Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Mobbing

Mobbing

Om mobbing.

Sjanger
Annet
Språkform
Bokmål
Lastet opp
23.07.2000
Tema
Mobbing

Hver eneste dag er det veldig mange mennesker i landet vårt som blir mobbet. Problemet er like stort i skolene som på arbeidsplassene. Begrepet mobbing har røtter helt tilbake til 1920-tallet da de drev med sosialpsykolgisk forskning. Den svenske legen Heinemann lanserte ordet i skandinavisk samfunnsdebatt sent på 60-tallet. Med ordet mente en gruppe barn som plukket ut et antatt svakere stilt person, og plaget og hakket på den personen, ofte i skolegården.

 

Det finnes to typer mobbing. Den ene er såkalt psykisk mobbing. Da blir ikke personen(e) angrepet fysisk, men blir skjelt ut og hakket ned på. Det er flest jenter som driver med denne typen mobbing. Jenter fordi at jenter aldri har vært lært opp til å slåss. Den andre typen er fysisk mobbing. Da går mobbern(e) fysisk til angrep på sitt utvalgte offer. Det vil si at de slår, sparker, dytter o.l. på "offeret". De personene som blir mobbet sier som regel aldri i fra til noen voksne om hva det er som foregår. Som oftest fordi at de er truet med mere juling av de som mobber. Derfor er det veldig mye mobbing som foregår i det skjulte.

 

Det kan være mange årsaker til at noen mobber andre. Ofte har de som mobber det ikke så veldig bra hjemme. I mange tilfeller er foreldrene til mobberne skilt og de bor alene sammens med sin mor. Kanskje moren har dårlig økonomi. Noen mobber bare for å bli godtatt i gjengen. Andre for dekke over egne feil og problemer. Men uansett er de som mobber veldig feig og dum, og slett ikke tøft som de kanskje selv tror.

 

Mange voksne sier at deres barn kunne aldri finne på å mobbe andre barn, men da følger de kanskje ikke så veldig godt med på hva barna deres driver med. Mye mobbing kunne kanskje ha vært forhindret hvis foreldrene hadde fulgt litt mer med i barnas affærer. Barn som mobber vet kanskje ikke hva de utsetter offeret sitt for. Kanskje ødelegger de livet til en person med litt mobbing på skoleveien og i skolegården. Alle foreldre må begynne å fortelle til sine barn hva som kan skje med en person som blir mobbet. Spørre dem om hva det ville følt om det var han eller hun som lå nederst i søla og sparket og slått og spyttet på. Det er nok neppe så særlig morsomt. Alle skoler rundt om i landet kan lage dramatisering av en tenkt mobbe-episode. Kanskje barna forstår mer da? Jeg vet ikke jeg. Ihvertfall må lærerne engasjere seg mer og ikke bare tro at slikt skjer ikke på deres skole, og at de søte små englebarna i første klasse ikke kan gjøre hverandre vondt. Hvis lærerne tror slikt, så er de veldig lettlurt. Nei, lærere få opp øynene og ta lekeslåsskampen i skolegården på alvor. Det kan være mobbing uten dere vet om det. Det har jeg sett selv. Send lærerne på mobbekurs. De må da tørre å skille to barn som slåss og ikke bare stå og se på dem. Jeg synes at mobbing er noe av det dummeste som finnes. Jeg forstår rett og slett ikke hvorfor de gjør slikt. Det må da feile dem noe oppe i hjernen. Et hvert menneske må da vite at man ikke slår eller sparker et menneske. Selv om personen har sagt eller gjort aldri så mye. De involverte som har en konflikt må da kunne snakke seg i mellom. De kan få voksne til å megle hvis det er nødvendig. Selv kunne jeg aldri ha funnet på å slå eller sparke o.l. et annet menneske. Baksnakking har sikkert de fleste hørt eller vært med på. Det er så veldig lett å kommentere andre bak deres rygg. Det er feigt. Men jeg skulle gjerne ha møtt den personen som med hånden på hjertet kan si at de ALDRI har baksnakket en person på en eller annen måte. Det er sikkert ikke noe særlig morsomt for baksnakkeren hvis noen sladrer til personen at den blir baksnakket av den og den. Da er det bare å "krype til korset", og be om unnskyldning.

 

(Kilde i første avsnitt: Mobbing og harde personkonflikter)

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil