Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Selvmord

Selvmord

Kort artikkel om selvmord. Hva det er og årsaken til at det skjer.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
16.04.2007
Tema
Selvmord

Selvmord er en bevisst og ønsket handlig som mennesker gjør for å skade seg selv så mye slik at skaden fører til døden. Selvmord begynner å bli vanligere og vanligere her i Norge, spesielt blant unge mennesker. Selv om det finnes 10 ganger så mange forsøk på å ta selvmord, er det ca 16000 ungdommer i Norge som begår selvmord hvert år. De mest vanlige måten å ta selvmord på er henging, kveling eller gift. Mange mennesker har selvmordstaker en eller annen gang i livet, uten at tankene blir omsatt til handlinger. Hva kan være årsaken til at så unge mennesker faktisk gjennomfører tankene?

 

9 av 10 selvmord som blir gjort skyldes at personen har en psykisk sykdom eller et rusmisbruk. Og den mest vanlige er mennesker som er manisk depressive.

 

En av grunnene til at mennesker med en psykisk sykdom tar selvmord kan være fordi at de ikke takler hverdagen, de kan føle at det er ingen grunn til å leve lenger, at ingen bryr seg. Selv om menneskene rundt dem egentlig bryr seg og prøver å hjelpe ser de kun de negative i livet. En liten misforståelse eller en form for motgang kan gjøre at alt bare raser sammen. De kan havne i en ond sirkel der hver dag er full av depresjoner og de føler at det ikke finnes noe godt å leve for lenger, de kan godt ha slitt med dette over flere år men til slutt sier det stopp. De klarer rett å slett ikke å tenke klart, tankene går i surr og det blir vanskelig å sortere, de tenker på seg selv og hva som er best for sin egen situasjon, og da blir det til at de velger en enkel utvei gjennom å ta sitt eget liv.

 

Rusmisbruk er altså en viktig årsak til at en stor del av det og ta selvmord. Det er mange som bruker rusmidler for å dempe triste ting. Og når en da tar stoff kan det i tillegg føre med seg en nedtur etter at en har hatt en opptur. Når en da allerede er trist eller lei kan dette bli for mye for en person. Personen kan gjøre handlinger som en ikke hadde gjort i en edru tilstand. Følelsene stoffet og tristheten påfører kan bli for store og det kan bli for mye på en gang og da kan det føre til at mennesker gjør urasjonelle ting. Det er også veldig vanlig at dagen etter noen har tatt stoff at de da føler seg langt nede, og vanligvis da tar han/hun en ny dose av stoffet, men hvis han/hun ikke får tak i stoffet av en eller annen grunn kan dette føre til store smerter både fysisk og psykisk. Du kan få alvorlige depresjoner, begynne og svette, bli dårlig og lignende. Du kan også havne i en transe av dårlige ting og dette kan føre til at du da begår selvmord.

 

En annen grunn til selvmord kan være kjærlighetssorg. Hvis du føler at du har gitt alt for å få et forhold til og fungere, dedikert hele livet ditt til denne personen og han/hun plutselig gjør det slutt kan dette være svært tungt for noen mennesker. Personen som ble dumpet kan føle at ingenting han/hun gjør er godt nok. Tanker som, ”Hvorfor leve hvis du ikke en gang kan være en bra kjærest?”, ”Alt er feil med meg!”, ”Jeg fortjener ingenting.” Og lignende kan dukke opp. Hvis han/hun da blir dratt inn i disse tankene kan personen begynne og virkelig tro på dette. Personen kan også føle at man må gjøre alt selv uten hjelp fra andre nå som man er alene. Hvis bruddet var brått kan dette føre til at problemene kan føles uoverkommelige. Man kan da til slutt se selvmord som eneste løsning og utvei.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil