Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Nissen

Nissen

Et kort kåseri som setter spørsmålstegn ved nissen

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
18.03.2007
Tema
Jul

Da jeg var liten, var nissen et stort mysterium. Eller det er han jo forsovet enda, i den forstand at han faktisk lever da. Når man først tenker over det er det jo masse ting å lure på når det gjelder nissen. Et av de viktigste spørsmålene er jo selvfølgelig HVOR snill man må være for å få en julegave. Får Saddam Hussein en velfylt julestrømpe for eksempel? Eller hva med George W. Bush? Ligger han godt an? Egentlig tror jeg at foreldrene og nissen har inngått en avtale som innebærer at foreldrene sladrer til nissen og at nissen sladrer til foreldrene. Målet med dette er å kutte ned på julegavebudsjettet så mye som mulig, og å sørge for at vi aldri får det vi fortjener.

 

Videre kan man jo lure på hva nissen gjør i sommerferien? Driver han med fluefiske for eksempel? Eller ferierer han ved Middelhavet og koser seg i en rød plysj-speedo med hvit pelskant? Og har han da på seg caps i stedet for nisselue?

 

Og hva er det forresten med denne evinnelige rødfargen? Hvorfor har nissen RØD drakt? Sjokkrosa hadde vært mye kulere…og med svart hadde han jo spart masse penger på renseriregningen, bare tenk på alt det sotet (disse pengene kunne jo gått til julegavebudsjettet). Og hadde han kanskje sluppet all soten i det hele tatt hvis han hadde stjelt litt av Harry Potters flumpulver (i stedet for å krype ned alle pipene).

 

Et annet interessant spørsmål er jo julematen, eller i nissens tilfelle, grøten. Hvordan kan noen bli så begeistret for grøt? Grøt er guffent, uansett hvor mye kanel, sukker og mandler man pynter med. Jeg tror forresten at foreldrene og nissen har inngått en avtale her også, bare se på hvem som får mandelen. Egentlig så tror jeg nissen er blitt lei av grøt de siste årene og begynt å spise smultringer i stedet. Han ser i hvert fall sånn ut.

 

En annen ting man kan lure på er jo om nissen og Rudolf er i slekt med Tor med hammeren og bukkespannet hans. Det er jo mange likhetstrekk: begge flyr rundt på himmelen med sleder, vogner  og dyr som løper rundt i full fart uten noe synlig fotfeste. Begge to er store og kjente menn, men usynlig for folk flest. Alle vet hvor de bor, men ingen vet hvor det stedet ligger. Nissen burde forresten ta med Rudolf ned på travbanen en gang. Bare tenk på alle de pengene han kunne ha håvet inn. Disse pengene kunne jo også selvfølgelig gått til julegavebudsjettet.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil