Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Demonens død" av Anne Holt

"Demonens død" av Anne Holt

Nokså detaljert bokanmeldelse av "Demonens død" av Anne Holt.

Karakter: 5

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
02.02.2007

Demonens død, som Anne Holt gav ut i 1995, er en politi/kriminalroman, på om lag 250 sider.

 

I boka møter vi Hanne Wilhelmsen (lesbisk politibetjent) og hennes politikollegaer som får i oppgave i å oppklare drapet på bestyrerinnen på frelsesarmeens barnehjem Vårsol. Under drapsetterforskningen avdekkes mørke sider blant barnehjemmets ansatte. Slik som utroskap, underslag, dokumentforfalskning og pillemisbruk.

 

<bilde>
Hovedpersonen er tolv år gamle Olav, som er overvektig og sterk, og som på toppen av det hele har utviklet et sterkt hat mot samfunnet, dette gjør at han blir et symbol på det moderne samfunnets manglende evne til omsorg når samfunnet svikter, som det dessverre til og med i dag skjer. Blant annet barna som kommer utenfor her havner på vårsol, der også Olav havner, der han absolutt ikke vil være.

 

Gjennom Olavs mor Birgitte og hennes tanker får vi innblikk i Olavs oppvekst. På den måten kan vi som leser se for oss hovedtrekkene i guttens oppvekst, og samtidig få et tydelig inntrykk av morens blanding av kjærlighet, omsorg og maktesløse forhold til gutten.

 

Førsteinntrykket av Birgitte er at hun blir sett på som en fet sosialklient som blir fratatt ansvaret for sønnen. Men etter hvert som vi blir mer kjent med henne forstår vi at hun er ei ressurssterk alenemor som gjør så godt hun kan. Hun mener Olav lider av MBD (form for hyperaktivitet), og søker stadig hjelp fra barnevernet for dette. Isteden for å få hjelp blir hun møtt med mistanke om omsorgssvikt og et barnevern som går rett fra ingen hjelp til omsorgsovertagning.

 

Hvem har egentlig rett på ansvaret her?

 

Klassisk ungdomsmiljø, seint på 90-tallet. Anne Holt skriver ganske rett fram i boka og har en veldig ungdommelig sjanger som gjør at boka passer til de fleste fra ca.14+ og oppover. Kanskje ikke helt min sjanger, men etter hvert som man kom inn i boka ble man virkelig sugd inn i et spennende ”eventyr”, med etter hvert logiske forklaringer og godt innsyn i dagens politi og hvordan de oppklarer mysterier på et mystisk vis.

 

Siste konklusjon er at boka er verdt å åpne, du kommer garantert til å ha problemer med å legge den fra deg.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil