideligere general. Dette fungerte ikke så bra, så de fikk en ny leder Paul Bremer. Denne nye administrasjonen med Bremer i front, begynte umiddelbart med å si opp flere 10 tusener av offentlige ansatte som hadde hatt kontakt med opprørstyrker og lignende. Altså nesten hele administrasjonen av det irakiske samfunnet som var igjen. Både politi, helsevesen og lærere fikk sparken. Dette førte til mangel og sammenbrudd i nesten hele landet. Bremer prøvde og få irakiske administrasjonsfolk til å danne grunnlov og regjering, men det ble en for stor utfordring for de fleste.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil