Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Rettens gang

Rettens gang

Novelle som handler om et ran som ender med drap. Karakter: 5+.

Sjanger
Novelle
Språkform
Bokmål
Lastet opp
10.05.2007
Tema
Drap


Det var kveld i den lille byen Horten. Solen hadde nettopp gått ned i det fjerne og temperaturen sank for hvert minutt som gikk. Byen krydde av festglade mennesker som endelig hadde fri for dagen. Det var fredag, en typisk festdag. Alle var glade, men i en mørk bakgate satt tre unge gutter og ventet på at det skulle dukke opp et enkelt offer. Guttene hadde sittet på den kalde trappa en god stund da det kom enslig mann gående. De tre guttene fulgte etter mannen en stund til han stoppet opp utenfor et hus for tenne en sigarett. Da slo guttene til. De løp mot han og slo han i bakken. Mannen forsøkte å kjempe imot, men måtte til slutt gi opp for overmakten. Guttene tok lommeboka og noen andre eiendeler fra mannen før de forlot ham blødende i gata og flyktet fra stedet.

       

Politiet ble først varslet om hendelsen etter at et avisbud hadde funnet mannen død i en blodpøl i gata. Da politiet kom til stedet sperret de av et stort område for å sikre at ingen spor skulle bli oversett.


 

”Identitet?” spurte politietterforsker Olsen åstedsgransker Thorsås. ”Jens Holtberg, en 44 år gammel bussjåfør fra Borre. Mye tyder på mannen har blitt ranet på vei hjem fra en fuktig bytur, siden mannen ikke var i besittelse av noen verdisaker som lommebok, mobil, eller klokke. Opplysningene om avdødes identitet stammer fra avisbudet som fant mannen.” ”Dødsårsak?” spurte politietterforsker Olsen videre.” Så langt kan det se ut som om mannen har blødd i hjel etter flere knivstikk i mageregionen, men noe endelig dødsårsak vet vi først etter at mannen er obdusert” svarte åstedsgransker Thorsås. ”Temperaturen på leveren viser at mannen døde for ca 7 timer siden, det vil si rett etter midnatt.”

 

To dager etter drapet satt de tre guttene på hybelen til den ene av guttene bare to kvartaler unna åstedet. Plutselig ble døra sprengt opp og bevæpnet politi stormet inn i rommet. Guttene ble straks pågrepet og siktet for grovt ran med døden til følge.

 

Dagen etterpå var de tre guttene, Tore Tingvold 16 år fra Oslo, Johnny Dale 16 år fra Horten og Roger Nilsen 16 år Horten, alle elever ved Horten videregående skole på maskin- og mekaniker linja, i forhørsretten. Politiet begjærte fire ukers varetekts fengsling med brev- og besøksforbud. Politiet hadde allerede beslaglagt klærne og ransaket hjemme hos de tre siktede. Påtalemyndigheten fikk medhold i sin begjæring og etter fengslingsmøtet ble to av guttene kjørt til Horten fengsel og en til Sem fengsel.

       

Fire uker senere møtte de tre guttene som tiltalte i Tingretten med hver sin forsvarer. Dette var en åpen rettssak. Fagdommeren leste opp tiltalen:” Ran og forsettelig drap.” Deretter ble ordet gitt til aktor som la fram bevisene i saken. Politiet fant klokken til avdøde Jens Holtberg på hybelen til tiltalte Tore Tingvold, noe som tydet på at de på en eller annen måte hadde hatt kontakt med avdøde i løpet av den aktuelle kvelden. De tre tiltalte ble filmet da de passerte en bensinstasjon like før ranet. Klærne ranerne hadde da de ble pågrepet stemmer overens med klærne ranerne hadde på filmen fra kameraet, samt klær som ble bleslaglagt hjemme hos de tre tiltalte. Politiet fant blod på tiltalte Johnnys jakke som senere viste seg å stamme fra avdøde. En ansatt på bensinstasjon hadde sett de tre tiltalte løpe i motsatt retning fra det videobildene viste på motsatt side av veien. Vitne mener at han sa guttene løp like etter at han hadde kommet jobb som nattevakt på bensinstasjonen, rett etter midnatt.

 

To av ranerne, Tore og Jonny, nektet straffskyld på alle punkter mens Roger erklærte seg delvis skyldig i ran, men stiller seg uforstående til drapet. Deretter forklarte de tre tiltalte hvor de hadde befunnet seg på den aktuelle kvelden. Jonny forklarte at han hadde vært hjemme og sett på en fotballkamp som gikk på tv. Han hadde ingen som kunne bekrefte denne historien. Tore hadde vært hos en slektning på andre siden av byen. Han påsto at denne slektningen kunne gi han alibi. i følge aktor hadde politiet sjekket alibiet, men stilte seg tvilende til dette alibiet da de tre tiltalte ble filmet sammen minutter før ranet fant sted. Roger bekreftet at han hadde vært på det aktuelle stedene på det aktuelle tidspunktet. ”Vi fulgte etter mannen en god stund før han stoppet for å tenne en røyk. Da slo vi til. Tore slo han i bakken med bare et slag, men mannen fortsatte å kjempe imot.” Roger stoppet flere ganger for å trekke pusten og holde tårene inne.” Mens vi, Tore og jeg; telte pengene i lommeboka hans trakk Jonny kniven og stakk han en gang i magen. Da vi oppdaget dette fikk vi sjokk og løp vekk.” ”Hvorfor ringte dere ikke etter ambulanse?” spurte aktor. ”Vi var redde for at vi skulle i fengsel, men nå angrer jeg på jeg ikke ringte ambulanse. Det vil nok ha reddet livet til den mannen,” gråt Roger.  

 

Nå var det vitnenes tur til å forklare seg, men først måtte de avlegge vitneforsikring. Da det var gjort begynte mannen, som hadde jobbet på den bensinstasjonen som hadde filmet ranerne, å forklare. ”Herr Jensen, la De merke til noe spesielt med de guttene?” spurte aktor. ”Så gikk det en stund før jeg ser de tre guttene løpe tilbake på andre siden av gata, men jeg trodde ikke at det hadde skjedd noe alvorlig så jeg trodde ikke jeg trengte å ringe til politiet,” forklarte Arne Jensen.

 

 Det andre vitne var avisbudet som fant Jens Holtberg. ”Da du så mannen ligge blodig i veien, hva gjorde du da?” ville aktor vite. Avisbudet svarte:” Jeg fikk sjokk. Denne mannen kjente jeg godt, men til slutt fikk jeg samlet meg til å ringe politiet. Da politiet kom satt jeg på en fortauskant helt i sjokk etter å ha tilbrakt noen lange minutter sammen med den døde”.

 

Etterpå fikk forsvareren til Tore ordet. ”Tore Tingvold er 16 år kommer fra Oslo. Morens hans døde mens han var en liten gutt og faren hadde rusproblemer. Tore har også et rusproblem. Til tross for sine rusproblemer og en vanskelig barndom er Tore bare domfelt en gang for vold. For dette fikk han 2 måneder betinget fengsel.

 

Så fikk forsvareren til Johnny ordet ” Johnny Dale, 16 år, er fra Horten. Har tre søsken og fordi moren til Jonny var svært ung da Johnny ble født så har Johnny mer eller mindre vokst opp hos sine besteforeldre. Johnny er dømt en gang tidligere for ran og vold, men har nå begynt på videregående skole og fått skikk på livet sitt. I følge Johnny så har han også fått kontroll på rusproblemet sitt etter at han begynte på Horten videregående skole.

 

Til slutt fikk forsvareren til Roger ordet ” Roger Nilsen, 16 år, er også fra Horten.” Forsvareren pekte på at dette er første gang Roger har vært tatt for noe kriminelt og at han har lagt korta på bordet og tilstått. Dette bør derfor taes hensyn til i henhold til straffeutmålingen.

 

Denne rettsaken gikk nå mot en avslutning. Aktor la ned påstand om fengselstraff for alle sammen: Johnny Dale 11 års ubetinget fengsel for forsettlig drap og grovt ran, Tore Tingvold 9 års ubetinget fengsel for grovt ran og Roger Nilsen 5 år hvor 3 år blir gjort betinget med 2 års prøvetid. Deretter trakk retten seg tilbake for å ta saken opp til doms.

 

En uke etter rettsaken var dommen klar: Johnny ble funnet skyldig i alle tiltalepunktene og dømt til ubetinget fengsel i 9 år. Tore ble dømt for grovt ran og medvirkning til drap og dømt til 6 års ubetinget fengsel. Roger ble funnet skyldig i grovt ran og medvirkning til drap, men på grunn av at han samarbeidet med politiet og tilsto på et tidlig tidspunkt i saken mente retten at 5 års fengsel hvorav 2 år betinget var en passende straff. Alle de tre tiltalte tok betenkningstid.  

 

Da de tre dømte guttene ble ført ut av rettssalen og inn i en ventende politibil stod kriminaletterforsker Olsen og smilte fornøyd mens han tenkte: ”Rettferdigheten har seiret igjen”!


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil