Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Hvorfor er det mobbing?

Hvorfor er det mobbing?

En artikkel som forteller litt om hva mobbing er. Leverte den ikke inn fordi jeg skrev et leserinnlegg i steden etterpå.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
26.01.2007
Tema
Mobbing


Over alt og til alle tider har mobbing foregått. Både barn og voksne har nok en eller annen gang opplevd mobbing, vært vitne til det, mobbet noen eller vært med på å mobbe et annet menneske. Hvorfor plager vi hverandre? Er det noen grunn til at mennesker skal trykke ned på hverandre og skade hverandre? Allerede som barn opplever man at det er en tøff verden å leve i. Både i barnehagene, på skolen og på jobb, ja over alt der det er mennesker finnes det mobbing. Jeg tror verken lærerne, elevene eller noen andre mennesker ønsker å ha det slik, så hvorfor er det egentlig mobbing rundt om på skolene, og hvor lenge har egentlig mobbingen foregått uten at noe har skjedd? Svaret om hvorfor mobbing pågår, ligger vel i menneskets natur. Før i tiden måtte man slåss for å overleve, og det var de svakeste som måtte betale for det. Man skulle tro at man i det moderne samfunn hadde avvent seg med slik, men slik er det ikke og blir det gjort noe for at det skal holde opp?

 

Så hva er egentlig mobbing? Det er plaging over lang tid. Mobbing kan være veldig forskjellig fra skole til skole, fra person til person, fra gutter til jenter og hvordan det blir utført. Det kan være at en person pirker i en annen over lang tid: napper i genseren, dulter osv. Det kan være grupper som samler seg mot en annen enkeltperson og plager med fysisk vold, spytting, ja rett og slett at et flertall banker opp en enkeltperson. Mobbing kan være hvisking bak ryggen, stillhet når du går forbi eller knising når du har gått og de andre tror du ikke hører dem lengre. Mobbing kan være å bli utelatt, å få slengt til seg stygge ord og bli sett på som ei kløne. Mobbing kan være så mangt.

 

Hvor foregår mobbing? De som mobber er veldig slu. De sender stygge øyekast og geiper når læreren snur seg bort. Dytter deg bakover i køen, bare rent tilfeldig… Tvinger deg til å bli med i et trangt smug. Holder deg utenfor. Mobbing foregår over alt. Ute i friminuttet, på vei hjem fra skolen, hjemme, i timen, ja over alt.

 

Hvem er det som mobber og er det noen forskjell på mobbingen fra forskjellige personer? Noen ganger kan det være lett å se. En leder av en gjeng som fyrer opp gjengen, eller at mobberen snakker åpenlyst stygt om deg og får med seg de andre på praten. Men i de fleste tilfeller er mobbing vanskelig å oppdage nettopp fordi barn kan være så slue. Man kan ikke si at det er en spesiell type mennesker, men i noen tilfeller kan det være barn som har det vanskelig hjemme og vil virke kul. Men det er forskjell på hvem som mobber og hva utfallet blir: Ta eksempelet jente og guttemobbingen. Gutter er mer fysisk harde, de sloss. Det er på en måte bedre enn å bli utsatt for typisk jentemobbing. Jentenes mobbing er sleipere. Det er de som driver med hviskingen og fnisingen. Det er mer psykisk hardt å bli utsatt for den typen. Selvtilliten blir knekt, man er et null.

 

Hvem er det som blir mobbet? Akkurat som med mobberne er det heller ikke noen spesielle typer mennesker som blir mobbet, men det kan være noen mennesker som har lettere for å bli mobbet enn andre. Barn som ikke kommer fra rike familier og derfor ikke kan følge trenden og gå i riktige klær. Barn med annen bakgrunn og annen hudfarge. Barn som ikke er noe særlig flinke og barn som er veldig flinke. Dette gjelder ikke bare skolearbeid, men alt mulig annet også. Barn som er feite. Barn som bruker briller eller høreapparat. Alt mulig som skiller seg litt ut hos en person kan man bli mobbet for.

 

Har mobbing noen konsekvenser? Jeg tror man trygt kan si at mobbing har konsekvenser. Noen ganger store og noen ganger små. Så hvilke konsekvenser kan det da være? De som har blitt mobbet blir ofte sittende hjemme fordi de ikke tør å gå ut, det kan gå dårligere med utdannelsen, man kan bli et usikkert menneske som ikke stoler på noen, man kan få psykiske problemer, bli overvektig, bli rusmissbruker/alkoholiker og mye, mye mer. Også de menneskene som mobbet andre kan få problemer med seg selv.

 

Blir voksne mobbet? Ja, voksne blir mobbet. Man kan vel si at det er mest jentemåten som blir brukt på den fronten. Voksne deler seg ikke i gjenger for å banke en annen voksen til blods, men tisker og hvisker bak ryggen på personen. Bestemmer ting som gjør at personen føler at han ikke duger til noe og gjør ting sammen personen ikke får vite om. Det er mange ting og det kommer sikkert nye ”metoder” til hele tiden, men voksne har vært barn en gang og bruker nok mye av det samme for å mobbe en person.

 

For å løse problemet om mobbing tror jeg det er å informere elever, lærere og foreldre bedre. Ta opp hva mobbing er, hvor det foregår, hvem som gjør det, hvorfor det skjer, hvordan det mobbes og hva man skal gjøre hvis man oppdager mobbing. Dette er kjempeviktig, især for barna som ikke alltid vet hva de skal gjøre i visse situasjoner. På skolen til mine barn har de nå satt i gang et prosjekt mot mobbing. De voksne er mer oppmerksomme i friminuttene enn de var før og det er også satt flere voksne til å ha inspeksjon. Barna lærer å takle situasjoner og at det ikke er feigt å si i fra. Men uansett hvor mange tiltak man fører inn tror jeg aldri man vil bli kvitt mobbingen helt. Det vil nok alltid være noen tapere i samfunnet vårt og mye av det kan nok skyldes mobbingen.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil