Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Salige er de som tørster" av Anne Holt

"Salige er de som tørster" av Anne Holt

Grei anmeldelse av boka "Salige er de som tørster" av Anne Holt.

Karakter: 5

 

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
02.02.2007

Kriminalroman utgitt i 1994, av Cappelen forlag.

 

Boka handler om Hanne Wilhelmsen, politibetjent ved Oslo politikammer, står midt opp i et blodbad, trolig blandet av menneske- og dyre-blod. Det ser ut til at det har blitt gjennomført et veldig brutalt mord. Utover våren dukker flere av disse mystiske spora opp igjen. Det eneste konstablene finner på åstedet er forskjellige tall kombinasjoner, som ikke gir mening. Ulykkene får navnet "lørdagsmassakrene", fordi alle hendelsene hittil har skjedd på lørdager.

Etter en rekke av disse hendelsene skjer det noe annet, noe verre, en brutal voldtekt. Det stakkars offeret er en ung medisinstudent, med navnet Kristine Håverstad. Hun og faren får store psykiske problemer etter voldtekten. Hanne W. settes på saken, selv om hun har nok med de mystiske drapene med tall-kombinasjonene, som de heller ikke hadde kommet langt nok i.

 

Selv om Hanne w. syntes voldtektssaker prioriteres for lavt, siden hun er lesbisk og ikke ser ut til å ha hatt problemet med siklende menn som plutselig kan tenke seg å binde deg i senga å begå vold, vet hun ikke helt hva hun skal gjøre og saken blir liggende som andre-prioritet.

 

Dette får Kristines far, Finn, som mener voldtektsmannen har ødelagt livet til datteren, til å undersøke på egenhånd, noe som Kristine stiller uviten til. Etter å ha vært hos en tilbakestående får han en liste over bilnumre på biler som har parkert utenfor Kristines leilighet voldtektskvelden. Og dette fører saken opp igjen.

 

Politiet finner ved en tilfeldighet ut at numrene i blodet er såkalte FK-nummer som alle asylsøkere får når de kommer til landet. Siden det bare er folk fra UDI og noen få fra politiet som har adgang til disse numrene blir alt lettere å holde sjult, og etterforskningen får et lite ”dytt”.

 

Det ”tilter” for faren til Kristine, å når all etterforskningen har ført fram til at de finner voldtektsmannen, ender det med overgrep fra faren, som etter skudd i armen binder han til en stol, og knivstikker han helt til han treffer pulsåren. Kristine ankommer leiligheten og omfavner faren for å ta kniven og pistolen fra Finn. Politiet kommer fram, og begge sier de er skyldige, og etter loven kan ingen straffes ved tvil om gjerningsmannen, og Kristine unngår at faren havner i fengsel.

 

Boka slutter uten oppklaring så det som skjer videre er helt opp til en selv, hvem vet? kanskje du klarer å løse det?.....

 

Boka er også spilt inn som film (aldersgrense:15), men anbefales å lese boka først, da du får med deg en hel del mer, som gjør filmen lettere å forstå.

 

<bilde>
Jeg syntes boka var kjempespennende, og veldig bra siden dette bare er andre boka hun han gitt ut. Hovedkarakterene er de samme som vi støter på i mange av de andre bøkene, Som Hanne W, samboer med sykepleiersken Cecilie, og Billy T. en spaner ”under cover” med rødt skjegg og tatoveringer, som er god kamerat med Hanne W. Kristine og Faren er ødelagt for alltid og forholdet mellom far og datter vil aldri bli helt den samme igjen.

 

Per i dag skjer det også voldtekter nesten daglig, mye av dette er kanskje grunnet ideer fra film og bøker, noe som er svært synd, for sånt burde ikke skje!

 

Boka anbefales absolutt videre! Jeg gir den terningkast: 5.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil