Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Trykksår

Trykksår

En tiltaksplan om trykksår.

Sjanger
Annet
Språkform
Bokmål
Lastet opp
01.02.2007
Tema
Sykdommer


Problem: Rød på setet.

Ressurs: Merker dette og er klar over det.

Mål: Hindre at trykksåret utvikler seg, forebygge mot det og holde hygiene ved like.

 

Tiltak med begrunnelse: Et trykksår er en vevsskade som oppstår etter en periode med utilstrekkelig eller blokkert blodtilførsel til et området, som i dette tilfellet er på setet. Når Ester sitter eller ligger, øver kroppsvekten et trykk mot underlaget. Normalt er ikke dette noe problemet, fordi vi forandre stedig stillingen og blodgjennomstrømmingen dermed bli tilstrekkelig. Men hos mennesker som sitter eller ligger mye, som Ester, kan trykket forårsake alvorlige sår. Hos utsatte mennesker kan trykksår oppstå i løpet av kort tid, for eksempel en natt. Det at hun er rød er et symptom på nettopp dette. Det røde kommer av opphopning av blod i vevet, blodet blir altså ikke transportert vekk. Heldigvis er dette tidlig i stadiet, så det er muligheter at det ikke skal utvikle seg mer, om vi omsorgsarbeidere er flinke nok til å behandle henne riktig. Men det må være raskt, for det kan utvikle seg rimelig rask, videre til stadium 2 og 3. Det er altså 4 stadiumer.


 

Stadium 1
Huden observeres som rød, sart og følsom. Det er endringer i vevet som følge av nedsatt blodtilførsel.
Det røde hundområdet blir ikke hvitt om man trykker på det med fingeren.
Misfarging kan også sees som en dyp rødlilla farge. Varme og hevelse kan forekomme.

 

Stadium 2
Delvis skade av overhud og/eller lærhud. Såret er overflatisk og vises klinisk som en hundavskrapning, en blemme eller et grunt krater

 

Stadium 3
Fullt tap av hud, kan involvere skade på underhussvevet , og kan trenge ned til, men ikke gjennom bindevevshinnen som omgir muskelen. Såret vises klinisk som et dypt krater med eller uten fistler til nærliggende vev.

 

Stadium 4
Full tap av hud med store ødeleggelser, dødt vev, ødeleggelse av muskulatur og knokkelsubstans. Fistler og traktåpning er ofte representert.

<bilde>

Ester har fått trykksår pga trykk. Hun har fått hjerneslag, noe som har medført til at hun sitter mye. Hun er blitt immobilisert. Immobilitet kommer fra latin og betyr ubevegelig, urørlig. Im = ikke, mobilitet = evne til å bevege seg. Når vi snakker om immobilitet i denne sammenheng, mener vi begrensninger i et menneskes muligheter til å bevege seg eller til å være i fysisk aktivitet. Hun har ikke avlastet setet, og dermed har dette oppstått. Hun er også over 70 år, å da øker sjansen mer for å få dette.

 

Når det utvikles liggesår, vil ofte følsomheten i huden være nedsatt slik at det ikke vil være så store smerter. Når følsomheten er nedsatt, vil det ofte kunne utvikle seg trykksår uten at omgivelsene registrerer det før såret er ganske stort.

 

Setet er en av de stedene som er spesielt utsatt, sammens med ørene, nakken, ryggsøylen, skulderbladene, korsbeinet, hoftene, innsiden av knærne, anklene, hælene og albuene. Ester blir som regel våt før hun kommer på do, noen som kan bidra til at trykksåret utvikler seg fortere. Ligger hun i sengen, våt, reduserer det hudens motstandskraft. Hun kan også bli utsatt for friksjonssår og rifter. Disse sårene kan oppstå når huden gnisser mot underlaget. Helt siden 1500-tallet har prosedyrebeskrivelser og behandlingsmetoder av trykksår, eksistert. Pasientene ble behandlet med grøtomslag, liniment og lokale bandasjer. Til sengen ble det anbefalt et mykt underlag, rene laken og puter av knusk for å tilrettelegge for trykkavlastende hvilestillinger. Risiko for å utvikle trykksår er like stor i dag og behovet for hjelpemidler som forebygger trykksår, øker. Vi har lykkes i å komme et skritt nærmere en løsning på denne utfordringen gjennom å tilby et bredt sortiment av hjelpemidler som kan forebygge at sår oppstår og medvirke til at sår kan gro.

 

De viktigste tiltakene er å avlaste trykk, gi god hudpleie og sørge for god enæringstilstand. Hun bør ha et variert kosthold med tilstrekkelig innhold av proteiner, vitaminer og mineraler. Væske er også viktig for Ester fordi det bidrar til å holde huden myk og elastisk.

 

Når vi hjelper Ester med å vaske henne, må vi passe på at vi tørker godt, uten å gni hardt. Setet hennes skal heller ikke masseres. Det er pga det kan ødelegge de små hårrørsårene og dermed redusere blodsirkulasjonen i området. Fuktighetskrem bidrar til å holde huden myk og elastisk, slik at den blir mer og mer motstandsdyktig mot sårdannelse. Har Ester på seg bleie, må vi sørge for at hun aldri blir liggendes med våt bleie, eller avføring. Siden fuktighet reduserer hudens motstandskraft. Vi må være ekstra nøye på dette siden Ester er inkontinent. Å avlaste trykk er også viktig. Aktivitet er bra, om Ester greier så. Dette er fordi aktivitet fører til økt blodgjennomstrømning. Vi kan hjelpe Ester med dette, via passive øvelser om hun ikke greier dette selv.

 

Ester bør også få forandra stillinger hun er i, så det er ulike områder som utsettes for trykk. Ligger Ester lenge i sengen, passiv, må hun snus minst annen hver time gjennom hele døgnet, noen hver time, men de ses ann. Har Ester vibrasjonsmadrass eller vannmadrass, trenger ikke hun ikke å bli snudd så ofte. Når hun sitter i rullestol bør den være tilpasset til henne, og ingen andre. Den må være god å sitte i uten ekstra puter, for puter hemmer bevegelser. Det fins en del hjelpemidler som kan brukes for å avlaste trykk hos Ester. De vaneligste hjelpemidlene er vibrasjonsmadrass, vannmadrass, vannpute, fibermadrass, fiberpute, gelepute, Roho madrass – seksjoner, syntetisk skinn og antiskli hjelpemidler som opprettholder god sittestilling i stol. Alle disse hjelpemidlene er hjelper til for å avlaste trykk på ulike måter.

 

<bilde>

 

<bilde>


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil