Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Stå; en menneskerett eller kriminelt?

Stå; en menneskerett eller kriminelt?

Å stå er en rett! Essay/Kåseri om ståplasser i fotball.

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Tema
Fotball

"Why stand when you can sit" sa Winston Churchill. I Engelsk fotball er det vel lettere omvendt. Å stå på fotballkamper er like tradisjonsfylt som å ta seg en halvliter før matchen. Men dagens myndigheter er uenig. Å stå er kriminelt!

 

I denne verden kan du gjøre så mye. Du kan drikke deg maurings, du kan røyke, du kan kjøre bil, ri på hester (som jeg anser som langt verre), fjellklatre, bokse osv. Alt dette er utvilsomt farligere enn å stå oppreist, særlig dette med hestene. Jeg kan ikke skjønne hva som er farlig med å stå oppreist. Jeg har stått mye oppreist i mine snart 18 år og jeg kan ikke si jeg har pådratt meg noen nevneverdige skader (jeg har ihvertfall unngått lengere sykehusopphold grunnet ståing).

 

Et flott eksempel på hvorfor å stå er langt bedre enn å sitte: En gang, lettere beruset, prøvde jeg den sagnomsuste sporten "å kjøre varevogn". Dette skjedde første gang utfor Prix ned en stor bakke. I sittende posisjon raste jeg ned bakken før jeg sporte av veien, ut i gjørma og slo meg kraftig da jeg ikke klarte å komme meg ut av det livsfarlige framkomstmiddelet. Da jeg uka etter prøvde samme heltedåd, stående, gikk alt så mye bedre. Jeg raste ned bakken, og sporte oppskriftsmessig av veien. Men da jeg skulle til å kantre så klarte jeg på en mesterlig måte og elegant, som en gaselle, hoppet ut av fartøyet. Alt takket være min STÅENDE stilling. I rest my case...

 

Bakgrunnen for at det er kriminelt å stå på fotballkamper i England er den velkjente Hillsborough tragedien. Da fant man ut, i den berømte Taylor-rapporten, at store deler av skylden for katastrofen, som kostet 96 menneskeliv, skyldtes at folk sto. All respekt til offerene fra ulykken, men er det ikke litt absurd å skylde på at folk sto? I dag er det tryggere på fotballkamp. I dag er det kvinner og barn på fotballkamper. Og det er bra. Men skal man glemme tradisjonene. Skal man glemme stemningen? Er det ikke oppsiktsvekkende at nærmere 70% av alle fotballsupportere som går regelmessig på kamp ønsker ståplasser velkommen tilbake? Mange managere, spillere og fans som fikk oppleve fotballkampens atmosfære snakker ofte om hvor utrolig det var. Er det tilfeldig at da ståplassene ble borte, ble også stemningen nesten helt borte? Ser ikke en klubb som Manchester United at det tjener laget at de har fans som lager en god stemning under kampen?

 

I mine øyne trenger ikke fotballsupportere noen annen grunn til å stå enn at regjeringa sier at de skal sitte. Det er snakk om voksne mennesker som har lyst å stå. Å være på fotballkamp handler ikke bare om å sitte ned, lene seg tilbake, og så nyte matchen. Det handler om å være en del av kampen. Kjempe mot det andre laget på tribunen også. Alle som har vært på en kamp i England har opplevd en voldsom oppmerksomhet mot motstanderens supportere. Det går på hets, ironi og en selvforherligelse uten sidestykke. Det er en kamp i kampen.

 

Kanskje folkene med makten og pengene er blinde og tenker profitt foran alt annet, men imens vil alle supportere med et brennende fotballhjerte lengte etter 80-tallet og å kunne få benytte seg av en så enkel rettighet som å få stå oppreist.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil