Lysbryting

Rapport etter forsøk om lysbrytning i natur og miljø.
Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2007.04.23

Hensikt:
Vi skulle undersøke hvordan en lysstråle ble brutt når den ”gikk” gjennom stoffer med ulik massetetthet. Hensikten var å forstå hva som skjedde når lysstråler går fra luft til glass og omvendt.

 

<bilde>

 

Utstyr:
Tykk plate glass, ark, nåler og gradskive.

 

Fremgangsmåte:
Vi la glasset på arket og tegnet rundt. Så stakk vi to nåler på rekke, på skrå mot glasset, i arket som lå på en isoporplate. For å finne ut hvor lyset kom ut på den andre siden så vi inn i glasset på motsatt side. På det punktet der de to nålene dekket hverandre helt satte vi ned nåler. Slik kunne vi se hvordan lysstrålen hadde blitt brutt. Så fjernet vi glasset og merket nålene med a, b, c og d. Så tegnet vi streker mellom punktene for å se hvordan strålen var blitt brutt.

 

Resultat:
Fra luft til glass brytes strålen inn mot innfallsloddet. Brytningsvinkelen blir mindre enn innfallsvinkelen. Fra glass til luft blir strålen brutt fra innfallsloddet. Brytningsvinkelen blir større enn innfallsvinkelen.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst