Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Julenissen

Julenissen

Klarer nissen å levere ut pakkene denne jula også?

Sjanger
Fortelling
Språkform
Nynorsk
Lastet opp
22.01.2007
Tema
Jul


Jeg kom inn døra, rett fra skolen. Det var kjølig der inne. Mamma hadde sikkert ikke tent opp i peisen før hun dro, sa jeg frustrert til meg selv. Jeg gikk bort til peisen for å få fyr, da så jeg en nisselue som lå der.

 

Plutselig hørte jeg en rar lyd utenfra. Jeg tok opp nisselua og tenkte meg godt om, kan det være julenissen som lurer rundt huset vårt. Jeg gikk ut for å se om det var noe der, jeg så absolutt ingen ting. Da jeg gikk inn igjen slo jeg på tv-en. Den funker da ikke, sa jeg høyt til meg selv. Jeg gikk bak tv-en for å se om hva som var galt. Det var ikke rart at tv-en ikke fungerte, kontakten sto jo ikke i. Men det var jo litt rart, for jeg så jo på tv i morges, tenkte jeg høyt. Ja, ja jeg hadde sikkert glemt å ta ut kontakten.

 

Jeg satte meg ned i sofaen, og slo på tv-en. Det kom opp noe på skjermen, det var videoen som sto på. Det var en nisse, det så ut som han var på Nordpolen. Det var mange nisser som arbeidet i bakgrunn der. Hvor kommer denne filmen fra, er det mamma som har kjøpt den?, sa jeg høyt til meg selv.


 

Jeg ringte til Anders for å spørre om han ville komme en tur. Han ville jo selvsagt komme, men han kunne ikke komme før en halvtime. Jeg sovnet på sofaen. Jeg bråvåknet med at det var en som ringte på døren, det var Anders. - Kom inn, jeg må vise deg noe. - Åh, hva da?, sier Anders. - En film jeg fant inni videospilleren. Vi gikk inn i stuen. Jeg satte på videoen og viste Anders filmen som jeg fant. - Ja, selvsagt, dette er jo den nye julekalenderen som går i år og den som har gjort noe bra i år, vinner en premie som er verdt 30.000 kroner eller en reise til Brasil for å se finale i VM, sa Anders. - Åh, hvordan vet du det? - Jo, jeg så det på canal+ for en noen uker siden. -Å ja, var det det som skulle skje på ekte? - Ja, i tillegg kommer de til oss i Nord-Trøndelag, sier Anders. - Det blir sikkert spennende, kanskje de kommer til huset der vi bor! - Ja, men skal vi spille data eller gjøre noe annet?, sier Anders. - Ja, du kan bruke den bærbare dataen mens jeg tar den andre. - Ok! Jeg slo på pc-en, men det gikk jo ikke.

 

Så jeg og Anders gikk ned i kjelleren for å se om sikringen hadde gått. Plutselig gikk strømmen i huset. Vi så ingenting, jeg tok fram mobilen for å få litt lys, men vi så ikke stort bedre. Så gikk vi opp igjen. Vi må vel gjøre noe annet, sa Anders.

 

Så gikk kvelden ganske fort, og Anders måtte hjem.– Ha det!, sier Anders. Ha det! Rett etter Anders dro hjem kom mamma hjem i en susende fart. - Hei, går det bra med deg vennen min?, beklager at jeg måtte jobbe så lenge! - Det går bra, jeg har hatt en kjempefin ettermiddag. Men, hva ønsker du deg egentlig i julegave?, sa mamma. Jeg ønsker meg billetter til finale i VM i Brasil! – Ok. Sa mamma.

 

Jeg sa god natt til mamma og gikk å la meg for jeg var veldig trøtt. Når jeg kom til soverommet mitt så jeg at vinduet mitt var åpent. Jeg begynte å lure. Jeg gikk bort til vinduet for å se om det hadde vært noen her. Jeg så ut, der var det fotspor og de var ganske store. Jeg tok på meg jakke og sko og gikk ut og fulgte fotsporene som var laget i snøen helt til de plutselig tok slutt. Er det noen som har gjort dette for artig, tenkte jeg irritert. –Psst!, kom det fra buskene. - Det er meg, julenissen. Jeg gikk bort til buskene. Kan du hjelpe meg litt?, sa nissen. Er det du, julenissen? Ja! Selvsagt kan jeg hjelpe deg, men hva er du trenger hjelp til? Du må love å ikke si dette til noen, ikke en liten sjel en gang, greit? Greit, jeg lover! Noen har stjålet pakkene jeg skal gi ut i år til alle barna, og det er et problem, for det er flere millioner barn som skal ha gaver ! Greit, jeg skal hjelpe deg, men hva skal vi gjøre for å finne ut hvem som har stjålet pakkene? Mmm…, kanskje vi kan ringe politiet? Ja, det var en god ide, men da får alle barna i hele verden vite at jeg er på tv, og det er ikke særlig lurt, vi må finne på noe annet, noe bedre! Sier nissen.

 

Da må vi finne pakkene selv, og det er bare en måte å finne ut på! Åh, hvordan da? Jo, jeg har noen spørsmål til deg, hvordan så han ut han som stjal pakkene? Jo, han hadde svart skjegg, han var ganske liten og maskert ansikt! Hvor skjedde det og når? Det skjedde ved togstasjonen klokken 18.00. - Der sa du det!, vi må dra til stasjonen med en gang, men det er et stykke å gå dit da. - Vi trenger ikke å gå dit, jeg har reinsdyrene her bak buskene! - Det var bra. Sett deg på, sa nissen til meg! Så dro vi til på stasjonen.

 

Når vi kom på stasjonen spurte vi alle som var der om de hadde sett mannen som nissen så. Det var ingen som hadde sett han. Det var nesten så vi ga opp. Plutselig kom det en mann forbi som var maskert og en stor sekk bak på ryggen. - Det er han, han går på toget, vi følger etter!, sa nissen. Og vi går inn på toget og springer etter mannen. Mannen snubler i foten sin. - Jeg har`n! - Det er bra!, sier nissen som henger litt bak. Nå ber vi tog sjåføren stoppe og så ringer vi politiet. - Jeg gjør det jeg, sier nissen. Ja, det er bra.

 

Politiet kom 10 minutter etterpå. Tusen takk for hjelpen!, sa nissen. Det er bare hyggelig å hjelpe nissen, svarte jeg tilbake med glede. Nå må jeg skyndte meg å levere gavene, ha det bra!! Ha det!

 

Mobilen ringte og det var mamma, hun lurte på hvor jeg var. Da kom mamma og hentet meg på togstasjonen. Dagen etter fikk jeg vite at jeg hadde vunnet julekalenderen i år, og da ble jeg kjempeglad. Da reiste jeg og mamma med en gang til Brasil for å se finalen i VM. Vi feiret jula i Brasil og ble i 14-dager.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil