Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Klassisk musikk

Klassisk musikk

Informasjon om klassisk musikk og viktige komponister innenfor Wienerklassisismen.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
08.10.2007


Klassisk musikk er en betegnelse på musikken til Wienerklassikerne Haydn, Mozart og Beethoven (1751-1830). Betegnelsen brukes også i sammenheng med all annen særiøs europeisk kunstmusikk, i motsetning til underholdningsmusikken jazz.

 

Karakteriteristisk er syntesen mellom kontrastvirkning og dramatikk på den ene siden, og den formelle balansen på den andre. Wienerklassisismen er symfonisk musikk fra andre del av 1700-tallet med sentrum for komponister i Wien i Østerrike. Etterhvert begynte kirken å miste sin politiske og kulturelle maktposisjon i Europa på midten av 1700-tallet, så dette førte til at det ble større handlefrihet for den verdslige musikken i innhold, tema og utrykk. Wienerklassisimen har først og fremst fått navnet sitt etter byen som var et betydelig sentrum i denne perioden, som strekker seg fra år 1750 – 1820.

 

<bilde>
I Wienerklassisismen var symetri og kontrast i musikken viktig, det skulle passe sammen, det måtte også være riktig balanse mellom de ulike delene i et stykke: når en melodihadde fått dominere en stund, måtte en kontrast settes inn for å skape balanse. Det ble veldig vanlig med både Rondo og Menuett. En menuett er en gammel fransk dans fra 1600-tallet, eller musikk til denne dansen. Dansen går langsomt og i ¾-takt. I mange symfonier ble det vanlig med sonateform, også i konserter og stryekvartetter. Sonate er et soloverk for bare et instrument, og under dette spiller ikke orkestret.


 

De mest kjente komponistene fra wienerklassisismen er Mozart (1756-1791), Haydn (1732-1809) og Beethoven (1770-1828). Mot sluttet av denne epoken dukker også en til opp, Frank Schubert (1979-1828).

 

Wolfgang Amadeus Mozart

Han ble født 27. januar 1756 i Salzburg. Og døde bare 35 år gammel 5. desember 1791 i Wien.

 

Han er en veldig kjent komponist, og verden over har hørt hans mange verk. På noen av verkene hans trengs det kun de første tonene for å gjenkjenne den.

 

Mozart var alltid et vidunderbarn, han begynte å komponere da han var 4 år gammel, han dro på turne i Europa når han var 6 – 12 år gammel, han skrev sin første symfoni da han var 9 år gammel. Så Mozart var definitivt et vidunderbarn!

 

<bilde>
På 1770-tallet bodde han i Salzburg, men drog også til Italia en stund i 1770 sammen med sin far hvor han studerte tradisjonell kirkemusikk. Fra 1773 bodde Mozart permanent i Salzburg med faren, men etter hvert innså både han og faren at Salzburg var et sted med lite muligheter. Så Wolfgang og moren drog til München og så Mannheim. Mannheim var en av byene med mest musikkliv på denne tiden i Europa, så han ble her en stund for å jobbe.

 

I flere brev sa Leopold (Wolfgangs far) at han måtte dra videre, derfor drog han og moren videre til Paris. Her gikk det ikke så bra for Mozart, han fikk ikke solgt musikken, og i tillegg døde moren hans her. Leopold mente han måtte komme hjem til Salzburg for å jobbe som hofforganist hos erkebiskopen, dette gav i hvert fall fast inntekt.

 

Mozart likte ikke måten erkebiskopen behandlet han på og han ville dra bort. Derfor flyttet han i 1781 til Wien, kjæresten hans Aloysia Weber og familien bodde her, og Mozart bodde hos dem. Kjæresten giftet seg med en annen, men Mozart var fremdeles lykkelig fordi han skrev musikk, spilte konserter og underviste.

 

Samme år giftet han seg med Aloysia Webers søster, Konstanze Weber.

 

Mozart begynte nå som konsertpianist og ble etter hvert utnevnt som hoffkomponist av den tyske keiseren. I 1786 skrev Mozart Figaros Bryllup, operaen ble godt likt, men ikke blant Europas kongelige, fordi den beskrev ikke en greve særlig godt, så det ble ikke godt likt av konger og adelige i Europa.

 

<bilde>

Fra første akt på Figaros bryllup.

 

Fra 1788 ble årene og tidene verre for Wolfgang Amadeus Mozart. Færre folk kom på konsertene hans, mindre bestillinger og ikke alle hans verk ble noen gang spilt. Dette var selvfølgelig ikke bra for den suksessrike Mozart. Han prøvde mye, men det ble ikke mye bedre. Men i 1790 bestilte keiser Josef  ІІ endelig en opera. Mozart og DaPonte skrev Così van tutte. Den ble spilit fem ganger før keiseren døde i februar 1790, noe som stoppet all teatervorksomhet for en perionde. Den tyske keiseren, Leopold ІІ ble kronet i Frankfurt og Mozart dro for å spille en konsert for å tjene penger, men det hjalp ikke særlig mye det heller. Årene gikk dårlig for Mozart. I sitt siste år levende var Mozart svært syk men komponerte for det, og det var i det året han skrev den berømte operaen Tryllefløyten.

 

Det var også i denne perioden han skrev det mystiske Rekviem, som var bestilt av en anonym adelsmann, Mozart trodde dette skulle være en messe for hans egen død. Mozart fikk en ny bestilling av keiser Leopold І І som nå ble kronet i Böhmen i Praha. Keiseren ville at Mozart skulle skrive en opera til feiringen av hans kroning i Praha. Han fikk to uker på seg, han rakk det, men operaen til feiringen av Leopolds kroning ble ikke helt vellykket. 30. september hadde Tryllefløyten premiere, og den ble en suksess! Papagenos arie var på alles lepper, men dessverre, 5. desember døde Mozart. Han ble begravd på en fattigmannsmassegrav i Wien.

 

Noen av Mozarts verk

Symfonier:

Symfoni nr. 25

Symfoni nr. 29

Symfoni nr. 31

 

Operaer:

Tryllefløyten

Don Giovanni

Figaros Bryllup

 

Serenader:

Eine kleine Nachtmusik

Serenade for tretten blåseinstrumenter

 

Ludvig van Beethoven

Ludvig van Beethoven ble født 16. Desember 1770 i Bonn, Kurfyrstendømmet Köln, og han døde 26. Mars 1827 i Wien, Østerrike.

 

Han var en tysk komponist, og han blir betraktet som en av musikkhistoriens største komponister, og hans musikalske bidrag har inspirert generasjoner av musikere, komponister og musikkelskere. Han var veldig utholdene! Han komponerte f. eks mens han var døv. Dette har inspirert mange til å stå på, og ikke gi opp.

 

<bilde>
Beethovens kjente verk er mange, blandt de mest kjente finner vi skjebnessymfonien, femte symfoni i c-moll. Og den niende symfoni i d-moll, og hans tredje symfoni ”Erotica”. Hans mest kjente verk er nok alikevell ”Für Elise” (til Elise). Dette er også et av de mest spilte pianostykkene noensinne. Hans pianokonsert nr 5 i e-dur, også kalt ”Keiserkonserten” er også blandt de mest kjente.

 

Ved siden av Haydn og Mozart var Beethoven en av wienerklassisismen viktigste eksponenter.

 

Han var hele livet plaget av dårlig helse, og hans sviktende hørsel gav han store deprisjoner. Hørselsproblemene ble stadig verre og i 1818 var han helt døv. Dette knakk han nesten helt sammen og han vurderte selvmord, men han fortsatte likevell, og han komponerte flotte verk, mer kraftfulle på grunn av sinnstemningen hans og frustrasjon.

 

Joseph Haydn

Joseph Haydn ble født 31. Mars 1732 i Rohrau i Niederöstereich i Østerike, og han døde 31. Mars 1809 i Wien.

 

Han var en østerisk komponist og sammen med Beetoven og Mozart utgjør han de ledende komponistene innenfor Wienerklassisismen. Han var en veldig innovativ komponist, altså han var veldig produktiv, og han regnes som musikkhistoriens mest innovative komponistm og han har hatt litt innflytelse på Mozart og Beethoven. Haydn var også lærer for Beethoven i 1972.

 

<bilde>
Haydn var var broren til komponisten Michael Haydn og tenoren Johann Evangelist Haydn.

 

Haydn tilbrakte mye av sin karriere som musikker for den velstående Eszterhàzy- familien. En tid var han stort sett isolert fra andre komponister og trender og dette tvang han til å bli original, som han selv sa.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil