Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Albertine" av Christian Krohg

"Albertine" av Christian Krohg

Sammendrag av "Albertine" på nynorsk.

Sjanger
Referat
Språkform
Nynorsk
Lastet opp
28.09.2007
Tema
Albertine


Albertine Kristiansen, også kalla "Tina" er tittel- og hovudpersonen i denne boka. Boka startar med at Albertine sitt og syr i stua heime, slik ho har gjort dei siste fem vekene. Ho er nøydd til å tene ti kroner til husleiga kvar månad, og slik blir ho sittande inne heile dagen og arbeidar. Men dette er ikkje den einaste grunnen til at ho helder seg inne, fordi folk i Oslo snakkar om ho. Dei trur ho kjem til å ende opp som systera si, Oline. Tankane hennar driv mens ho syr, og det er som oftast Oline ho tenkjer på.

 

Oline var ei vakker jente, som tilsynelatande hadde ei lys framtid. Men etter kvart begynte Oline å gå for mykje på Karl Johan. Då ho nikka til ein mann ho kjende midt på gata, meldte han ho til politiet. Ho blei dømt til 6 månaders Mangelsgård, og forbud mot å gå på Karl Johan. Då ho slapp ut flytta ho frå familien, til den berykta Mellemgaten i Vika-området, og tok namnet Rosalie. Kvinnene som budde her var prostituerte, og dette var eit hardt slag for Albertine og familien hennar. Faren deira har forboden resten av familien å snakke om eller med ho, og mora deira, Maren (som ofte kallast "Gamla), gret mykje og har fått ei vond rygg. Sjølv om Oline er godt og rikt gift no, sitt skamma og rykta igjen hos familien, sjølv etter to år. Edvard, som er Oline og Albertines bror, har fått astmatæring (tuberkulose), og har ikkje lenge igjen å leve. Faren deira er skipsmaskinist og eg derfor ikkje heime så mykje. Det går også rykte om Albertine på grunn av Oline, og det er derfor ho ikkje tør å gå utanfor huset. Eit av rykta er at Albertine er lagt inn på Fila, eit mentalsjukehus.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil