Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Fattigdom - den største utfordringen på vår klode

Fattigdom - den største utfordringen på vår klode

En fagartikkel om fattigdom, skrevet i 10.klasse på juletentamen.

(Karakter : 5)

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
21.03.2007
Tema
Fattigdom


Fattigdom er og kommer alltid til å være det største problemet på vår klode. I dag lever 2,8 milliarder mennesker under fattigdomsgrensa. Kun 1 milliard har tilgang til rent drikkevann. Hva er egentlig det å være fattig og hva gjør det mot verdens befolkning? Hvilke verdensdeler er mest fattige og hvorfor? Hiv/Aids og tuberkulose er de mest utbredte sykdommene blant fattige. Gjør sykdommene kampen mot fattigdom vanskeligere?

 

Fattigdom er som hete: Du kan ikke se den, så for å vite hva fattigdom er må du oppleve den. (Fattig fra Ghana)

 

Det å være fattig er vanskelig å forstå. Vi tror det er underernærte flyktningsbarn, barn som ikke får gå på skole fordi familien har ikke råd til skolebøker eller fordi de må jobbe hjemme. Voksne uten utdanning, folk som ikke har rent vann og barn og unge som dør av tuberkulose fordi de mangler penger til medisiner. Fattige kan ikke bestemme over sin egen livssituasjon. Det er det vi tror fattigdom er, og vi har rett.


 

Hvert 7. menneske i verden dør av sult. De voksne må sette enkelte barn foran andre i familien fordi de ikke kan brødfø alle. Afrika er ofte rammet av sultkatastrofer som skyldes tørke. 3,4 millioner mennesker dør årlig av sykdommer på grunn av mangel på rent vann. Benjamin Franklin sa at vi først forstår vannets verdi når brønnen er tørr. 1,2 milliarder mennesker i dag har ikke tilgang til rent drikkevann. De vet hva vannet er verdt.

 

I Afrika sør for Sahara i landene Eritrea, Gambia, Kongo, Somalia og Elfenbenkysten lever 291 millioner fattige mennesker under fattigdomsgrensa og i Sør-Asia 522 millioner. De må klare seg med under 10 kroner dagen og lever i absolutt fattigdom. Det vil si at de ikke har basisbehovene som et hvert menneske trenger: Hus, mat, klær og vann. Fattige mennesker har et helt annet liv enn oss, derfor klarer vi så vidt å tenke oss til det.

 

En mann fra Afrika fortalte at han hadde bodd i et blikkbokshus i 30år med sin kone og 6 barn. Huset var på 3,6 * 3,6 meter langt. Mannen har ingen utdanning. Allikevel var han fornøyd med livet sitt og hva han hadde oppnådd. Nå arbeider han og tjener 120kroner i uka. Tenk på forskjellene! Voksne i Norge kan tjene opp til 1 million i året hvis du er heldig. Hadde vi nordmenn overlevd på 120kroner i uka?

 

En kvinne fra Uganda hengte opp vasken sin utenfor huset en dag. Når hun skulle gå inn for å hente resten ble alle klærne stjålet. I løpet av hennes liv har hun hatt sju innbrudd. Hver gang har hun ringt politiet men de gjør ikke noe med det. Nå sitter hun utenfor og venter til klærne har tørket. Hadde denne kvinnen ikke vært fattig hadde hun fått hjelp. Dette bør gi et hint om at alle fortjener hjelp selv om du er fattig. Vi nordmenn hadde ikke satt pris på hvis noen kom og tok var klesvask. Denne kvinnen er like mye verdt som det du og jeg er.

 

Hvorfor er Afrika og Sør-Asia fattige og ikke vi? Det kan være nasjonale årsaker som er grunnen. Fall på råvarepriser, dårlig politisk styre, korrupsjon: at enkeltpersoner i et land tar alle pengene til seg selv, befolkningsøkning, natur og menneskeskapte katastrofer, hiv/aids, tuberkulose og borgerkrig. Hvis et land har borgerkrig så tenker de mer på og skaffe våpen til og sloss enn mat.

 

U-landene i enkelte verdensdeler er ikke med i verdensmarkedet på grunn av store tollavgifter. Det er også vanskeligere å frakte varer til en annen verdensdel. Landet svekkes i stor grad på denne måten når det gjelder penger. Hva med ressurser? I-landene tjener massevis av penger på ressurser. Norge lever av oljen mens enkelte har ikke fisk engang. Dette er bare noen av de få årsakene som verdensdeler og land utsettes for.

 

Globale årsaker kan skyldes mangelen på penger. Slik som internasjonale handelsavtaler, lån, bistand og gjeld skaper store konsekvenser for et lands økonomi. Når et land har så mye gjeld, hjelper det lite å tjene penger til landet. Hadde alle vært som oss forbrukere her i vesten hadde vi fått en global oppvarming. Da hadde all energien blitt brukt opp og ozonlaget ødelagt. Hvis alle er rike, er ingen rike. Det er noe å tenke på. Hvis alle mennesker på vår klode hadde hatt like mye penger til mat og hatt akkurat like fine biler, da hadde det ikke vært noe forskjell. Vi hadde alle vært glade og brydd oss mindre om penger. Men spørsmålet er: Vil de rike det?

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil