Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Synnøve Solbakken

Synnøve Solbakken

Bokanmeldelse av Bjørnstjerne Bjørnsons sin bok "Synnøve Solbakken"

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
22.03.2007


Referat

Boken handler om Synnøve som kommer fra gården Solbakken, og Torbjørn som kommer fra gården Granlien. De møtes for første gang som barn i kirken. Torbjørn blir forelsket ved første blikk, men Torbjørn er en bråkmaker og får ikke lov til å være med Synnøve. Torbjørn har en søster som heter Ingrid. Synnøve og Ingrid blir gode venner og etterhvert får også Torbjørn være med dem. Torbjørn som aldri klarer å glemme Synnøve eller følelsene han har får henne, merker at det er en liten gnist mellom de, men han er litt redd for å prøve fordi han vet de hadde blitt nektet av familiene. Handlingen hopper så fram i tid til de er rundt 19-20 år. Torbjørn prøver alt han kan for å unngå bråk, siden det er den eneste måten han har til å få Synnøve. Men så kommer han opp i klammeri med Knut Nordhaug i et bryllup, noe Torbjørn er uforskyldt. Det ender med at han blir stukket med kniv og ligger helseløs en hel sommer. Torbjørns far får han til å skrive et brev til Synnøve som ender deres "forhold". Han synes ikke Synnøve skal ta vare på en kanskje framtidig invalid, noe som gjør at Torbjørn ikke føler seg verdig nok for Synnøve. Etter en god stund i sengen blir Torbjørn bedre og blir med familien til kirken, der møter de og familien Solbakken. De møter også på Knut , og det er da Torbjørn viser at han virkelig prøver å forandre seg. Han tar Knut i hånden og unnskylder seg. Moren til Synnøve synes fortsatt ikke Torbjørn er bra nok. Synnøve, Torbjørn og Ingrid går tidlig fra kirken og tar en annen vei hjem. Der blir Synnøve og Torbjørn venner igjen, men Torbjørn får ikke sagt alt han ønsker. Litt senere går Torbjørn og faren over til Solbakken. Faren til Torbjørn føler nå at det er greit at de skal få hverandre. De diskuterer litt før både Ingrid og moren til Torbjørn dukker opp. Moren er fortsatt kritisk til Torbjørn. men etter litt om og men bestemmer de seg for at Synnøve kan få skikk på torbjørn og de får hverandre.


 

Bjørnstjerne Bjørnson og den litteraturisk plasseringen

Bjørnson levde fra 1832 til 1910 og vokste opp som prestesønn utenfor Molde. Han var en norsk forfatter som også likte å delta i debatter om samfunnet. Han ga ut en avis anonymt, Illustrert Folkeblad. I 1857 skrev han Synnøve Solbakken, en av hans bondefortellinger. Synnøve Solbakken er romantisk realistisk litteratur, som var en overgang mellom romatikken i første del av 1800-tallet og realismen fikk sitt gjennombrudd i 1870-årene. Da skrev forfatterene om samspillet mellom mennesker i hverdagen og forholdet mellom ideal og virkelighet.

 

Kontraster

Boken starter med at de to vidt forskjellige gårdene settes opp mot hverandre. Granlien som ligger mørk og nesten uten sol med mye skog rundt, og Solbakken som ligger høyt og vakkert der solen alltid skinner. Senere blir Synnøve og Torbjørns motsatte personligheter og oppdragelser skildret. Torbjørn er oppdratt med ris og kjefting, og blir en uforskammet bråkmaker. Synnøve er derimot blir oppdratt med sang og lek, og hun blir en snill, skikket og rolig jente. Senere oppstår konfliktene mellom det gode og det onde. Med tanke på Aslak, Torbjørn som kjemper mot seg selv for å få Synnøve, dramaet på Nordhaug, og Synnøve og hennes mor som ikke er enige.

 

Personkarakteristikk

Torbjørn er en stor og sterk mann med mye sinne og aggresjon. Dette er resultatet etter en hard barndom der han ikke ble behandlet særlig bra av sin far og Aslak, en tjenestegutt som lurer og påvirker Torbjørn til å gjøre mye ugang. Etterhvert blir kampen mot seg selv og sinne veldig sterk. han verken ønsker eller vil havne i så mye bråk eller problemer, men klar av en eller annen grunn å havne i trøbbel hele tiden. Innerst inne er han en god gutt, men klarer ikke å følge da tidens normer og regler. Vi får se at etter han blir knivstukket, blir han en helt annen mann og tar til slutt sin "verste fiende" i hånden.

 

Synnøve er en veldig vakker jente med lys fin hud, blå øyne og hvite tenner som på den tiden symboliserte "det gode". Hun blir framstilt som en engel som skaper lykke og god stemning rundt seg. Hun er den som får Torbjørn til å oppføre seg ordentlig og skikket. Hun blir på en måte den som holder motet oppe og holder i det positive. Hun er veldig følsom og gråter lett og mye. Hun har en veldig sterk tro på gud, noe som gjør at hun finner noe positivt i alt og alltid holder motet oppe. Hun er veldig lydig og hører på alt moren og faren sier.

 

Ingrid er Torbjørns lillesøster. Hun er liten, søt og veldig snill. Hun og moren er de eneste i familien som har tro på Torbjørn. Hun er med på å hjelpe Torbjørn med å få Synnøve til å like han og fører de sammen. Hun er den som hjelper Torbjørn når han har det som verst. Hun blir veldig god venn med Synnøve.

 

Aslak er den onde i fortellingen som påvirker torbjørn til å gjøre gale ting og lurer han. Han er også en del av årsaken til at Torbjørn blir knivstukket. Aslak sin oppførsel kan forklares med at han som barn hadde en vansklig barndom og brente ned huset der moren jobbet.

 

Poetisk Realisme

Er en ikke så altfor direkte realisme med ideale rammer. Overgangen mot realismen. Samfunnskritikken skulle ikke komme så klart fram, det var heller forsoning og harmoni og det ideale sentrale tilværelsen som skulle understrekes. I Synnøve Solbakken ser vi lite til kritiske meninger til samfunnet, noe som understreker at den hører hjemme i denne sjangeren. Historien ender for godt til å være realistisk. Ingen var problemer som vi leser om blir satt under debatt.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil