Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Oljekatastrofe i miniformat

Oljekatastrofe i miniformat

Naturfagsprosjekt i tellus, 10. klasse.

Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
12.10.2007


Hensikt:

Vi skal gjøre vårt ytterste får å fremme vår faglige kompetanse innen hva som finner sted under en såkalt oljekatastrofe ved hjelp av et format som svarer til det nødvendige for å øke kompetansen i det pånevnte.

 

Utstyr:

- To store glasskar

- Stor skje

- Sagspon

- Oppvaskmiddel

- To tavlekritt

- Mortar

- To fjær med dun

- Sagkjedeolje

 

Fremgangsmåte:

1. Vi begynner med å fylle et av glasskarene med rent vann fra vasken.

2. Ta nå en liten skje olje i vannet, og se hva som skjer med vannet, observer både ovenifra og nedenifra

3. Ta i to skjeer til med olje. Hva ser du?

4. Dryss nå litt malt kritt oppå oljen for å prøve å gjøre det rent igjen. Hva ser du?

5. Ta nå nytt vann i glasskaret og fyll vannet med olje nok en gang.


6. Nå prøver du å rense vannet ved hjelp av sagflis.

7. Nok en gang skal du ta nytt vann og forurense i tillegg til å prøve å rense vannet. Denne gangen med oppvasksmiddel.

 

Observasjoner:

1. Vi ser at ingen av metodene fugerer bare positivt, men har både negative og positive etterpåvirkninger.

2. Vi så også at oljen i liten menge viste frem alle regnbuens farger hvis man så fra riktig vinkel. I større grad ble det en stor gul hinne oppå vannet fordi olje har større massetetthet en vann og ikke blander seg med vannet.

 

Løsning

Gode sider

Dårlige sider

Sagflis

Oljen samler seg opp i klumper som er lett å samle opp. Dette synker ikke til bunnen og vil ikke forurense på vann fordi tre blir brutt ned av bakteriene i vannen og råtner.

Dette er en ekstremt klissete kombinasjon, og dette vil føre forurensningen opp på land etter den er blitt samlet sammen.

Oppvasksmiddel

Oljen trekker seg til kantene.

Oppvasksmiddelet forurenser, I tillegg til den originale oljen nå ødelegger for båter og fugler som har reir ved vannet.

Kritt

Det ble lettere å samle opp oljen ved hjelp av krittet. Dette kan lønne seg hvis vi snakker om olje i liten skala.

Du har nå, om mulig forurenset mer en oljen forurenset i utgangspungtet hvis du sprer kritt i store mengder. Dette lønner seg bare hvis det er snakk om lite olje.

 

Konklusjon:

Vi ser at alle metodene for å rengjøre olje i havet og innsjøer har noen overkommelie ulemper som gjør dem dårlig egnet til det pånevnte. Jeg tror nok at det ville vært smartest å bruke sagflisen som løsning i stor skala og kritt som løsning hvis vi snakker om lite olje fordi krittet ikke synker skikkelig før det er i store klumper. Løsningen der vi bruker oppvasksmiddel er den dårligs egnende og jeg kan ikke tenkte noen senario hvor det ville lønnet seg. Men kanskje det ville vært smart hvis det ikke befinner seg noen dyr eller småbåter i nærheten, ved havner eller marinebaser, for at de skal se bedre ut og være lettere for de største båtene og komme seg ut. Vi har ved hjelp av denne serien av forsøk fått dypere innsikt i hvordan en oljekatastofe i havet vilel forgått, og mulige måter å bekjempe problemet på.

 

Ekstra: Får å få ekstra innsikt innenfor temaet så skulle vi i tilegg se hvordan en oljekatastrofe virker på dyrelivet i området.

 

Fremgangsmåte:

- Fyll de to glasskålene med vann, sånn at de er cirka halvfulle. Ta nå litt olje i den ene skålen, mens du lar den andre være i fred.

- Legg en dunfjær i hver sin skål og vent i et par minutter.

- Hva har skjedd med fjærene?

 

Observasjoner: Vi ser at fjæren i rent vann får en elastisk form som flyter fint i vannet, og som beveger seg lett og smidig på vannoverflaten. Fjæren i olje derimot trekker til seg oljen og blir klissete og tung. Det er vanskelig å bevege fjæren rundt i vannet.

 

Konklusjon: Fjærene på fugler fungerer slik at de lett kan både svømme og dykke i vann så de kan finne mat. Når olje legger seg over vannet blir reagerer ikke fjærene på samme måte som når det kun er vann der, og fjærene absorberer oljen som gjør fjæren tungre i tillegg til klissette. Dette fører til at fugler ikke kan ha vanskligheter for å fly vekk fra vannet og i værste fall synker. Det gjør det også på kanten til umulig å fange fisk fra vannet. Oljen tar også samme tempratur som luften, så der fjærene vanligvis varmet fuglene vil de kun gjøre fuglene kaldere hvis de er fulle av olje.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil