Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Døden på Oslo S

Døden på Oslo S

En bokanmeldelse av "Døden på Oslo S" av Ingvar Ambjørnsen.

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
29.03.2007

Boka jeg har lest heter: ”Døden på Oslo S”, den er skrevet av  Ingvar Ambjørnsen. Den kom ut i 1988 og forlaget som har gitt ut boka heter Cappellen.

 

Alle bøkene forfatteren Ingvar Ambjørnsen skriver handler alltid om de to bestevennene og detektivene Pelle og Proffen. Jeg kan nevne noen av bøkene han skrevet: Kjempene faller, Sannhet til salgs, de blå ulvene, flammer i snø, etter orkanen og Mordet på Aker brygge. Boka er også filmatisert.

 

Hovedpersonene i boken er Pelle og Proffen. Bestevennene er veldig nære naboer og bor i Bentsebrugata 14 i Oslo. Pelle og Proffen har mye til felles og noe av det er at de liker å vandre ute i byen for å finne ut av mysterier. De er født og oppvokst sammen og har kjent hverandre siden barnevogna og har et kjempegodt forhold til hverandre. De er nesten som blodsbrødre. De stiller opp for hverandre uansett hva det gjelder. Som mange andre sikkert vet er Oslo kjent for kriminalitet, narkotika og så videre. Miljøet de bor i er kanskje ikke den aller beste og heller ikke noe å skryte av når det gjelder trygghet. I en ganske kort periode foregår handlingen i vinterstid.

 

En dag vanket Pelle og Proffen ute, så kom de tilfeldigvis over en avisartikkel, og det står at det har vært hærverk på et barnehjem, som ikke var så langt unna der Pelle og Proffen bodde. Det var en veldig alvorlig og viktig sak, for det var snakk om at ødeleggelsene var på minst 50 000 kr. Som nevnt over, er Pelle og Proffen glad i å løse mysterier, så de gikk raskt bort til broren til Pelle som jobber som journalist i avisen, og det viste seg at det var en gammel venn av dem som sto bak dette. Selvfølgelig er sikkert politiet på jakt etter ham, derfor er også Pelle og Proffen på leting etter Filla, som da er mistenkt i saken. På et eller annet vis må de hjelpe ham, hvis ikke kan han havne i fengsel. Og nå har Pelle og Proffen et mysterium å løse. Mens jakten forsetter, møter Pelle en jente han blir kjent med. Etter hvert som tida går blir de mer og mer kjent og utvikler vennskapet til et ganske godt forhold mellom han og Lena, som hun heter. Etter som tiden går så for etter hvert Pelle og Proffen vite om hvor Filla har gjemt seg og hvorfor han gjorde det. Det Pelle og Proffen får vite om, er at lederen i barnehjemmet har misbrukt mange jenter, og en av jentene er søsteren til Filla. Dette er grunnen til Filla ville ta hevn. Senere får Pelle vite at Lena også har blitt utnyttet av lederen på barnehjemmet og at hun går på heroin. Med sinne og redsel går Pelle til Proffen og forteller alt han vet. Med Proffens smarte planer og Pelles hurtige reaksjoner, klarer de å skaffe seg nok bevis mot lederen og melder han til politiet. Pelles mor jobber for misbrukte jenter, så Lena med Pelle hjem for å få hjelp og komme seg ut av avhengigheten av heroin. Av overdose så dør Fillas søster, og da blir Lena mer redd, men Pelle støtter henne for fulgt.

 

En sånn bok har jeg ikke lest på lenge, det er sånn slags bok du ikke klarer å legge bort, men må lese den ferdig. Du kjeder deg ikke under hele boka. Etter alt stresset så klarer ”detektivene” Pelle og Proffen å løse saken med sine smarte planer. Boken er utrolig lettlest og det er ingen fremmedord. Forfatteren er veldig flink til å forklare med noen få ord det han vil komme fram til og det gjør at det blir lett å lese boka. Jeg synes at den passer til alle som liker krim og spenning. Jeg vil på det sterkeste anbefale denne boken til alle andre i aldersklasse 12 og oppover.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil