Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Adolf Hitler

Adolf Hitler

Litt forskjellig om Adolf Hitler.

Sjanger
Biografi
Språkform
Bokmål
Lastet opp
13.03.2007


Adolf Hitler ble født 20. april 1889 i Østerrike. De flyttet mye og der han gikk på skole fikk han alltid høre at han var en flink skole gutt. Da han begynte på realskolen i Linz sviktet det fullstendig på det akademiske og sosiale område. De trodde en stund det var pga. at faren døde, men han tok seg aldri opp igjen. Han fikk penger, fordi faren var gått bort og etter et par år døde moren av brystkreft. Det som er veldig fascinerende er at moren ble behandlet av en jødisk lege, som Hitler satte stor pris på. Han prøvde to ganger å komme inn på kunstskolen, men kom ikke inn på grunn av mangel på begavelse, og etter vert begynte pengene å ta slutt. Han havnet på asyl for sløsere og senere på et hjem med fattige menn. Da han fikk komme ut pga. utbetalt farsarven, ble han kjent med den rasistiske forfatteren Houston Stewart Chamberlains.


 

<bilde>

 

Utbruddet av første verdenskrig meldte han seg omgående som frivillig pga. at han flyttet til München akkurat i de tidene mennene ble innkalt i militæret, og senere i krigen ble han korporal.

 

<bilde>

 

 

I 1919 ble nazipartiet stiftet og allerede i april 1920 ble Hitler leder for propagandaarbeidet i nazipartiet. Han var en viktig demagog, og partiet ble raskt en viktig faktor i bayersk politikk. I juli ble han formann i dette partiet.

 

Hitler fikk 5 års fengsel, fordi han forsøkte å ta makten gjennom et statskupp i 1923, men sonet bare i 9 måneder, og i løpet av dette fengselsoppholdet i Landsberg am Lech skrev han nazistenes ”bibel” - Mein Kampf. Det var Hitlers mål å gi en fremstilling av hvordan nasjonalsosialismen utviklet seg, og hva målet var. Han viste tydelig at det var jødene som var mye mer undermennesker i forhold til andre mennesker.

 

<bilde>

 

Første del av boka ble diktet av Hitler under fangenskapet. Annen del ble til etter løslatelsen i desember 1926 da han oppholdt seg på en villa i Obersalzberg.

 

Glimt fra innholdet i Mein Kampf:

- Mot marxismen settes nasjonalsosialismen.

- Det legges vekt på at den sovjetiske kommunismen må utryddes, og at det må skje ved en erobringskrig.

- Parlamentarismen kritiseres, og i stedet anbefales den germanske folkestat.

- Boken har også utførlige avsnitt av autobiografisk art og om NSDAPs historie.

 

Av ettbindsutgaven ble det solgt 287.000. eksemplarer frem til januar 1933, til 12 mark pr. eksemplar. Hitler fikk ti prosent av dette. Deretter skjøt opplaget kraftig i luften. Fra februar til desember 1933 ble det spredt 1,7 mill. eksemplarer. I 1939 var det i alt kommet ut 5,45 millioner, til 1943 hele 10,24 millioner. Det offentlige stod for utbredelsen; for eksempel fikk alle som giftet seg borgerlig Mein Kampf i gave

 

<bilde>

 

I 1933 ble han rikskansler, fordi de konservative mente at de også kunne bruke Hitler til sine egne formål. Rundt en måned etter at han kom til makta, brant han ned Riksdagsbygningen og Stortingsbygningen i Berlin. Nazistene la skylda på kommunistene, og satte i gang en omfattende jakt etter kommunister og sosialister over hele landet.   

 

Nazistene så på SS som en eliteorganisasjon som skulle beskytte partiet og ledere, Adolf Hitler. De skulle være med å oppdra folket i nazistisk ånd. Medlemmene ble plukket ut på rasemessige og ideologiske kriterier. SS var også skyldig i en del forbrytelser mot menneskeligheten, blant annet driften av konsentrasjonsleirer og Einsatzgruppen. Medlemmene bar i den første tiden samme uniform som SA. Senere ble den beryktede svarte uniformen innført. De hadde SS – symboler på jakkeslaget, og i tilleg ble dødningshodet brukt som kjennetegn. SS – symbolet var en gammel germansk rune, som stod for seier.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil