Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Sørgekåpen" av Unni Lindell

"Sørgekåpen" av Unni Lindell

Referat av ”Sørgekåpen” som er skrevet av Unni Lindell.

Sjanger
Referat
Språkform
Bokmål
Lastet opp
16.02.2007


Ester Synnøve Lønn blir funnet drept i sin egen leilighet i Odinsgate i Oslo. Hennes eksmann blir hovedmistenkt da han kidnapper deres felles sønn. Sønnen Markus hadde oppholdt seg hos morens foreldre ved Fredrikstad i Østfold. Sønnen bodde der fordi Ester skulle ha hatt psykiske problemer.

 

Ester skal ha anmeldt eksmannen sin tre ganger, to ganger for forfølgelse og vold, og en gang for drapstrusler.

 

Cato Isaksen blir satt på saken idet meldingen om liket tikker inn ved Oslo Politikammer. Cato Isaksen er politietterforsker, gift for andre gang med sin kone Bente, han har to sønner med henne, og en sønn med sin elskerinne Sigrid. Cato Isaksen har også hatt et forhold med sin kollega Ellen Grue som er åstedsgransker.  

 

Lise Sommer er Ester Synnøves bestevenninne fra skoletider, men de har mistet kontakten etter at Ester Synnøve flyttet inn til byen etter den turbulente skillsmissen. Lise Sommer sier til politiet at hun har følt seg forfulgt opptil flere ganger, og hun mener det er Johnny som følger etter henne. Hun er livredd for hva han kan gjøre.


 

Ester Synnøves gamle klassevenninne Vesla Mortensen har vært savnet i to år og politiet mente den gang at hun hadde rømt for å ta livet sitt. Hun ble mobbet av gjengen som Ester Synnøve var med i, som bestod av Johnny, Lise Sommer og en annen venninne. De mobbet henne gjennom flere år. Johnny til og med voldtok henne ute i skuret som stod i hagen, en kveld, mens de andre stod og så på.  Veslas eneste og ordentlige venn er naboen Steinar Malling. Han bor sammen med sin far, Sivert Malling, siden han selv er funksjonshemmet.

 

En kveld finner Steinar et lik i ei myr, inne i skogen ved der han bor. Politietterforskerne tror at det er Vesla Mortensen som ligger i myren, siden hun forsvant ikke langt unna, for to år siden. Liket er like gammelt. Også er liket likt Vesla i utseendet og klær.

 

Markus blir funnet i god behold, mens Johnny Svendsen må rett til avhør. Gutten blir sendt rett til sine besteforeldre igjen, men den vesle gutten virker lei seg for å ha blitt dratt bort fra faren sin.

 

Markus, blir kidnappet av Vesla Mortensen, som ikke er død likevel. Markus skulle egentlig ha syklet til sin klassekamerat. Vesla er ikke slem mot ham, de bare leker sammen i skogen. Vesla har nemlig en plan.

Vesla blir livredd da Steinar Malling ser henne i skogen. Planen hennes kan gå i vasken hvis han oppdager henne. Han roper på henne, men hun løper i fra ham.

 

Imens er besteforeldrene til Markus livredde for at det skal ha hendt gutten noe, de tror at Johnny skal ha tatt sønnen sin en gang til. Markus` klassekamerat ringer for å snakke med ham. Det viser seg  at Markus aldri kom til kameraten. Johnny får vite det av tanten sin at politiet tror det er han som har kidnappet sønnen sin. Johnny løper ut i skogen for å lete etter sønnen, når politiet kommer for å avhøre ham. Cato Isaksen får beskjed om at Steinar ikke har kommet fra skogen, og at Sivert Malling har sett Vesla Mortensen like før sønnen ble borte. Cato Isaksen får beskjed om at  han og en kollega må dra ned til Fredrikstad for å bli med på letingen etter både Markus, Vesla, Steinar og Johnny. Lise Sommer er heller ikke og finne. Hun svarer heller ikke på telefonen.

 

Johnny ser en skikkelse i skogen som ligner veldig på Vesla Mortensen. Dama blir borte, men Steinar Malling kommer fram og skremmer vettet av Johnny. Johnny løper langt vekk for å komme vekk fra Steinar. Johnny tror at Vesla har Markus. At sønnen må lide for det han har gjort. Det grusomme faren gjorde for mange år siden.

 

Etterforskerne Cato Isaksen og hans kollega Randi Johansen, er også i skogen. De er mange i letemannskapet. De leter etter Johnny som de tror har tatt sønnen. De to etterforskerne går lenge og leter. De er alene da de finner en Golf som tilhører Lise Sommer. Cato ser Johnnys skikkelse der borte inne i mellom alle treerne. Han løper etter, men Johnny blir borte enda en gang. Alt tyder på at alle de tre klassekameratene er i skogen. Lise Sommer, Vesla Mortensen og Johnny Svendsen.

 

Når Johnny senere, tidlig på morgenen, står pesende og slapp etter all løpingen, ved et gammelt busskur, kommer Vesla fram med en stor kniv i hånda. Johnny roper til henne at han vil se Markus. Vesla truer Johnny og kommanderer ham inn i skogen. Steinar Malling hjelper Vesla med å kneble Johnny når hun kommer med ham inn i skogen. Johnny blir lagt på bakken ved siden av sin sønn Markus som er kneblet på samme måte.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil