Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Kjerringa og makaronisuppa" av Alf Prøysen

"Kjerringa og makaronisuppa" av Alf Prøysen

Denne bokanmeldelsen handler om ei kjerring som blir så lita som ei teskje.

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
13.03.2007

”Kjerringa og makaronisuppa” er en av de mange fortellingene Alf Prøysen har skrevet. Alf Prøysens tekster er ofte humoristiske, ironiske og inneholder masse menneskelig varme.

 

”Kjerringa og makaronisuppa” handler om ei kjerring som er så lita som ei teskje. Plutselig en morgen ble kjerringa liten. Mannen til teskjekjerringa er veldig redd for hva andre vil si når de oppdager at kona hans er lita som ei teskje.

 

Mannen skal til butikken for å kjøpe makaroni til makaronisuppa teskjekjerringa skal lage. teskjekjerringa er redd for at mannen hennes skal glemme å kjøpe makaroni, så han putter henne i jakkelomma og går til butikken. Da de kom til butikken viste handelsmannen noen fine kaffekopper de akkurat hadde fått inn. Disse kaffekoppene har teskjekjerringa veldig lyst på, men de er for dyre.

 

Da mannen til teskjekjerringa tok opp tobakken, hang teskjekjerringa seg fast og slenger seg over på disken og gjemmer seg bak noen poser. Men hun detter opp i makaroniskuffen som står åpen. Handelsmannen ser noe som rører seg og lukker igjen skuffen. Mannen til kjerringa forteller hva han skal ha og glemmer makaronien. Teskjekjerringa skriker av full hals at han må huske makaroni. Hun skriker hele tre ganger før mannen husker det.

 

Da handelsmannen øste opp en pose med makaroni hoppet teskjekjerringa opp i posen og gravde seg ned. Da mannen kom hjem kjente han etter teskjekjerringa i lomma, men til hans store forskrekkelse er ikke kjerringa der. Mannen ble redd og han gikk tilbake til butikken. Handelsmannen er redd for at han er kommet tilbake for å klage på at det var mus i makaronien og skynder seg å pakke inn de fine koppene. Da mannen kom hjem igjen finner han teskjekjerringa på kjøkkenet hvor hun sto og øste opp i makaronisuppe og var like stort som et vanlig menneske.

 

Min mening

Teskjekjerringa er ei lita kjerring på størrelse med en teskje. Hun er glad og positiv(eks: hun går ikke rundt og sutrer for at hun er blitt så liten). Mannen derimot er redd for hva andre vil si når de oppdager at hun er blitt så liten. Jeg tror at Alf Prøysen vil få fram at det er lurt å være som teskjekjerringa, positiv og glad. Da kommer du langt i livet. Istedenfor å være som mannen hennes, redd for hva andre vil mene.

 

Alf Prøysen skrev ofte tekster som var humoristiske, ironiske og som inneholder menneskelig varme. Etter min mening er dette en litt humoristisk tekst.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil