Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Tommys Inferno

Tommys Inferno

En enkel og grei filmanmeldelse av den norske filmen Tommys Inferno. Har misforstått noen av ordenes betydning, men...

Karakter: 5+

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
01.03.2007
Tema
Filmer


Tommys Inferno er filmen som omhandler situasjoner de fleste ungdommer kan komme opp i. Med temaer som kjærlighet, vennskap, opprør og sex er dette en virkelighetsrelatert film for ungdommer. Hva som skjer når forhold begynner å utvikle seg mer og mer, og når man da i tillegg har parter som støter fra alle kanter, er ting man får svar på underveis i Tommys Inferno.

 

<bilde>

 

Tommy (Eirik Evjens), som er hovedpersonen i denne filmen, kommer opp i en situasjon han ikke kan unnvike. Hans forhold til Maria (Anine Echoff) utvikler etter hvert som tiden går, og hun føler de er klare til å et steg videre, nemlig det å ha sex. Som den prestesønnen og altergutten Tommy er, mener han at samleie er noe man venter med til man er gift. I tillegg vil han ikke følge sin mors fotspor ved stadig nye feilskjær i kjærligheten, noe som har resultert i en liten halvsøster ved navn Isobel. Dette er noe som ikke passer så bra for en seksuelt nysgjerrig og utålmodig Maria.


 

Det er etter dette at ting begynner å forandre seg.

 

En ny og langt mer grenseløs venninne kommer inn i Marias liv, nemlig Vivian (Anne Lene Heiberg). Hun setter skitne og uvanlige tanker i et vanligvis rent og kristent hode, som får Maria til å tenke i andre baner. Dermed kommer også Daniel (Carl Christian F. Grimstad) inn i bildet, som skal innfri Marias våte drømmer om endelig seksuell frigivelse.

 

En annen som lever sitt eget liv i filmen er Tommys beste venn og ikke fullt så gode rådgiver, Ahmed (Mehran Iqbal). Han gir Tommy råd i tide og utide, noe som gir han innpass og inspirasjon av Tommy og Marias ville fantasi-sexliv. Som den banebrytende muslimen han er, danner han også en anarkistisk elevgruppe for læring av selvdyrkelse til hvert eneste offer for den offentlige nedtrykkelsen.

 

Etter hvert som ting utvikler seg og ting blir både mer innviklet og forstående, vender Tommys liv fra å være perfekt til å bli så å si totalvraket. Han får motvillig oppklart en rekke oppsiktsvekkende livsløgner, i den samme stunden som han klamrer seg fast for å redde både forhold og vennskap. Hans ideologi konfronteres med presset i det moderne samfunnet og alle andres meninger og syn på livet.

 

Virkemidler

Mange av filmens scener og øyeblikk er nøyaktig kalkulert med bildeutsnitt, kameravinkel og kamerabevegelser. Det er spesielt i starten av filmen at de forskjellige virkemidlene utnyttes til det fulle. For å gi et mer følelsesbeskrivende inntrykk brukes blant annet nærbilde og ultranært bilde i de mer sensuelle scenene mellom Tommy og Maria.

 

Det brukes også froske- og fugleperspektiv i enkelte scener for å vise maktposisjonene i forhold til hvor man er og hvilket miljø. Det samme gjelder i en av filmens første scener hvor kamerabevegelsen innkjøring brukes for å vise det miljøet Tommy liker seg best i.  

 

Klar mening

Skuespillernes prestasjoner syns jeg er ganske stabile og profesjonelle, men i enkelte scener blir jeg litt usikker på om det er karakterens egne trekk og væremåte som viser seg eller om det er den virkelige personen som glimter litt igjennom figurens skalkeskjul. Ettersom det i hovedsak er en film for ungdommer syns det er greit at noen av skuespillerne fremstår som litt nervøse, men mest av alt har jeg troen på at de er såpass profesjonelle at de virkelig spiller karakteren sin fullt ut og at det er figuren som skal virke litt nervøs.

 

Filmen i seg selv er veldig godt satt opp for å gi ungdommer en følelse av å kjenne seg igjen. Det er ikke mye som er overlatt til tilfeldighetene, men enkelte scener blir litt for forutseende og det kan drepe litt av seerlysten.

 

Jeg vil absolutt anbefale denne filmen til andre venner og lignende, men det som er synd er at den retter seg mot en ganske målbestemt, liten gruppe. Jeg føler ikke at dette er en film å sitte og se på med familien eller foreldrene. I tillegg kan filmen bli til tider ensformet, men får pluss for en del morsomme og humoristiske scener og replikker. Man kan helt klart kjenne seg igjen i mange av filmens situasjoner, men jeg tror at det bare er hvis man er ungdom.

 

Terningkast:

<bilde>

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil