Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Da det smalt

Da det smalt

Fortelling om mann som har ett sammenstøt med en lyktestolpe og havner på sykehus. Oppgave: Det skjedde i Storgata.

Sjanger
Fortelling
Språkform
Bokmål
Lastet opp
23.04.2007
Tema
Ulykker

Per Hansen er på vei hjem fra en rolig dag på jobben. Kona venter hjemme, middagen er allerede klar. Idet Per runder hjørnet ved blomsterbutikken, hører han kraftig lyd fra et stereoanlegg. En Mercedes-Benz ruller oppover gata. Bassen hamrer hardt i øret. Bilen farer forbi, og med ett brøl er den ute av syne igjen. Per skal akkurat til å rette blikket fremover igjen idet det smeller.

 

På et tiendedels sekund kjenner han at noe er alvorlig galt fatt. Blikket flimrer, og balansen er ute av kontroll. Han gå to skritt fremover, svimmelheten er fryktelig nå. Med ett kjenner han bena begynne å svikte under ham. Uten at det går opp for ham hva som har skjedd, segner han om. Kroppen blir liggende livløs.

 

Gaten blir i opprør. Ingen vet helt hva de skal gjøre, kaoset er nærmest totalt. En mann stormer over gaten. Han snakker, men ingen ser ut til å legge merke til han. Et ungt par haster videre, vil ikke blande seg inn. En gammel dame, hun som hylte så skrekkelig da det smalt, setter seg på huk ned verd Per. Den lille gruppen har snudd seg, ungdommene titter bort på mannen som ligger på fortauet. Noen av jentene kniser, ett par av guttene hånler. Trafikken ruller videre.

 

På tross av kaoset, tar den eldre damen det hele med fatning. Mannen hjelper henne å få snudd Per rundt. Ikke noe sår. Ikke noe blod. Kroppen er livløs og kald. Mannen, herr Petterson, fisker frem en mobil fra jakkelomma. På tross av de klamme fingrene og den ustø stemmen har han legevakta på tråden rimelig kjapt. Imens har flere folk samlet seg. De fleste er bare nysgjerrige forbipasserende.

 

Per Hansen blir brakt til sykehuset i all hast. Røntgen viser en mørk skygge i kraniet, og noen løse beinsplinter. En blodansamling presser mot hjernen. Slaget mot hodet knuste en blodåre. Tilstanden er kritisk. Per forblir bevisstløs i nesten tre timer før han sakte men sikkert kommer til seg selv. Det første han kjenner er en hånd som omfavner hans, og en lav hvisken fra hans kone. ”Per?” den milde stemmen gir ham energi til å svare. ”Ja.” mumler han utydelig. Alt rundt han er uten av fokus. Kona er bare en diffus skygge, men han kjenner igjen den varme stemmen. En tåre faller ned på armen hans, han rykker til av den lille berøringen og klemmer om konas arm. Hun klemmer forsiktig, men bekreftende, tilbake. Så forsvinner han igjen.

 

Snaut 30 min etter ligger han igjen på operasjonsbordet. Operasjonen er livsviktig for ham. Hvis ikke de ikke fjerner blodansamlingen som presser mot hjernen like ved tinningen, vil den ødelegge ham for livet. Hvilken skade den hår påfør ham allerede, vet de ikke ennå.

 

”Vi var nær ved å miste ham, fru Hansen,” doktoren ser henne dypt inn i øynene. ”Han er i live, men svak. Ikke ha for store håp.” Hun gråter nå, tårene strømmer nedover kinnene. Hele hennes verden har rast sammen, livet er snudd på hodet på en så ubarmhjertig og brutal måte. Alt var så tilfeldig, hvorfor akkurat sånn, akkurat da? Hun gråter, lenge. Tårene er bare ikke til å stanse. Tomheten føles så uendelig. Ti dager etter flyttes Per fra overvåkningen. Tilstanden er stabil, den kritiske fasen er over.

 

Fru Hansen sitter ved senga når han våkner, 15 dager etter operasjonen. ”Hva skjedde?” hvisker han. Hun vet ikke om hun skal le eller gråte, men svarer: ”Du hadde ett lite sammenstøt med en lyktestolpe.”

 

<bilde>

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil