Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Retur

Retur

Om å komme hjem.

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
24.07.2000

Det er dagligdags så vel som sesongorientert. Alt ettersom hvorfra og når. Jeg snakker om å komme hjem. - Enten det er fra jobb, tur eller kanskje ferie. Det å komme hjem trenger ikke nødvendigvis være "inn døren", men også det å det å returnere tilbake til landet fra reise, kan også bli sett på som en hjemkomst. Hva vil det egentlig si å komme hjem? - Før en stiller seg dette spørsmålet vil det kanskje være på sin plass å tenke på hva det vil si å dra. Dra på ferie for eksempel…

 

Alt er klappet og klart. Huset er ryddet, og all bagasjen står ferdig pakket. Det meste ligger til rette for at Ola Nordmann og hans familie skal få oppleve en strålende ferie på solfylte strender i Syden. Legg merke til; Huset er ryddet.! - Ja, de fleste velger å forlate huset i pen og ryddig stand. Man tenker fremover. Fremover til hjemkomsten. Man tenker faktisk på det å komme hjem allerede før en har dratt. - Det nok ikke så dumt som det høres ut til. Det å komme hjem til noe en trives i er viktig for mange. Eksempelvis er samtlige medlemmer i familien Nordmann nemlig sliten etter å ha kommet hjem fra utallige sightseeinger med steikende sol i Syden. Da kan det være fint å komme inn døren, kjenne lukten av sitt eget hus, og bare slippe kofferter og annet habengut. Det er i slike tilfeller smart å legge forholdene til rette, slik at det å komme hjem ikke blir noe annet enn et rent velbehag.

 

Når sant skal sies, så er ikke en hjemkomst alltid like fortreffelig heller. Et tilfelle av dette er når familien Nordmanns naboer kommer, kanskje "drassende" på tropiske sykdommer av inkognito, til alt uhell, hjem til et endevendt hus. - Og ikke nok med alt rotet som var i hus før avreise, men når familiens hamster ligger stiv og uttrykksløs på ryggen, kanskje grunnet den tomme vannflasken i buret, og det attpå til har vært innbrudd, for husalarmen ikke har vært satt på, da det ikke lenger så kjekt å komme hjem.

 

Som nevnt er det også helt dagligdags å komme hjem, og det fins mange varianter å komme hjem på. Når mor har brukt det siste overskuddet av dagen på aerobic, og blir møtt med lukt av nylig tilberedt aftens, i regi av barn eller mann, er det forståelig nok bare en lykksalighet å komme hjem. I kontrast kan det være en sliten far fra arbeid som formodentlig må sette på poteter, og hvis det ytterligere er en nybakt far, må kave med bleieskift derpå. Ja, da må jeg på sympatisk vis få lov til å si at det igjen ikke kan være særlig knirkefritt å komme hjem.

 

Det å komme hjem kan også markeres på ulike vis. For eksempel når Drillo-guttene returnerer fra et Frankrike-VM med forholdsvis stor suksess, vil en slik hjemkomst virke mer interessant, og dermed bli markert forskjellig fra når Talette på 84 år, kommer hjem fra handleturen på Nærkjøp. Så finnes det jo også de som ikke har noe hjem å komme hjem til. Uteliggere har selvsagt ikke tilhørighet til noe hjem, og slipper dermed ta stilling til hvordan en hjemkomst tar seg ut.

 

Når alt kommer til alt dreier det å komme hjem seg antakeligvis om å tilpasse seg det miljøet, som en forhåpentligvis trives litt bedre i enn andre, man enten timer, dager eller år før har forlatt. Så jeg regner meg klisjeen om at "borte bra, hjemme best" fortsatt holder mål i vårt daglige liv…

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil