Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Press blant ungdom

Press blant ungdom

Et saksintervju som handler om press blant ungdom.

Skrevet i 9. klasse.

Sjanger
Annet
Språkform
Bokmål
Lastet opp
07.01.2007

Press er noe ungdom har slitt med til alle tider, kanskje nå sterkere enn før. Det kommer stadig mer reklame på tv, og du kan nesten ikke gå ut døra uten å bli påvirket. Ja, for å ikke bli påvirket må man jo nesten stenge seg inne på rommet uten data, tv eller radio. Er det sånn vi vil ha det? Merkeklær, slanke damer, perfekt styla hår, ja alt dette og mye mer.

 

Jeg har satt meg inn i dette temaet og intervjuet en jente som har fått føle dette presset på skolen, hjemme og i fritiden. Hun har sagt seg villig til å fortelle sin historie selv om det kan være tøft å innrømme.

 

Da jeg kom inn, la jeg merke til den svære haugen med klær som lå strødd utover gulvet. Det var så mye klær at det sikkert ville holdt halve Sør-Afrika varme, men på en annen side ville ikke de lettkledde toppene og korte miniskjørtene hjulpet stort. Jeg la også merke til alle plakatene av veltrente og pene modeller som sikkert var hennes forbilder. Jeg spurte om hun var klar, så begynte vi.

 

- Tror du det er mye press blant ungdom?

Hun tenker seg litt om og svarer bestemt og med en klar stemme, som om dette er noe hun lenge har villet snakke om.

- Så klart. Det er jo reklame i media og tv døgnet rundt. Det er umulig å unngå presset, spesielt klespress, det er noe ungdom til daglig sliter med. Veldig mange går i bukser hvor de har betalt flere hundre kroner bare for merket, men som egentlig ikke er så veldig spesielle. Det er bare det at ingen vil skille seg ut, og for å ikke skille seg ut er det greit å ha et merke å måle seg etter.

 

- Blir du påvirket av hva andre går med, og hvilke merker de bruker?

- Ja, det er vel sånn de fleste på min alder ville svart. Jeg kjøper dyre merke klær for å slippe billig unna dem som ikke respekterer andre for våre forskjeller. Personlig syns jeg det er veldig dumt, men jeg er ikke sterk nok til å stå fast ved mine egne meninger og valg… Ikke enda i vertfall.

Det virket som hun ble litt flau for hun ble plutselig veldig opptatt av å pelle neglelakken av neglene. Jeg ble litt engstelig for om hun ville stoppe intervjuet, men hun så opp på meg med et smil, som om hun ville hinte til at nå kunne vi fortsette.

 

- Føler du at du blir presset på noen andre måter enn bare klær?

- Mye kommer via tv. Vi ser stadig vekk syltynne idoler som skal være våre forbilder. Det er jo dem vi måler oss opp mot og har lyst til å ”være”. Når jeg går til skolen går jeg forbi flere reklame plakater der det er bilde av ideal personer. Det er vanskelig å føle seg annerledes. Noe annet som jeg føler som et stort press, er karakterene. Jeg går i 10. klasse og karakterer er viktig.

 

- Du sier at det er karakterpress. Kan du fortelle litt mer om det?

- Foreldrene mine forventer veldig mye av meg, det er ikke alltid lett å innfri alle kravene de setter for meg. Jeg skal jo i tillegg på fotball trening, noe som tar mye av fritiden. Jeg har jo også venner jeg har lyst til å være sammen med. Mange av vennene mine får gode karakterer, og dermed vil ikke jeg være noe dårligere. Venner, foreldre og skole legger et veldig stort press på meg. Jeg prøver å gjøre så godt jeg kan, og når jeg ikke får den karakteren foreldrene og lærerne mine forventer føler jeg at de blir skuffet. Og det er ikke en god følelse å føle at noen er skuffet over deg.

 

 

Dette intervjuet er et godt eksempel på hvordan ungdom blir presset både via media, skole, og mote. Det viser også at mange sliter med å være seg selv, isteden prøver de å være sine idoler eller sånn en jente, ”skal være”. Det er tydelig at denne jenta er opptatt av å være som andre, og det er hun ikke alene om.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil