Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Golden retriever

Golden retriever

Jeg skrev en oppgave om hunderasen Golden retriever.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
25.01.2007
Tema
Dyr


Innhold

Innledning

Golden retrievers opprinnelse

Golden retrievers opprinnelse i Norge

Hva kjennetegner en Golden retriever

Lydighetskurs

Min golden retriever

Om stell av hunder generelt

Litt om hva en golden retriever kan brukes til

Golden retriever som familie hund

Avslutting

Kilder

 

Innledning

Jeg har valgt å skrive om Golden retriever og finne ut hvorfor det er en av Norges mest populære hunderase. Grunnen til at jeg valgte dette er at jeg synes at en golden retriever er en flott hund og fordi jeg har en selv. Du kommer til å få lese om hunderasens historie og hvordan den kom til Norge. Jeg har også skrevet litt hundens spesielle kjennetegn og hva den kan brukes til. Jeg har også skrevet litt om min egen golden retriever og hvordan jeg opplever det å ha hund. Jeg sier også litt om hvordan golden retrieveren er som familiehund og hva som kreves av eieren. Jeg håper du synes det jeg har skrevet er interessant og at du lærer litt.


 

<bilde>

 

Golden Retrieverens opprinnelse

Det har vært mange teorier om golden retrieverens opprinnelse. Man trodde lenge at hunderasen stammet fra en tropp russiske sirkushunder.

 

Golden retrieveren ble ikke godkjent før i 1913 av den engelske Kennel Club. Før den ble godkjent ble den kalt flatcoated retriever, det eneste som skilte dem var fargen. Det samme året ble The Golden Retriever Club stiftet av ivrige opprettere.

 

Golden Retrieverens opprinnelse i Norge

De første golden retrieverne ble importert til Norge i 1950, men ble først registrert fire år senere av norsk kennelklubb. Det første golden retriever kullet ble født i 1962. De tidligere golden retrieverne var nok ganske forskjellige fra dagens hunder av den rasen på mange måter. Frem til 1970-årene var retrieveren ganske mørk og det var mange diskusjoner i retriever samfunnet da lysere hunder begynte å dukke opp. Det ble importert hunder fra Sverige og England og det ble langsomt utviklet en ny type. Pelsen ble kraftigere, fargen ble lysere, hunden fikk mer benstamme og den ble lavere. Rasen ble så populær at man nesten ikke har sett maken. I løpet av tolv år (1970-1982) steg antallet for registrerte golden retrievere fra 243 til 2012.

 

Resultatet er at Norge med den kvalitetsmessig beste stammen av rasen. Det finnes mange typer retrievere, men den mest populære er golden retriever. Det er kanskje ikke så rart for når dett gjelder utseende er den veldig vakker.

<bilde>

 

Hva kjennetegner en golden retriever

En golden retriever kan variere i farge og størrelse. Den skal ha tett og blank pels. Den har en robust kropp som gjør den godt egnet til lange arbeidsøkter i all slags terreng.

 

De mørke øynene kan få alle til å falle pladask. En tispe kan bli 51-56 cm høy og en hannhund kan bli 56-61 cm høy.

 

En golden retriever lærer fort og er ganske rolig og er derfor en trivelig familiehund. Den har også klatret helt til topp bland elitehundene når det gjelder lydighet. En golden retriever mangel kanskje litt tøffhet, så hvis man skal skaffe seg en vakthund bør man nok velge en annen rase. En typisk golden retriever skal være glad, vennlig og lettlært. Men den trenger masse mosjon for å holde seg slank.

 

<bilde>

Lydighets kurs

Lydighets kurs er nødvendig for alle hunder, også golden retriever. Meningen med lydighets kurs er at hunden skal bli en god samfunnsborger og at man skal få kontroll over hunden.

 

Min Golden retriever

Jeg har selv en golden retriever. Det er en fem år gammel hannhund. Han heter Seagold’s Charming Cero. Cero er oppkalt etter en av onklene sine. Hun vi kjøpte Cero av, var opptatt av å få frem den opprinnelige engelske golden retrieveren. Den lave, lys og litt kraftige retrieveren.

 

Den første tiden hjemme var litt travel. Om natta lå den og klynket nede, så de første nettene måtte vi ligge på sofaen for å holde den med selskap. Han hadde hjemlengsel og ville av og til ikke spise. Som alle andre hunder var han skjønn som valp.

 

Vi har hatt han på utstilling en gang og for å være helt ærlig så gikk ikke det så bra. Han fikk blå sløyfe, men vi synes selvfølgelig at det ikke finnes noen flottere hund i hele verden.

 

Cero får en luftetur tre ganger om dagen og spiser frokost og middag. Han har senga si på vaskerommet men liker godt å ligge inne hos oss på stua om kvelden. Selv om han nå er en voksen hund på fem år er han leken og aktiv.

 

Om stell av hunder generelt

Av utstyr trenger man bånd, seng, matskål og vannskål og børster. Lek og aktivitet med hunden er viktig. Leker man ikke nok med hunden eller går tur kan den bli urolig og masete.

 

<bilde>

 

Litt om hva en golden retriever kan brukes til

En golden retriever kan brukes forskjellige ting. Her kommer noen eksempler:

 

Lavinehund: En lavinehund redder mange menneskers liv og er med på mange dramatiske oppdrag i fjellet. Her kommer golden retrieverens gode nese til nytte hvis mennesker blir tatt av for eksempel et snøskred.

 

Hjelpehund: De senere årene har ulike hunderaser vært hjelpehund for mennesker med ulike handikap. Det har vist seg at en golden retriever har egenskaper som egner seg godt til slike oppgaver.

 

Sporhund: En golden retriever har god nese og blir derfor brukt til å finne dyr som er blitt skadet i jakt og lignende

 

Jakt: En golden retriever er en apporterende fuglehund. Det vil si at den har som oppgave å hente den fuglen som er blitt skutt tilbake til jegeren.

 

Selv om en golden retriever kan brukes til mye er den først og fremst en kjær familiehund.

 

Golden Retriever som familiehund

Det å skaffe seg en hund er en stor avgjørelse. Alle i familien må være enige om hundekjøpet og vite at man har fått et dyr som skal ha stell og omsorg i minst 15 år fremover. Men, når alle i familien er enige om at man skal skaffe seg en hund finnes det nesten ikke enn bedre familiehund.

 

En golden retriever er en livlig hund. Den er livlig når den er ute og den trives i vilter lek med andre hunder eller mennesker. Den liker også heldigvis godt å ligge og slappe av hjemme. Golden retrieveren er en snill hund og hundens jevne humør får mange til å velge akkurat denne hunderasen.

 

MEN… En golden retriever kan ikke la være å plukke opp ting den finner. Skal man ha en slik hund må man være veldig ryddig eller så må man finne seg i at sko, sokker og til og med undertøy ligger overalt.

 

En golden retriever har mye pels og kan av den grunn bli en irriterende venn. De lyse hundehårene har en tendens til å feste seg på klær, møbler og tepper.

 

MEN… En bedre venn kan man ikke få. Selv om jeg har vært sur og lei og Cero har fått kjeft så tilgir han meg alltid. Når han sitter der og ser på meg med de brune øynene sine og bare vil ha kos så kan jeg ikke motstå det.


Avslutning

I oppgaven har jeg skrevet litt om golden retrieverens opprinnelse og om alle dens flotte egenskaper og dens mange bruksområder. Jeg håper derfor det ikke er noen tvil om hvorfor golden retrieverer er en av Norges mest populærere hunderaser. Jeg vet også at en bedre venn og turkamerat en min egen Cero kan ingen få.


 

 

Kildehenvisning

http://valpeliste.dbcomp.no/news-categories

http://retrieverklubben

Håndbok om hunderaser. Golden retriever. Boksenteret forlag 1986

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil