Næringstoffene - brennstoff og byggestoff
- Mennesker bygget opp av grunnstoffer og kjemiske forbindelser.
- Hovedgrupper:
Vann
karbohydrater
Fett
proteiner
vitaminer
mineraler
- Karbohydrater og fett = brennstoffer (kroppen næring)
- Proteiner = viktigste byggestoffet, bygger nye celler og erstatter de gamle.
- Vitaminer og Mineraler = kroppen trenger små mengder, også viktige: bygge kroppen + holde i gang alle de kjemiske reaksjonene som skjer der.
Karbohydrater
- Bygget opp av Karbon og hydrat(Vann)
- Grunnstoffene : oksygen, karbon, hydrogen. (= bygger naturen opp alt)
- Oppbygging ligner halskjede (eks. tre og sukker)
- Molekyl = sekskantet ring.
Monosakkarider
- Mono = én
- Sakkarid = sukker
- Glukose og fruktose = monosakkarider = rød med fehlings væske, i frukt, bær og hon.
Disakkarider
- Di = to
- Holder parvis sammen
- Melk, melkesukker
bygg og sukkerrørplanten, rørsukker. (farin og rørsukker =vanlig sukker hjemme)
- Består av en ring glukose og en ring fruktose bindet sammen.
Polysakkarider
- Poly = mange
- Cellulose i kosten = kostfiber
- Stivelse = polysakkarid, dannes i plantekosten (reservenæring)
- Potet = stivelse, mennesker kan utnytte
Karbohydrater i kosten
- hurtige karbohydrater
- Eks: sukker, omdannes raskt til energi i kroppen.
- Lite verdifulle karbohydrater, bare gir energi og ikke vitaminer, mineraler, byggestoffer eller fiber.
- ”TOM ENERGI”
- oftest: mono eller disakkarider..
- blodsukkeret stiger rett etter inntak, men etter en liten stund synker blodsukkeret under det blodsukkernivået vi hadde først. = slappe
- Langsomme karbohydrater
- verdifulle karbohydrater med stivelse
- Polysakkarider, kjempemolekyler = bruker lang tid omdanne energi i kroppen.
- Grovt brød + knekkebrød
- Inneholder mange andre nødvendige stoffer: proteiner, mineraler, vitaminer og kostfiber (cellulose).
- Viktige stoffer i kosten, fordi energi og fiber. Hold deg til de langsomme!!!
Fett
- fett av 3 slag
- = store molekyler
- metter fett, enumettet og flerumettet fett.
- Mettet fett, enkelt bindinger
- Enumettet fett, en dobbeltring
- Flerumettet fett, to eller flere dobbeltbindinger (fett)
- Mettet: dyreriket, smør, ost og pølseL
ved mye inntak = øker fettstoffet kolesterol (feste seg årene og tette= åreforkalkning)
- Flerumettet: fet fisk, tran og soyaolje, sunnere J
- Enumettet: motvirker åreforkalkning, olivenolje og rapsolje. Best for helsaJJ.
- trenger vi fett?
- Inneholder mye energi, brennstoff i kroppen.
- Trengs for å lage celle membran rundt cellene, og lage hormoner, signalstoffene i blodet. + noen vitaminer (bare fett)
- Spising av for mye fett = lagres fettceller, hvis de blir store = vi overmektige.
- Vi trenger fett, men i små mengder (maksimalt 30 % av energien vi får i oss=
Proteiner
- er byggestoffer
- Viktigste materialet
- Vokser =ekstra mye proteiner, nye celler lagres og gamle skiftes ut.
- Men voksne også, vedlikehold og reparasjoner.
- Hud, negler, hår…= proteiner
- Muskler, sener… =proteiner, hver eneste celle i kroppen
Enzymer
- Egen type proteiner = enzymer
- Uten enzymer = alle kjemiske reaksjoner stoppe opp.
- Nødvendig i fordøyelsen, storemolekyler næringstof brytes ned til enkle byggesteiner.
- Amylase =enzym, i spytt
spiser brød, spytt fra spyttkjertlene= amylasen i spyttet bryter stivelse ned. Stivelsen blir spaltet til druesukker.
Vi trenger… proteiner = byggestoffer, enzymer får alle reaksjoner til å skje.
Oppbygging av proteinene
- Cellene lage proteiner, trenger spise proteinrik mat
- Proteinene må brytes ned til aminosyrer også fraktes med blodet,ligg.rundt tarmen
- Aminosyrene(er molekyler, bitte små, trenger seg gjennom cellemembranen følger strømmen til cellene)
- Inne i cellene blir aminosyrene bundet sammen (langt kjede)
- 20 forskjellige aminosyrer, trenger alle!!, noen cellene lage selv, andre gjennom kosten
Vitaminer og mineraler
- store molekyler
- kronglete navn, en bokstav
- kroppen kan ikke lage vitaminer selv, få gjennom kosten
- små mengder, livsnødvendige
- får prosessene i kroppen til å fungere på riktig måte.
- Mangel v og m= kan føre til mangelsykdommer (ta tran)
- A og D vitaminer mangler ofte barn, for huden, øynene og skjelettet utvikle seg riktig.
- Mineraler, som kalsium, fungere som byggestoffer. Mens andre er regulere det som skjer i kroppen, som natrium.
- Sporstoffer: kroppen trenger lite av, eks jern (for at blodet skal frakte oksygen fra lungene og ut til cellene i kroppen.
- Er nødvendige for å unngå mangelsykdommer.
Næringsstoffenes vei i kroppen
- fordøyelsen – næringen frigjøres
- begynner i munnen
- Oppdelingen av maten skjer her med:
- Enzym i spytt (kjemisk oppdeling)
- Tygging (mekanisk oppdeling)
- Spyttet lager også et seigt slim som smører maten, glir lettere ned når vi svelger.
- fra svelget til magen
- Met = fuktig og myk, tungen dytter maten bakover til svelget.
- = setter i gang svelgerefleks, muskler jobber sammen med å få maten nedover.
- Åpningen til nesehulen blir stengt, strupelokket legger seg over luftrøret
- (svelget) Bare en vei for maten, nedover spiserøret
- de snurper røret sammen like bak matklumpen
- magesekken – sterke muskler og sur magesaft
- sterk lukkemuskel nederst i spiserøret stenger veien tilbake
- i veggen på magesekken er det kjertler og sterke muskler
- kjertlene sender ut magesaft (saltsyre) og enzymet pepsin.
- Musklene trekker seg sammen, knar maten, etter ett par timer er de godt blandet
- Når pepsin arbeider i et surt miljø brytes proteinene i maten ned.
- tolvfingertarmen, bukspyttkjertelen og leveren
- Må mengder til tolvfingertarmen (første korte delen av tarmen)
- Den tømmer galle fra leveren og spytt fra bukspyttkjertelen, i maten som kommer forbi
- Bukspyttet er basisk = nøytraliserer mageinnholdet før den kommer til tynntarmen
- = nødvendig fordi enzymer i tarmen ikke tåler sure vellinger fra magesekken.
- Leveren, viktig fordi fordøyelse av fett
- Leveren lager galle som bevares i galleblæra, gallen får fettklumper til å dele seg (dråper)
- Fra disse dråpene kan fettmolekylene suges opp av tynntarmen, gallen = avføring farge
- Tynntarmen, der det meste skjer
- 3-5 timer passere tynntarmen
- mesteparten av nedbrytingen av maten og nesten all oppsuging av næring
- maten presses ned muskler
- peristalske bevegelser = muskler, trekker seg sammen bak maten
- bryter ned resten av matklumpene, tarmsaft med enzymer og bevegelse av tarmen
- enzymene deler næringsstoffene, kan gå gjennom tarmveggen og videre inn i blodet.
- Næringen fraktes til alle cellene i kroppen, tynntarmen suger opp:
vann
salter (bla. Jern, kalsium, klor og natrium
gallesalter (en liten del av gallen forsvinner med avføringen)
vitaminer
fettmolekyler
aminosyrer
monosakkarider
- Stor overflate:
- Det er masse foldninger og buktninger på innsiden av tarmen
- Tarmveggen = tarmtotter (vifter og griper etter næring
- Ytterste cellelaget på tarmtottene = rynkete, cellemembran som gir cellen stor overflate