Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Helvete på jord?

Helvete på jord?

Et fiktivt innlegg fra en Leger uten grenser-ansatt plassert i den konfliktpregede Darfur-provinsen i Somalia.

Sjanger
Leserinnlegg
Språkform
Bokmål
Lastet opp
09.04.2007


For noen få timer siden kom de beryktede Janjaweed seg inn i leiren hvor jeg oppholdt meg. Mange mennesker, inkludert de som jeg prøvde å hjelpe med min medisinske ekspertise, blir ranet, voldtatt og drept mens jeg skriver dette. Jeg og min kollega, Harald, kom oss så vidt unna. De lot oss gå da de så at vi var leger. De dreper ikke leger. Det er ikke noe vi kan gjøre for å redde dem som blir ruinert nå. Janjaweed er så mektige. De har ekstreme mengder med våpen, og de er ikke redd for å bruke dem.

 

Mitt navn er Kristin Jobartha. Jeg er 36 år gammel, og jobber for Leger uten grenser i Darfur i Sudan. Jeg og min kollega, Harald, har vært her i 3 måneder. Livet her nede er svært annerledes enn hjemme i Norge. Menneskene i dette gudsforlatte landet, med krig, sult og ren skjær elendighet, lever i konstant frykt for sine fiender. Mine fiender er Janjaweed, som er en militsgruppe støttet av regjeringen. Det er en samling av krigere med arabisk bakgrunn. Janjaweed bygger ofte på tradisjonen ”Hambati”, som er sosiale banditter, utstøtt, men samtidig beundret av samfunnet. Andre er profesjonelle kriminelle. Siden jeg er mørkhudet, eller har afrikansk opprinnelse, og ikke arabisk, er de alltid skeptisk i det jeg går forbi dem. Uten at jeg trenger å si et ord, vil de automatisk behandle meg som om jeg er en kriminell. Mektige spørsmål preger Darfur i dag; foregår det en etnisk rensing i dette landet? Har de religiøse konfliktene overtatt, slik at religion, etnisitet, og stat ikke blir behandlet som de forskjellige tingene de er? Araberne tolererer ikke afrikanerne, mens afrikanerne ikke tolererer araberne. Så jeg antar at svaret er ja!


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil