Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Data i skolen

Data i skolen

Lærere kan ikke undervise i data dersom de ikke kan nok om teknologien. Generelt om data i skolen og bruken av IT som ledd i undervisningen.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
23.04.2007

Burde elever ta i bruk data i skolen i større grad enn i dag? Spørsmålet er aktulet i forbindelse med nyere forskning, den viser oppsiktsvekkende resultater.

 

De aller fleste ungdommer har en eller flere datamaskiner hjemme, og flertallet av disse ungdommene bruker pc nesten hver eneste dag. Teknologien er stadig under utvikling, man må være i stand til å kjøre fort i svingene for å henge med på det nyeste innen IT. Store deler av dagens ungdom tar kontroll over hvilke media de vil benytte, de ser ikke tv. I stedet laster de ned den episoden av programmet de vil se, og hopper over den delen som ikke er fult så gøy. Skolen har en utfordring i forhold til integrering av da ta og digitale ferdigheter. Data er ikke ett fag man kan sammenligne med f.eks sløyd.

 

Data er ett redskap, ett instrument som i all dagens teknologi er nødvendig for å kunne beherske ett hvert annet fag. For elever flest flyter fingrene naturlig rundt på et tastatur og til og med de bak katereret har hørt om chat og msn. Ikke? Vell, det hjelper ikke å fylle hele klasserommet med pc’er uten at lærererne har digital kompetanse. En lærer som er dårlig til å lese er sjelden den beste til å lære sine elever det.

 

En del undersøkelser viser at det går med mye tid til å lære seg data, og at data bidrar til dårligere konsentrasjon. Det de derimot også viser, er at data øker læringseffekten. Det har ingen hensikt å gi hver elev sin datamaskin, man må han en plan for bruken. Og en lærer. Flere skoler gir elevene ett par timers undervisning i hvordan de behersker de grunnleggende skriveprogrammene. Dette er en bra start.

 

Bare så synd det ikke er godt nok, når de aller fleste elevene har passert dette nivået. Det handler om å bruke maskinene og opplæringen riktig.

 

I dagens samfunn er det helt bak mål at elever skal skrive for hånd, i stedet for å bruke verktøyene man møter i arbeidslivet. - Morgendagens arbeidsmarked krever folk som kan håndtere teknologi. Men det betinger at lærerne får den kompetansen de trenger til pedagogisk IKT-bruk, sier prosjektleder Heidi Arnesen Austlid i IKT-Norge.

 

Mange skoler har alt det utstyret de trenger, men vet ikke å benytte det. Digitale hjelpemidler utvikler en del av ungdoms kunnskap og ferdigheter på de fleste sider av livet. Da er det viktig at skolen hjelper ungdom med å bli kritiske til kildene, og til å kunne utnytte alle de mulighetene data innebærer til fulle. Pc er mye mer aktivt enn bruk av f.eks film og tv, man må engasjere seg for å motta informasjonen. Skoler i Norge må lære seg å benytte mulighetene. Lær lærerne data!

 

<bilde>

 

Bygd på artikler om pc i skolen funnet på følgende linker:

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article1362130.ece

http://www.itu.no/Nyheter/1150965056.57

http://www.morgenbladet.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060623/OLEDER/106230049/-1/LEDER

 

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil