Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Seier'n er vår!

Seier'n er vår!

Et kåseri om verdens beste land - Norge!

Karakter: 5 (10. klasse)

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
26.05.2007


Nordmenn, det er de der med alle pengene, det er de barske vikingene, de er de som er født med ski på beina, det er de som bor vi verdens beste land og har den flotte naturen. Det er slik vi ønsker folk fra andre land skal se oss som. Er vi innbilske eller er det rent fakta? Det er helt sikkert at de fleste nordmenn er ekstrem nasjonalister. Vi blir alltid stolte når vi hører landet vårt Norge, blir nevnt i filmer eller i sanger fra utlandet. Nordmenn er overbevist om at det var Leif Erikson som fant Amerika i år 1000 og at ostehøvelen er verdens beste oppfinnelse. Hver 17. mai feirer vi med pomp og prakt vår nasjonaldag. Dagene før 17. mai har vi strøket bunadskjorten, pusset finsølvet og funnet frem vårt praktfulle flagg i rødt, hvitt og blått. Hornmusikken hørers i gatene og fyller hele Norge med følelsen av å være norsk i verdens beste land. Mange tusen barn marsjerer på rad og rekke og er man veldig heldig å bo i hovedstaden Oslo, kan man vinke til kongen. I timene etterpå spiser man is og pølser til det nesten kommer opp med magesyren.


 

Hva er det som gjøre Norge til et så fantastisk land? Jeg nevnte over flott natur og hva er vel bedre kjent i utlandet enn de norske fjordene og midnattssolen? Og det er jo ikke så rart, for hva er virkelig vakrere enn disse urnorske naturfenomenene som vi er helt alene om å ha i verden. Eller i hvertfall nesten! For selv om svenskene også har midnattssolen har de helt sikkert ikke oppdaget den ennå. Og fjorder har de også i New Zealand bare for å nevne noe, men det er jo bare til Norge turistene kommer for å se dem, eller?

 

En annen ting er ski på beina, Norge stiller alltid opp med noen spreke nordmenn til vinter-OL og andre vinter fasiliteter. Vinner vi ikke er det sykdom eller uhell som har skylden. For det er ingen som kan hamle opp med en frisk nordmann, som nettopp har spist brunosten og drukket melken sin! Er vi for spreke så sier vi gjerne:” Har du tatt for mye Møllers tran. ”Vi tar gladlig en skje med litt fiskeolje og sier etterpå at den har smak. Ingenting er som norsk produserte varer som oser av sunnhet og kvalitet.

 

Vi nordmenn er ganske stolte over våre vidunder produkter. Og da tenker jeg på et spesielt produkt som har hjulpet alt fra George W Bush til min egen kjære mor, nemlig den Norske oppfinnelsen bindersen. Hvordan skulle ellers min mor eller George W Bush holdt styr og orden på taler og dokumenter. Eller orden og orden, Bush vet vel ikke helt hva det er! For alt vi vet, kunne Osama Bin Laden gjemt seg under sengen hans uten at han hadde merket det.

 

Vi liker å se på oss selv som et fredfylt land med et fredfylt folk. Vi deler stolt ut i hytt og pine Nobels fredspris eller rettere sagt ”dynamitt Harrys” fredspris. Vi er så snille og rolige at politiet ikke trenger å bære våpen engang. Under andre verdens krig kom elendigheten, men den smarte og listige nordmannen saboterte Hitlers tungtvanns planer. Det har jo til og med blitt laget film om denne hendelsen som vi er veldig stolt over.

 

Nordmenn har en stolt fortid som røvere og plyndrere. Vikinger ble vi kalt og vi løp rundt i Europa med sverd og øks. Og fra tid til annen reiste vi hjem og drakk oss sanseløse, ikke så ulikt fra dagens nordmenn. Ble vi litt sure slo vi hverandre litt i skrotten. Vi er noen barske vikinger. Vi var først på begge polene og de første som oppdaget Amerika. Vi liker å bruke kroppene våre og ingen sier vel nei takk til en lang skitur i -20 med kvikk lunsj og appelsin i ryggsekken. Vi ser på de ukjente løypene til fjells og en natt på en hytte uten innlagt vann og strøm som toppen av lykke.

 

En typisk norsk tradisjon er Svenske vitsene. Vi liker å tro at vi er bedre enn svenskene og derfor drar vi gjerne en Svenske vits. De fleste nordmenn liker å vinne over svenskene, det gjør hvertfall min familie. Jeg er oppdratt til å ikke bry meg om vi vinner eller ikke så lenge vi slår svenskene. Dette gjelder da spesielt i Melodi Grand Prix, og kommer ikke Norge videre så gir vi 12 poeng til Sverige bare for å være litt ”naboer” slik at vi kan tenke at vi er et godt folk. Når vi vinner over Sverige er det ikke sjelden man ser norske tryner med vårt kjære flagg malt over hele ansiktet som synger:” Seier’n er vår!” Mens vi rasler med ku bjeller og ”slår en floke.” Men en ting skal Sverige ha, og det er deres billige kjøtt og stadig vekk drar vi på Harry - turer til Sverige. Det har vel nesten blitt sånn at vi er mer redd for tollere enn terrorister, for det er vel ikke sjelden vi krysser Svenskegrensen med en pakke kjøttdeig og brennevin for mye.

 

Som en oppsummering kan vi si at vi liker å se på oss selv som noen barske - rolige - prisutdelende - skigående – vikinger som ikke liker svensker, bare svenske - priser. Vi er kanskje litt innbilske, men vi har aldri startet noen verdenskriger og vi arbeider flittig med fredsavtaler rundt om i verden. Stort sett er ikke Norge noe annet en et navn på kartet og i turistbrosjyrer, men en ting som er sikkert det er at det er godt å være norsk. Det er få land som har like mye ferie som Norge, gratis skole, høyere lønn enn Norge, gratis vaksiner og mye mer. Det er kanskje ikke så rart vi er så innbilske når vi sitter med alle disse godene. Fakta er det faktisk å at vi er det beste land å bo i.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil